NORISES
>
Notikumi, problēmas, aktuālas tēmas
TĒMAS
14. jūnijā, 2017
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Tuvplānā
TĒMA: Finanses

Latvijas Banka augusta beigās sāks nodrošināt zibmaksājumus

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Zibmaksājumi ir ne tikai ātri. Klientiem maksājumi starp kredītiestādēm iespējami jebkurā dienā un laikā (nav laika joslu, valstu brīvdienu un citu ierobežojumu). Zibmaksājumi pārredzamā nākotnē neaizstās maksājumu kartes, POS termināļu infrastruktūru, bet konkurēs ar tiem ērtumā, izmaksās, piemērotībā noteiktās dzīves un biznesa situācijās.

FOTO: EPA

Starpbanku pārskaitījumi jaunajā Latvijas Bankas elektroniskajā klīringa sistēmā, kas sāks darboties 2017. gada 28. augustā, aizņems vien 10 līdz 20 sekundes, nodrošinot norēķinus jebkurā diennakts laikā – 24/7/365 režīmā. Maksimālā naudas summa, ko varēs sūtīt, izmantojot ātro maksājumu jeb zibmaksājumu sistēmu, būs 15 000 eiro.
īsumā
  • Latvija būs pirmā valsts eirozonā, kur darbosies zibmaksājumu infrastruktūra, kas atbilst vienotās eiro maksājumu telpas noteikumiem.
  • Zibmaksājums jeb ātrais elektroniskais maksājums līdzinās e-pastam vai īsziņai – ar datoru vai mobilo tālruni sūtīta nauda jebkurā diennakts laikā un jebkurā dienā jeb 24/7/365 režīmā nekavējoties nonāk saņēmēja kontā, un šie līdzekļi ir uzreiz izmantojami.
  • Zibmaksājumi ir ērti kā iedzīvotājiem, tā uzņēmējiem.

Šis ir pirmais solis, lai padarītu maksājumus starp dažādu Eiropas valstu un banku klientiem tikpat ātrus, kādi tie parasti ir starp vienas bankas klientiem.

Jaunās maksājumu sistēmas priekšrocības iedzīvotāji varēs izbaudīt pakāpeniski, jo Latvija ir nedaudz apsteigusi citas valstis un, kā stāsta Latvijas Bankas valdes loceklis Harijs Ozols, būs pirmā eirozonā, kurā darbosies vienotās eiro maksājumu telpas noteikumiem atbilstoša zibmaksājumu infrastruktūra.

Tas nozīmē, ka, sākot no 28. augusta, zibmaksājumi būs pieejami to komercbanku klientiem, kuras norēķinos izmantos jauno Latvijas Bankas elektronisko klīringa sistēmu. Piemēram, bankas "Citadele" klientiem.

Savukārt no 2017. gada 21. novembra Latvijas Bankas ātro maksājumu sistēma tiks savienota ar eiro telpas ātro maksājumu infrastruktūru "EBA Clearing", kura tad būs sākusi darbu, līdz ar to sistēmas dalībnieku skaits ievērojami paplašināsies. Ātrie naudas pārskaitījumi būs iespējami arī starp dažādu Eiropas valstu banku klientiem, un maksājumi tiks izpildīti tikpat zibenīgi.

Jāuzsver, ka vairākas Latvijas komercbankas, tostarp "Swedbank" un "SEB banka", zibmaksājumus plāno ieviest, izmantojot mātesuzņēmumu akceptētos risinājumus, līdz ar to šādus pakalpojumus sāks piedāvāt vēlāk nekā bankas, kas zibmaksājumiem izmantos Latvijas Bankas elektronisko klīringa sistēmu.

Kādi ir jaunās maksājumu sistēmas ieguvumi, riski, izaicinājumi?

Latvijas Bankā maija sākumā notikušajās ekspertu sarunās "Zibmaksājumi – jauna ēra Latvijas banku, uzņēmumu un iedzīvotāju norēķinos" tika uzsvērts, ka galvenie ieguvēji, nenoliedzami, būs patērētāji – gan privātpersonas, gan uzņēmumi, jo norēķini kļūs gan ātrāki, gan ērtāki.

Īpaši padomāts būs par cilvēkiem, kas maksājumus veic mobilajā vidē, piedāvājot tādu servisu kā mobilā tālruņa numura sasaiste ar bankas konta numuru.

Eksperti norādīja, ka cilvēkiem nebūtu jāuztraucas par maksājumu drošību. Tie būs tikpat labi aizsargāti, cik labi aizsargāti ir tagad.

Latvijas Bankas elektroniskās klīringa sistēmas infrastruktūra jau tagad atbilst visiem kiberdrošības nosacījumiem. Galvenās izmaiņas saistītas ar to, ka tā pāries uz nepārtrauktu darba režīmu, nomainot pašreizējo kārtību, kad dienas laikā notiek septiņi norēķinu cikli.

Lielāki izaicinājumi sagaida bankas, kurām savas sistēmas un aplikācijas būs jāpielāgo tā, lai tās būtu gatavas darboties zibenīgi, nepārtrauktā režīmā, vienlaikus saglabājot augstus drošības standartus un funkcionalitāti.

Harijs Ozols, Latvijas Bankas valdes loceklis, Informācijas sistēmu pārvaldes vadītājs: "Esam pieraduši, ka e-pasta vēstule nosūtāma jebkurā laikā un pēc dažām sekundēm saņemama jebkurā vietā, ja vien ir internets. Neatkarīgi no laika joslām, valstu brīvdienām vai citiem faktoriem. Ar maksājumiem tā līdz šim nav bijis. Turpmāk arī starpbanku maksājumi būs pieejami uzreiz, jebkurā laikā, jebkurā vietā. Tas, ko varbūt uzskatām par luksusu un tālu nākotni, pakāpeniski sāks kļūt pieejams jau šogad."

Kaspars Cikmačs, "Citadele bankas" valdes loceklis: "Mēs dzīvojam laikmetā, kad strauji ienāk jaunas tehnoloģijas. Tūkstošus gadu norēķinājāmies ar skaidru naudu, tad gadu desmitus ar norēķinu kartēm, tagad veikalos maksājam jau ar telefonu.

Būsim vieni no pirmajiem, kas sadarbībā ar Latvijas Banku ieviesīs šo pakalpojumu. Pirmie "Citadele bankas" klienti to varēs sākt lietot jau augusta beigās vai septembrī.

Papildu pievienoto vērtību zibmaksājumiem varētu sniegt ērti mobilie risinājumi. Zīmīgi, ka pēdējā gada laikā "Citadele bankas" mobilās aplikācijas lietotāju skaits ir gandrīz desmitkāršojies, un to skaits joprojām strauji aug."

Kārlis Danēvičs, "SEB bankas" valdes loceklis: "Šī ir viena no tām reizēm, kad varam lepoties ar to attīstības ātrumu, kāds ir Latvijā. Latvijas Banka, ieviešot ātros maksājumus, ir pirmā un Eiropas kontekstā izskatās ļoti labi.

Valsts robežās veiktie maksājumi notiks zibenīgi jebkurā diennakts laikā, jebkurā nedēļas dienā, zinot vien adresāta numuru telefona grāmatā, un patērētājiem tas ir nenoliedzams ieguvums. Zibmaksājumu ieviešana pastiprinās konkurenci starp finanšu pakalpojumu sniedzējiem."

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI