SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
Lidija Dārziņa
LV portāls
22. maijā, 2017
Lasīšanai: 7 minūtes
RUBRIKA: Likumprojekts
TĒMA: Izglītība

Slēgto skolu pedagogiem pirmspensijas vecumā būs naudas atbalsts

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

LV portāla infografika

Skolu tīkla pārveides un sakārtošanas procesā pedagogiem ar vismaz 30 gadu darba stāžu izglītības iestādēs, ja skolas likvidācijas vai reorganizācijas dēļ nāksies zaudēt darbu un līdz pensijas vecumam būs palikuši trīs gadi, līdztekus vispārējām garantijām būs papildu sociālais atbalsts. Pašreiz paredzēts, ka šie skolotāji sešus mēnešus saņems maksājumu vidējās izpeļņas apmērā.
īsumā
  • Izglītības un zinātnes ministrija sadarbībā Finanšu un Labklājības ministriju un sociālajiem partneriem sagatavojusi priekšlikumus, kā atbalstīt pedagogus, kuri pirmspensijas vecumā zaudēs darbu skolu likvidācijas vai reorganizācijas dēļ.
  • Sociālais atbalsts plānots pedagogiem, kuriem līdz pensijas vecumam palikuši ne vairāk kā trīs gadi.
  • Atbalsta summu aprēķinās no vidējās izpeļņas, un to paredzēts izmaksāt sešu mēnešu periodā. Vispirms tā būtu vienreizēja izmaksa trīs mēnešu vidējās izpeļņas apmērā par pirmajiem trim mēnešiem, bet, sākot ar ceturto mēnesi, katrā mēnesī, ja skolotājs nebūs atradis darbu.
  • Sociālā atbalsta maksājumi pirmspensijas vecuma pedagogiem paredzēti trīs gadus, sākot ar 2018. gadu. Tam gadā būtu nepieciešami apmēram 350 000 eiro valsts budžeta naudas.

Sociālo atbalstu ir paredzēts nodrošināt tiem skolotājiem, kuriem izglītības iestāžu likvidācijas vai reorganizācijas gadījumā līdz pensionēšanās vecumam būs trīs gadi un šajā vecumā varētu būt grūti atrast darbu kādā citā izglītības iestādē, kā arī pārkvalificēties, īpaši tajos gadījumos, ja tas saistīts ar dzīvesvietas maiņu, Saeimas Sociālo un darba lietu komisijā, iepazīstinot ar sagatavotajiem priekšlikumiem jeb "sociālo spilvenu", deputātus informēja Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) Izglītības departamenta direktores vietniece pedagogu un pieaugušo izglītības jomā Baiba Bašķere.

Tiesību aktos noteiktās sociālās garantijas visiem

Sociālās garantijas darba ienākumu zaudēšanas gadījumā jau šobrīd paredzētas virknē tiesību aktu: likumā "Par valsts sociālo apdrošināšanu", likumā "Par valsts pensijām" ir noteiktas tiesības uz priekšlaicīgu pensionēšanos divus gadus pirms pensijas vecuma sasniegšanas, ja ir 30 gadu apdrošināšanas (darba) stāžs.  Likumā "Par sociālo drošību" un Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likumā ir noteiktas tiesības saņemt pašvaldības atbalstu.

Savukārt Darba likuma 112. pantā ir paredzēts atlaišanas pabalsts atkarībā no darba stāža.

Šīs visiem darba ņēmējiem paredzētās garantijas ir attiecināms arī uz pedagogiem, kuri zaudēs darbu.

Taču papildus šajos tiesību aktos paredzētajām sociālajām garantijām IZM piedāvā sociālo atbalstu tieši vispārējās izglītības pedagogiem, kuri pašvaldību dibināto skolu likvidācijas vai reorganizācijas gadījumā zaudē darbu un kuriem līdz pensionēšanās vecuma sasniegšanai ir palikuši ne vairāk kā trīs gadi.

Sociālo atbalstu plānots izmaksāt sešus mēnešus. Vispirms būs vienreizēja izmaksa trīs mēnešu apmērā, bet, sākot ar ceturto mēnesi, vēl trīs mēnešus katru mēnesi atsevišķi.

Tā kā maksājumam tiks piemēroti darbaspēka nodokļi, tiks veiktas arī valsts sociālās apdrošināšanas iemaksas bezdarbam, skolotājs, ja nebūs atradis darbu, pēc tam varēs saņemt bezdarbnieka pabalstu (tā izmaksas ilgums ir deviņi mēneši). Līdz ar to, ja vēl nebūs tiesību uz vecuma pensiju, varēs saņemt priekšlaicīgo vecuma pensiju. Par šādu iespēju informēja komisijā.

Kritēriji sociālā atbalsta saņēmējam

Pašreiz paredzēts, ka sociālā atbalsta iespēja būs pedagogiem, kuri atbilst šādiem kritērijiem:

  • Skolas likvidācijas vai reorganizācijas uzsākšanas laikā pedagogam būs atlikuši ne vairāk kā trīs gadi līdz vecuma pensijas piešķiršanai atbilstoši likumam "Par valsts pensijām".
  • Pedagogs negūst ienākumus kā darba ņēmējs citā izglītības iestādē vai nav pašnodarbinātais izglītības nozarē, jo ir arī gadījumi, kad skolotājs vienlaikus strādā vairākās izglītības iestādēs, vai arī ir reģistrējies kā pašnodarbinātais privātskolotājs.
  • Līdz izglītības iestādes reorganizācijas vai slēgšanas brīdim pedagoga kopējais darba stāžs izglītības iestādēs ir vismaz 30 gadi, no kuriem pēdējie pieci gadi pirms skolas likvidācijas vai reorganizācijas dienas nostrādāti vispārizglītojošās izglītības iestādēs.
  • Sociālo atbalstu varēs saņemt, ja pedagogam nav piešķirta vecuma pensija, tostarp priekšlaicīgā.

Vēl viens kritērijs paredz, ka tiesības uz sociālo atbalstu būs pedagogam, kurš strādā izglītības iestādē, par kuru attiecīgajā gadā ne vēlāk kā sešus mēnešus iepriekš ir pieņemts lēmums par slēgšanu vai reorganizāciju. IZM kā piemērus minējusi vidusskolas reorganizāciju par pamatskolu vai pamatskolas pārveidi par sākumskolu, vai vidusskolas reorganizāciju par sākumskolu, divu vai vairāku izglītības iestāžu apvienošanu. Prasība informēt par izglītības iestādes slēgšanu vai reorganizāciju ir noteikta Izglītības likuma 23. pantā.

Pašvaldības iesaiste

Finansējumu sociālajam atbalstam nodrošinās IZM, savukārt arī pašvaldība kā izglītības iestādes dibinātāja šajā procesā būs iesaistīta, izmaksājot piešķirto finansējumu, informēja B. Bašķere. Pēc lēmuma pieņemšanas par izglītības iestādes reorganizāciju vai slēgšanu pašvaldībai būs jāapzina pedagogi, kuri izglītības iestādes likvidācijas vai reorganizācijas laikā atbildīs kritērijiem pretendēšanai uz sociālo atbalstu.

Vienu mēnesi pirms izglītības iestādes likvidācijas vai reorganizācijas pabeigšanas tiks aprēķināts sociālais atbalsts pedagogam un izmaksāts trīs mēnešu apmērā. Atbalsta aprēķins tiks veikts atbilstoši Darba likuma 75. pantā (vidējās izpeļņas aprēķināšana) noteiktajam.

Kā skaidrības labad rezumēja komisijas priekšsēdētāja Aija Barča, cilvēks sešus mēnešus saņems vidējo izpeļņu, no kuras tiks maksātas gan valsts sociālās apdrošināšanas iemaksas, gan iedzīvotāju ienākuma nodoklis.

IZM nauda no budžeta

Pašvaldība iesniegs IZM pamatojuma dokumentus sociālā atbalsta saņemšanai, ievērojot apmaksas principu – trīs mēnešu apmērā un par atlikušajiem trīs mēnešiem, sākot ar ceturto mēnesi, – atsevišķi.

Kad pedagogiem sociālā atbalsta maksājumi tiks izmaksāti, pašvaldība ministrijai iesniegs atskaiti par izlietoto finansējumu.

Sociālā atbalsta līdzekļiem paredzēts izveidot valsts budžeta apakšprogrammu, pieprasot nepieciešamo finansējumu. Tas nozīmē, ka par to vēl jālemj valdībai, gatavojot budžetu, un Saeimai.

Pēc IZM aprēķiniem, šim sociālajam atbalstam katru gadu – 2018. gadā, 2019. un 2010.  gadā – būs nepieciešami apmēram 350 000 eiro. Šogad šī atbalsta kritērijiem atbilstošā  vecumā ir 40–60 pedagogi.

Saskaņā ar likumu "Par valsts pensijām" katru gadu pensionēšanās vecums pieaug par trim mēnešiem ik gadu. 2018. gadā tas būs 63 gadi un trīs mēneši.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI