SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
Linda Balode
LV portāls
18. maijā, 2017
Lasīšanai: 12 minūtes
RUBRIKA: Likumprojekts
TĒMA: Drošība
1
3
1
3

Grib uzlikt 2000 eiro sodu par prettiesisku karavīra formas tērpa valkāšanu

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Ja formas tērpu valkā NBS nepiederoša persona, kuras darbības ir NBS diskreditējošas, tas var būtiski kaitēt bruņoto spēku tēlam. Par šāda veida darbībām šobrīd nav iespējams sodīt.

FOTO: Ieva Čīka/ LETA

Tiesības valkāt karavīra formas tērpu ir tikai aktīvā dienesta vai atvaļinātajiem karavīriem. Taču sods par prettiesisku karavīra formas tērpa valkāšanu šobrīd nav paredzēts. Saeimas komisijas sēdē likuma grozījumi, kas aizliegtu nēsāt karavīra formas tērpa sastāvdaļas, tika atbalstīti tikai konceptuāli. Aizsardzības ministrijas (AM) mērķis, paredzot maksimālā soda sankcijas par prettiesisku karavīra formas tērpa nēsāšanu un apriti, ir novērst kaitējumu Nacionālo bruņoto spēku (NBS) tēlam.

īsumā
  • Ir gadījumi, kad persona prettiesiski valkā karavīra formas tērpu, taču tas norāda uz Nacionālo bruņoto spēku (NBS) pārstāvi, kuram ir konkrēti NBS likumā noteikti uzdevumi, pienākumi un tiesības.
  • AM plāno būtiski palielināt sankcijas, proti, līdz maksimālajām, ne tikai par prettiesisku karavīra formas tērpa nēsāšanu, bet arī par, piemēram, patvaļīgu iekļūšanu militārajos objektos.
  • Mērķis ir atturēt personas no karavīra formas tērpa un atšķirības zīmju nelikumīgas izmantošanas.
  • Maksimālās sankcijas par minētajiem pārkāpumiem AM plāno arī tāpēc, ka kopš 2014. gada pasaulē ir aktualizējušies "zaļo cilvēciņu" un hibrīdkara draudi.
  • Ja personai ir karavīra formas tērpam ļoti līdzīgs apģērbs, to drīkstēs valkāt arī turpmāk, taču jārēķinās, ka Militārajai policijai būs tiesības veikt pārbaudi.

Šobrīd Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodekss (APK) paredz sodu tikai par karavīra formas tērpa, atšķirības zīmju un zīmotņu izgatavošanu un prettiesisku pasūtīšanu. Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas sēdē tika skatīti grozījumi Militārā dienesta likumā, kuri, pirmkārt, aizliegtu prettiesiski valkāt karavīra formastērpu un, otrkārt, paredzētu maksimālu sodu par šī noteikuma neievērošanu. Izmaiņas ir saistāmas arī ar likumprojekta "Administratīvo pārkāpumu procesa likums" gaidāmo pieņemšanu.

Administratīvo pārkāpumu procesa likumprojekts paredz ieviest naudas soda vienības, nosakot, ka vienas naudas soda vienības vērtība ir 5 eiro. Tāpat tiek plānots lēmumā par sodu norādīt gan piemērotās naudas soda vienības, gan naudas soda summu. Minimālais naudas sods minētajā likumprojektā gan fiziskajām, gan juridiskajām personām ir noteikts divas naudas soda vienības, savukārt maksimālais naudas sods fiziskajām personām ir noteikts 400 naudas soda vienības, bet juridiskajām – 4000 naudas soda vienības.

Prettiesiski formas tērpa valkāšanas gadījumi

AM skaidro, ka ir gadījumi, kad persona prettiesiski valkā karavīra formas tērpu, taču tas pozicionē Nacionālo bruņoto spēku (NBS) pārstāvi, kuram ir konkrēti NBS likumā noteiktie uzdevumi, pienākumi un tiesības. Ja formas tērpu valkā NBS nepiederoša persona, kuras darbības vai rīcība ir diskreditējoša NBS, tas var būtiski kaitēt to tēlam. Par šāda veida darbībām šobrīd nav iespējams sodīt, līdz ar to AM rīcībā nav ne statistikas, ne analīzes datu, cik ir bijis šādu gadījumu, ar kādu nolūku tie ir veikti u. tml.

Četrsimt naudas soda vienības

AM plāno būtiski palielināt sankcijas, proti, līdz maksimālajām, kādas paredzētas likumprojektā "Administratīvo pārkāpumu procesa likums", ne tikai par prettiesisku karavīra formas tērpa nēsāšanu, bet arī par, piemēram, patvaļīgu iekļūšanu militārajos objektos. AM Militāri publisko attiecību departamenta Preses nodaļas vecākā referente Vita Briže informē, ka fiziskām personām par karavīra formas tērpa, tā sastāvdaļu vai atšķirības zīmju prettiesisku valkāšanu vai apriti plānots noteikt naudas sodu līdz četrsimt naudas soda vienībām, proti, tas ir naudas sods 2000 eiro apmērā. Savukārt juridiskajām personām par tādām pašām prettiesiskām darbībām ir plānots noteikt naudas sodu līdz četrtūkstoš naudas soda vienībām – 20 000 eiro apmērā.

"Mērķis ir atturēt personas no karavīra formas tērpa un atšķirības zīmju nelikumīgas izmantošanas."

Kā piemēru gaidāmajām izmaiņām var minēt to, ka, pirmkārt, šobrīd var tikai atņemt tiesības valkāt formas tērpu un, otrkārt, sodīt ar naudas sodu personas, kuras šādus tērpus prettiesiski izgatavo un pasūta. Proti, Latvijas APK 175.3 pants pašlaik paredz, ka par karavīra formas tērpa, atšķirības zīmju vai zīmotņu izgatavošanas prettiesisku pasūtīšanu uzliek naudas sodu līdz 210 eiro, savukārt par tādām pašām darbībām, ja tās ir izdarītas atkārtoti, – 350 eiro.

Tieslietu ministrijas (TM) Juridiskais departaments vērš uzmanību, ka plānotās maksimālās soda sankcijas vēl ir jāizvērtē, jo tās iespējams piemērot tikai pie smagiem pārkāpumiem, par kuriem šāda veida situācijās drīzāk iestāsies kriminālatbildība.

Kāpēc nepieciešams maksimālais naudas sods?

Maksimālais naudas sods ir nepieciešams, lai nepieļautu karavīra formas tērpa un tā sastāvdaļu, kā arī atšķirības zīmju prettiesisku valkāšanu vai apriti. V. Briže norāda, ka mērķis ir atturēt personas no karavīra formas tērpa un atšķirības zīmju nelikumīgas izmantošanas. AM uzskata, ka ar šī brīža administratīvā pārkāpuma sastāva tvērumu un soda apmēru ir par maz un cilvēkus tas neattur no pārkāpumu veikšanas.

Maksimālās sankcijas par minētajiem pārkāpumiem AM plāno arī tāpēc, ka kopš 2014. gada pasaulē ir aktualizējušās "zaļo cilvēciņu" un hibrīdkara izpausmes.

"Zaļie cilvēciņi"

V. Briže informē: "Termins "zaļie cilvēciņi" ir radies pēc 2014. gada Ukrainas notikumiem, tas ir plašsaziņas līdzekļos bieži lietots apzīmējums personām, kuras pēc visām ārējām pazīmēm varētu piederēt kādas valsts regulārajiem spēkiem, bet, ņemot vērā, ka to apģērbam un ekipējumam nav piestiprinātas vai tiek slēptas visas šo faktu apstiprinošas atšķirības zīmes un simboli, nav precīzi definējamas kā tādas."

Hibrīdkarā šādi ģērbtus cilvēkus izmanto maldinošu vai valsts drošību apdraudošu darbību veikšanai. AM informē, ka "viens no hibrīdkara izpausmes veidiem ir informatīvo pasākumu īstenošana ar mērķi maldināt politiskus un militārus līderus, kā arī sabiedrību, piemēram, kamuflāžas tērpos ģērbtu cilvēku izmantošana maldinošu vai valsts drošību apdraudošu darbību veikšanā".

Karavīra formas tērpa un atšķirības zīmju prettiesiska izmantošana var radīt smagas sekas, tāpēc AM vēlas paplašināt to situāciju loku, kādās valsts paredz sodu par nelikumīgām darbībām ar karavīra formas tērpu, tā sastāvdaļām vai NBS atšķirības zīmēm, kā arī palielināt sankcijas līdz maksimāli iespējamiem apmēriem.

Karavīra formas tērpa sastāvdaļas noteiks MK noteikumi

"NBS karavīra formas tērps, tā sastāvdaļas un atšķirības zīmes būs noteiktas Ministru kabineta (MK) noteikumos," norāda V. Briže. Pašlaik tos nosaka tikai AM iekšējie normatīvie akti.

AM skaidro, ka "MK noteikumi noteiks karavīra formas tērpa un atšķirības zīmju izskatu, līdz ar to ikviens varēs iepazīties ar to, kā izskatās karavīra formas tērps". Komisijas sēdē deputāts Jānis Ādamsons ironiski pasmējās, ka visi iedzīvotāji steigs iepazīties ar MK noteikumiem un uzmanīgi izvēlēsies, kādas zeķes vilkt kājās, lai nevajadzētu šķirties no 2000 eiro.

V. Briže informē, ka tādi apģērba gabali vai apavi, kas valkājami pie karavīra formas tērpa un ir līdzīgi plaša patēriņa precēm, piemēram, zeķes, melnas jostas, balti vai melni cimdi, T-krekli, apakšveļa u. tml., MK noteikumos nebūs noteikti kā karavīra formas tērpa sastāvdaļas. Līdz ar to par šāda apģērba valkāšanu vai apriti nevienu pie administratīvās atbildības nesauks.

Ja apģērbs līdzīgs karavīra formas tērpam

Ja personai ir karavīra formas tērpam ļoti līdzīgs apģērbs, to drīkstēs valkāt arī turpmāk, taču jārēķinās, ka Militārajai policijai būs tiesības veikt pārbaudi.

Komisijas sēdē daļai deputātu arī šīs normas ieviešana nebija skaidra, proti, vai drīkstēs aizturēt personu, kura, piemēram, Brīvības ielas armijas preču veikaliņā būs iegādājusies biezu un siltu ziemas jaku vācu armijas krāsās. NBS majore komandleitnante Inita Ruka-Kāpostiņa skaidroja, ka runa ir tikai par Latvijas karavīru formas tērpu. "Jau šobrīd nav iespējas iegādāties Latvijas karavīru formas tērpu, jo tā audums ir patentēts, līdz ar to armijas preču veikalos noteikti nav iespējas iegādāties Latvijas karavīru formas tērpu," norādīja I. Ruka-Kāpostiņa.

"Karavīra formas tērpa un atšķirības zīmju prettiesiska izmantošana var radīt smagas sekas."

Jāvērš uzmanība, ka pamatotu aizdomu un neskaidrību gadījumā tiks veikta formas tērpa ekspertīze, visi automātiski netiks sodīti. Militārā policija izvērtēs, vai vispār ir pamats saukt personu pie administratīvās atbildības, kā arī būs atbildīga par soda apmēra noteikšanu. Tāpat likumprojekta normas neattiecas uz makšķernieku un mednieku kamuflāžas tērpiem.

Plānotās normas nav skaidras

Saeimas deputāts Aleksejs Loskutovs norādīja, ka "izstrādātās likumprojekta normas pašreiz ne tuvu nesasniedz iecerēto mērķi, jo atliek vien uzvilkt, piemēram, Tibetas kamuflāžas tērpu un neprofesionāļiem šī persona izskatīsies pēc Latvijas karavīra formas tērpā". Savukārt deputāts Kārlis Seržants uzsvēra, ka ir nepieciešams ļoti detalizēts apraksts, kas izslēgs iespēju cilvēkiem baidīties valkāt personalizētu vai karavīra formas tērpam līdzīgu apģērbu, piemēram, sasaistīt kopā prettiesisku formas tērpa valkāšanu ar konkrētām diskreditējošām vai cita veida darbībām. "Pagaidām tas vairāk atgādina karnevālu," norādīja deputāts.

Prettiesiska karavīra formas tērpa valkāšana kaitē NBS karavīriem arī gadījumos, kad pārkāpējs veic diskreditējošas darbības, proti, tiek bojāts karavīra tēls un zaudēta uzticība. Zemessardzes pulkvežleitnants Ervīns Kopeika atzina, ka "aizliegt karavīra formas tērpa prettiesisku valkāšanu ir nepieciešams pašiem karavīriem". Karavīri formas tērpu atšķirs arī 300 metru attālumā.

Pēc tam var būt par vēlu

Pagaidām ir daudz pretrunu. Saeimas deputāts Ringolds Balodis norādīja, ka AM nav sagatavojusi ne statistikas datus, ne analīzi. Viņaprāt, ir saprotama AM vēlme pasargāt karavīra formas tērpu no zaimošanas. Proti, šobrīd piedāvāto priekšlikumu aizklātais mērķis liek domāt, ka Militārajai policijai turpmāk būs tiesības jebkuru civiliedzīvotāju palūgt novilkt formu vai cilvēku aizturēt un pārbaudīt.

"Kad būs gadījumi, par kuriem stāstīt, var būt jau par vēlu, un nedrīkst aizmirst, ka 21. gadsimtā pastāv informatīvā kara telpa," norādīja E. Kopeika. Jāvērš uzmanība, ka AM nav statistikas datu un analīzes, jo šobrīd par prettiesisku karavīra formas tērpa valkāšanu nav paredzēts sods.

AM atkārtoti norāda, ka normas attiecas tikai uz Latvijas NBS karavīra formas tērpa, tā sastāvdaļu vai atšķirības zīmju, kas būs noteiktas MK noteikumos, prettiesisku valkāšanu vai apriti, nevis uz NBS karavīra formas tērpam līdzīgu formas tērpu un to sastāvdaļu, kas nopērkami veikalos vai interneta veikalos, valkāšanu vai apriti.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI