NORISES
>
Notikumi, problēmas, aktuālas tēmas
TĒMAS
Linda Balode
LV portāls
30. janvārī, 2017
Lasīšanai: 17 minūtes
RUBRIKA: Tuvplānā
TĒMA: Pašvaldības
1
7
1
7

Rīgas maksas autostāvvietu lietošanas noteikumi

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Rīgas maksas autostāvvietās pakalpojuma maksa atšķiras pēc stāvvietu zonējuma.

FOTO: Aiga Dambe, LV portāls

Kopš stājušies spēkā Rīgas domes saistošie noteikumi par maksas autostāvvietu lietošanu, ir aizritējuši gandrīz četri gadi, bet problēmas arvien tie sagādā ne tikai iebraucējiem galvaspilsētā, bet arī pašiem rīdziniekiem. Tam par iemeslu varētu būt gan cilvēku nezināšana, gan reta šī pakalpojuma izmantošana, kā arī dažādās situācijās individuāli nepiemēroti autostāvvietas apmaksas veidi. Šobrīd Rīgā tie ir pieci: priekšapmaksa, pēcapmaksa, ar telefonu, mēneša abonements un iedzīvotāju karte.
īsumā
  • Rīgā ir 6 zonas: A, B, C, D, R un V, kurās var atšķirties maksa par autostāvvietu un darba laiks, kā arī apmaksas veids.
  • Šobrīd Rīgā maksas autostāvvietās ir pieejami pieci apmaksas veidi: priekšapmaksa, pēcapmaksa, ar telefonu, mēneša abonements un iedzīvotāja karte.
  • Specializētajā autostāvvietā nonāk automašīnas, kuras ilgstoši atrodas maksas autostāvvietu teritorijā un par kurām neviens neveic samaksu.
  • Rīgas pilsētas pašvaldības maksas autostāvvietu mērķis ir optimizēt satiksmes organizāciju.

Maksas autostāvvietu lietošanas kārtību regulē saistošie noteikumi Nr. 206 "Rīgas pilsētas pašvaldības maksas autostāvvietu apsaimniekošanas un lietošanas saistošie noteikumi". Kopš 2013. gada ir bijuši vairāki grozījumi Rīgas domes saistošajos noteikumos Nr. 206, piemēram, mainījusies maksa par autostāvvietu un ieviesta Rīdzinieka karte. Maksas autostāvvietu apsaimniekotāja ir "Rīgas satiksme" (RS). "Patlaban Rīgā apkalpo 5763 pašvaldības autostāvvietas," apstiprina RS Klientu apkalpošanas un komunikācijas daļas vadītājs Viktors Zaķis.

Maksas autostāvvietu zonas, cenas un darba laiks

RS tīmekļa vietnē var aplūkot kartes ar stāvvietu zonējumu. Rīgā ir 6 zonas: A, B, C, D, R un V. Tajās atšķiras maksa par autostāvvietu un darba laiks, var atšķirties arī apmaksas veids. No 2016. gada 1. jūlija visiem Rīdzinieka kartes īpašniekiem maksas stāvvietās B, C un D zonā piemēro 20% atlaidi. Visas maksas autostāvvietu zonējuma robežas ir noteiktas Rīgas domes saistošajos noteikumos Nr. 206.

A zonas teritorijā par pirmo maksas autostāvvietas lietošanas stundu jāmaksā 2,50 eiro, par katru nākamo stundu – 3,00 eiro, bet minimālā maksa ir 0,60 eiro. A zonas teritorijā būs iespēja norēķināties ar īsziņu, skaidrā vai bezskaidrā naudā.

B zonā par pirmo lietošanas stundu jāmaksā 2,00 eiro, Rīdzinieka kartes īpašniekiem – 1,60 eiro. Par katru nākamo stundu – 2,50 eiro, Rīdzinieka kartes īpašniekam – 2,00 eiro. Minimālā maksa B zonas teritorijā ir 0,50 eiro. B zonas maksas autostāvvietas teritorijā ir pieejami visi apmaksas veidi.

"“Mobilly” piedāvā visu šo zonu apmaksu, kā arī papildus lielu citu autostāvvietu klāstu, kuras “SMS Rīga” nepiedāvā."

C zonas maksas autostāvvietās par pirmo lietošanas stundu jāmaksā 1,50 eiro, ar Rīdzinieka karti – 1,20 eiro, par katru nākamo stundu – 2,00 eiro, ar Rīdzinieka karti – 1,60 eiro. Minimālā maksa šajās stāvvietās ir 0,40 eiro. Lētākās maksas stāvvietas ir D zonā. Pirmā stunda maksā 1,00 eiro, ar Rīdzinieka karti – 0,80 eiro, katra nākamā stunda – 1,50 eiro, ar Rīdzinieka karti – 1,20 eiro. Minimālā maksa – 0,30 eiro. C zonas teritorijā pieejami visi apmaksas veidi, D zonā nevarēs vienīgi samaksāt skaidrā naudā.

Dārgākās maksas autostāvvietas Rīgā ir R zonā, tā ir Vecrīga. Ja vēlēsieties savu auto novietot tur, tad par pirmo lietošanas stundu vajadzēs samaksāt 5,00 eiro, par katru nākamo stundu – 8,00 eiro, minimālā maksa – 1,30 eiro. R zonas teritorijā varēs norēķināties ar īsziņas palīdzību vai bezskaidrā naudā.

Rīgā ir noteikta arī V zonas teritorija, kuras minimālā maksa un maksa dienā ir 2,00 eiro un kuras darba laiks ir no 1. maija līdz 30. septembrim katru dienu no plkst.8.00 līdz 20.00. "Rīgas satiksmes" Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Baiba Bartaševiča stāsta, ka, "sezonas laikā ieviešot maksu par autostāvvietu, mērķis ir samazināt un sakārtot šajā teritorijā satiksmes plūsmu, kā arī nodrošināt iedzīvotājus un viesus ar iespēju bez problēmām novietot savu automašīnu". Apmaksāt šo stāvvietu var skaidrā naudā vai ar īsziņas palīdzību.

Par automašīnas novietošanu maksas stāvvietā A, B, C un D zonas teritorijā ir jāmaksā darba dienās no plkst. 8.00 līdz 20.00, sestdienās no plkst.  9.00 līdz 17.00, savukārt pārējā laikā, svētdienās un svētku dienās par šo pakalpojumu nav jāmaksā. R zonas teritorijā jeb Vecrīgā autostāvvietu darba laiks ir katru dienu no plkst. 6.00 līdz 24.00, tātad pārējā laikā un svētku dienās pakalpojums arī ir bez maksas.

Priekšapmaksa

Rīgas maksas autostāvvietās ir pieejami vairāki apmaksas veidi. Pazīstamākā ir elektroniskā kontroles iekārta jeb autostāvvietu maksas automāts. RS mājaslapā norāda, ka ir divu veidu maksas automāti: norēķiniem ar skaidru naudu un norēķiniem ar bezskaidru naudu. Elektroniskajās kontroles iekārtās, kurās var norēķināties ar bezskaidru naudu, var maksāt ar bankas norēķinu karti, kā arī izmantot papildiespējas, proti, norēķināties ar personalizēto e-talonu un Rīdzinieka karti. Jāatgādina, ka par B, C un D zonas maksas autostāvvietām, maksājot ar Rīdzinieka karti, piemēros atlaidi 20% apmērā.

Ja ir vēlme Rīgas maksas autostāvvietās norēķināties ar personalizēto e-talonu vai Rīdzinieka karti, tad jāaktivizē e-maciņš, lai tajā var ielādēt elektronisko naudu. RS mājaslapā ir norādīts, ka "e-maciņš ir Rīdzinieka kartē, personalizētajā e-talonā un Skolēna e-kartē aktivizēta maksājumu funkcija, kas ļauj uzglabāt elektronisko naudu un veikt maksājumus". Lai aktivizētu e-maciņu, sākumā ir jādodas uz tuvāko RS apkalpošanas centru, līdzi ņemot pasi vai personas apliecību. Tiem, kuriem personalizētais e-talons vai Rīdzinieka karte ir izsniegta pēc 2016. gada 1. Janvāra, e-maciņš jau ir aktivizēts. Papildināt e-maciņu personalizētajā e-talonā var RS klientu apkalpošanas centros vai autostāvvietu automātos ar bankas norēķinu karti (minimālā papildināšanas summa ir 1,00 eiro, maksimālā – 140,00 eiro). Arī Rīdzinieka kartē e-maciņu var papildināt klientu centros vai automātos, bet vēl to var izdarīt www.ridziniekakarte.lv mājaslapā. Ja gadījumā neiztērēsiet visu elektronisko naudu, to ir iespēja atgūt jebkurā RS klientu apkalpošanas centrā.

Autovadītāju pienākums ir novietot elektroniskās iekārtas izdoto čeku kreisajā pusē uz transportlīdzekļa priekšējā paneļa tā, lai šo saistošo noteikumu ievērošanu kontrolējošajai personai būtu iespējams nepārprotami pārliecināties par šī dokumenta esamību un autostāvvietas lietošanas datumu un apmaksas laiku.

Samaksāt telefonā

Par maksas autostāvvietām Rīgā var norēķināties arī telefonā, jo ir izstrādāta elektroniska norēķinu sistēma, kas nodrošina preču un pakalpojumu apmaksu ar īsziņas vai mobilās aplikācijas palīdzību. Jāzina, ka ir nepieciešams internets un jāsagatavojas laikus, jo, piemēram, apmaksas sistēmā "SMS Rīga" sākotnēji ir jāreģistrējas un jāpapildina konts tīmekļa vietnē www.smsriga.lv, kas turpmāk ļaus norēķināties par maksas autostāvvietām Rīgā. Savā viedtālrunī var ielādēt arī aplikāciju "SMS Rīga", kura piedāvā gan papildināt lietotāja kontu, gan apmaksāt autostāvvietu, gan apturēt apmaksu u.c. funkcijas. Ja izvēlaties "SMS Rīga" apmaksas sistēmu, tad savas automašīnas logā obligāti jāielīmē lietotāja atpazīšanas zīme – uzlīme ar "SMS Rīga" logo.

Mobilajā telefonā var apmaksāt autostāvvietu, arī izmantojot apmaksas sistēmu "Mobilly". Darbības ir līdzīgas – īsziņas sūtīšana, zvanīšana vai telefona aplikācijas izmantošana, kā arī uzlīmes ar "Mobilly" logo ielīmēšana logā. Mobilās norēķinu sistēmas "Mobilly" izpilddirektors Ģirts Slaviņš skaidro atšķirību: ""SMS Rīga" ir "Rīgas satiksmes" aplikācija, kurā apmaksu var veikt par "Rīgas satiksmes" autostāvvietām. Tās ir autostāvvietas Rīgas ielu malās un ir iedalītas zonās – A, B, C, D, R un V. "Mobilly" piedāvā visu šo zonu apmaksu, kā arī papildus lielu citu autostāvvietu klāstu, kuras "SMS Rīga" nepiedāvā. Ar "Mobilly" var apmaksāt "Europark", "Citypark" stāvvietas, lidostas "Rīga" un Olimpiskā centra stāvvietas, kā arī stāvvietas citās pilsētās – Daugavpilī, Liepājā un citur. "Mobilly" aplikācija nepiedāvā tikai stāvvietu apmaksu – ir iespējams iegādāties arī vilcienu biļetes, starppilsētu autobusu biļetes, kā arī apmaksāt "Baltic Taxi" un "RedCab" braucienus." Ģ.  Slaviņš atgādina, ka "par "Mobilly" klientu iespējams kļūt aptuveni minūtes laikā ar zvana starpniecību. Sarunas laikā darbinieks klientam izveido "Mobilly" kontu, kurš sasaistīts ar bankas karti. To ērti iespējams papildināt, lai maksātu par "Mobilly" sniegtajiem pakalpojumiem. Pastāv iespēja arī iekļaut apmaksu telefona rēķinā. Klientam jāielādē "Mobilly" aplikācija, kurā ērti pārskatāmi visi pakalpojumi un kontrolējama apmaksa par tiem".

Šos apmaksas veidus ērtāk ir izmantot situācijās, kad nav laika meklēt elektronisko kontroles iekārtu un kad nezini, uz cik ilgu laiku būs nepieciešama maksas autostāvvieta. Lietojot elektronisko norēķinu sistēmu, nevajadzēs skriet atpakaļ līdz mašīnai un pagarināt maksas autostāvvietas lietošanas laiku. "Svarīgi atcerēties, ka, veicot apmaksu par stāvvietām ar vienu vai otru aplikācijas veidu, ir vajadzīgs interneta pieslēgums, citādi nenotiek datu apmaiņa," apstiprina Ģ. Slaviņš.

Mēneša abonements un iedzīvotāja karte

Iegādāties mēneša abonementu izdevīgi ir tiem, kas ikdienā ļoti bieži vai katru dienu lieto Rīgas maksas autostāvvietas. Tas nodrošina iespēju izmantot RS, apsaimniekotāja, maksas autostāvvietas visās tarifu zonās. Abonementa maksa par tiesībām lietot maksas autostāvvietu atbilstoši Rīgas domes saistošo noteikumu Nr.206 nosacījumiem ir 250 eiro (tajā skaitā pievienotās vērtības nodoklis) mēnesī.

Iedzīvotāja karte ir nepieciešama tiem, kuri vēlas lietot maksas autostāvvietu tā ielas posma sarkano līniju robežās, kurā ir iedzīvotāja kartē norādītā adrese. Rīgas domes saistošajos noteikumos Nr.206 iedzīvotāja kartei ir noteikta maksa par kalendāro mēnesi (tajā skaitā pievienotās vērtības nodoklis):

A zonas teritorijā – 70 eiro;

B zonas teritorijā – 55 eiro;

C zonas teritorijā – 40 eiro;

D zonas teritorijā – 25 eiro;

R zonas teritorijā – 85 eiro.

Līdzīgi kā ar maksas autostāvvietu izdoto čeku, autovadītāja pienākums ir mēneša abonementu vai iedzīvotāja karti novietot kreisajā pusē uz transportlīdzekļa priekšējā paneļa, lai autostāvvietu kontrolieriem būtu iespēja saskatīt lietotāja informāciju, dokumenta derīguma termiņu, numuru un aizsardzības uzlīmi.

Pēcapmaksa

Pēcapmaksa ir soda uzlikšana par Rīgas domes saistošo noteikumu Nr.206 neievērošanu un pārkāpšanu. Sodu var uzlikt, ja maksas autostāvvietas lietotājs nav veicis stāvvietas priekšapmaksu elektroniskajā automātā vai ar īsziņas starpniecību, vai arī uz transportlīdzekļa priekšējā paneļa kreisajā pusē nav novietots autostāvvietas lietošanas tiesības apliecinošs dokuments. Sodu uzliek arī tad, ja apmaksātais autostāvvietas lietošanas laiks ir pārsniegts par 15 minūtēm.

Soda uzlikšanas tarifi atšķiras divos gadījumos. Rīgas domes saistošie noteikumi Nr.206 nosaka: "Ja nav veikta maksas autostāvvietas priekšapmaksa, faktiskais maksas autostāvvietas lietošanas laiks par vairāk nekā 60 minūtēm pārsniedz iepriekš samaksāto autostāvvietas lietošanas laiku, samaksu apliecinošs dokuments nav novietots noteiktajā kārtībā vai apmaksa veikta tarifu zonā, kurā maksa par maksas autostāvvietas lietošanu ir mazāka, maksas autostāvvietas lietotājs veic pēcapmaksu septiņkārtējā stundu tarifā maksas autostāvvietās to darba dienās A, B, C, D un R zonas teritorijās un trīskāršā dienas tarifā V zonas teritorijā. Likme A zonas teritorijā ir 20,50 eiro dienā, B zonā – 17,00 eiro dienā, C zonā – 13,50 eiro dienā, D zonā – 10,00 eiro dienā, R zonā – 53,00 eiro dienā un V zonā – 6,00 eiro dienā.

"Ja pēcapmaksas paziņojuma izrakstīšana ir pamatota, tad automašīnu paziņojumā norādītajā autostāvvietā līdz konkrētās dienas beigām var izmantot bez papildu maksas."

Ja maksas autostāvvietas lietotājs ir veicis maksas autostāvvietas lietošanas priekšapmaksu, kā arī tā veikta tarifu zonā, kurā maksa par maksas autostāvvietas lietošanu ir lielāka, un faktiskais maksas autostāvvietas lietošanas laiks par vairāk nekā 15 minūtēm pārsniedz apmaksāto maksas autostāvvietas lietošanas laiku, bet nepārsniedz 60 minūtes, maksas autostāvvietas lietotājs par maksas autostāvvietas lietošanu šajā dienā veic pēcapmaksu pieckāršā stundas tarifa apmērā A, B, C, D un R zonas teritorijā atbilstoši šādai likmei: A zonā – 14,50 eiro, B zonā – 12,00 eiro, C zonā – 9,50 eiro, D zonā – 7,00 eiro, R zonā – 37,00 eiro."

Pēcapmaksu var apstrīdēt

RS tīmekļa vietnē ir iespēja apstrīdēt pēcapmaksu, ja tam ir pamatojums. RS skaidro, ka "30 dienu laikā no pēcapmaksas paziņojuma izrakstīšanas datuma var iesniegt pretenziju par tā piemērošanu". Ja pēcapmaksas paziņojuma izrakstīšana ir pamatota, tad automašīnu paziņojumā norādītajā autostāvvietā līdz konkrētās dienas beigām var izmantot bez papildu maksas.

Maksas autostāvvietu atsevišķos gadījumos var izmantot bez maksas

Rīgas pilsētas pašvaldības maksas autostāvvietu apsaimniekošanas un lietošanas saistošajos noteikumos ir noteikts, ka par stāvvietu var nemaksāt:

  • invalīdi, kuru transportlīdzekļi ir aprīkoti saskaņā ar Ceļu satiksmes noteikumu prasībām. Ja maksas autostāvvietā speciāli invalīdiem paredzētās stāvvietas ir aizņemtas vai nav ierīkotas, personas ar invaliditāti var izmantot jebkuru citu brīvu vietu maksas autostāvvietas darbības teritorijā bez maksas;
  • operatīvā transportlīdzekļa vadītāji, pildot dienesta pienākumus, ja operatīvais transportlīdzeklis aprīkots atbilstoši Ceļu satiksmes noteikumu prasībām;
  • transportlīdzekļu vadītāji, kuri maksas autostāvvietā iebraukuši un apturējuši transportlīdzekli uz laiku, kas nepārsniedz piecas minūtes;
  • maksas autostāvvietu pilnvarotā apsaimniekotāja atbildīgie darbinieki, kas nodrošina maksas autostāvvietu kontroles un tehniskās uzraudzības funkciju izpildi;
  • elektromobiļa vadītāji, ja elektromobilim uzstādīta speciālas nozīmes transportlīdzekļa valsts reģistrācijas numura zīme.

Specializētā autostāvvieta

Specializētajā autostāvvietā nonāk automašīnas, kuras ilgstoši atradušās maksas autostāvvietā un par kurām neviens nav veicis samaksu, kuru nosaka Rīgas domes saistošie noteikumi Nr.206. Rīgas domes saistošie noteikumi Nr.27 nosaka RS, pamatojoties uz noslēgto deleģēšanas līgumu ar Rīgas domi, veikt transportlīdzekļu piespiedu pārvietošanu uz speciālu stāvvietu Vestienas ielā 35 un transportlīdzekļu glabāšanu tajā. RS Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Baiba Bartaševiča norāda, ka "lēmumu par transportlīdzekļa pārvietošanu pieņem pašvaldības policija".

"Lēmumu par transportlīdzekļa pārvietošanu pieņem pašvaldības policija."

Rīgas domes saistošie noteikumi Nr.27 nosaka maksu par transportlīdzekļa piespiedu pārvietošanu uz speciālo stāvvietu – 2,79 eiro par vienu kilometru. Maksa par transportlīdzekļa glabāšanu speciālajā stāvvietā pirmās diennakts laikā ir 1,74 eiro stundā, bet pēc pirmās diennakts  tie ir 0,43 eiro stundā. Lai atgūtu dažādu iemeslu dēļ pamesto auto, būs jāatvadās no diezgan krietnas summas. Saņemt atpakaļ transportlīdzekli varēs tikai tad, kad būs segtas automašīnas pārvietošanas un glabāšanas specializētajā autostāvvietā izmaksas.

Rīgas maksas autostāvvietu mērķis

LV portāls RS jautāja par pēdējā laikā saņemtajām sūdzībām, kas saistītas ar Rīgas maksas autostāvvietām, par problēmām un to risinājumiem šobrīd un nākotnē, bet atbilde uz visiem jautājumiem netika sniegta.

RS Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja B. Bartaševiča norāda, ka "Rīgas pilsētas pašvaldības maksas autostāvvietu mērķis ir optimizēt satiksmes organizāciju, īpaši ielās ar intensīvu sabiedriskā transporta satiksmi, sakārtot vieglo transportlīdzekļu plūsmu un organizēt to novietošanu, lai visi rīdzinieki un Rīgas viesi varētu piebraukt tuvāk interesējošiem objektiem un novietot savas automašīnas speciāli tam paredzētajās vietās".

B. Bartaševiča atzīst: "Rīgas pašvaldības SIA "Rīgas satiksme", attīstot autostāvvietu pakalpojumu un rūpējoties par maksas autostāvvietu lietotājiem, ir uzstādījusi jaunās paaudzes bezskaidras naudas norēķinu maksas automātus, kuri aprīkoti ar skārienjutīgu ekrānu. Jaunie maksas automāti ir ērti norēķiniem par pakalpojumiem – skārienjutīgais ekrāns ir krāsains un funkciju izvēlne ir vienkārša, līdz ar to klientam ir skaidrāka un uztveramāka norēķinu kārtība. Bezskaidras naudas maksas automātos autostāvvietu lietotāji var ātri, ērti un droši veikt maksājumus ar bankas norēķinu karti, personalizēto e-talonu un Rīdzinieka karti, kā arī papildināt elektronisko maku."

Rīgas maksas autostāvvietu mērķis un pašreizējie risinājumi ir skaidri, taču pēc vairākkārtējiem jautājumiem RS problēmas un sūdzības vai nu noklusē, vai nu nesaskata. LV portāls aicina iepazīties ar Rīgas pilsētas pašvaldības maksas autostāvvietu apsaimniekošanas un lietošanas saistošajiem noteikumiem, autostāvvietu zonu tarifiem, apmaksas veidiem un izvēlēties sev ērtāko un izdevīgāko sniegtā pakalpojuma piedāvājumu, lai pašam sirds mierīga un nerodas problēmas.

Labs saturs
7
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI