NORISES
>
Notikumi, problēmas, aktuālas tēmas
TĒMAS
Laura Studente
LV portālam
17. janvārī, 2017
Lasīšanai: 8 minūtes
RUBRIKA: Tuvplānā
TĒMA: Ģimene
2
2

Ģimenes strīdos piedāvās bezmaksas mediatoru konsultācijas

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Zem ārēja konflikta ir slēptas pušu intereses un vajadzības, kas netiek saprastas. Mediācija ir instruments, kas to palīdz noskaidrot.

LV portāla infografika; Avots: Sertificētu mediatoru padome

Lai popularizētu mediāciju kā labu alternatīvu, risinot ģimenes strīdus, Tieslietu ministrija sadarbībā ar Sertificētu mediatoru padomi ir sākusi jaunu pilotprojektu „Bezmaksas mediācija ģimenes strīdos”. Sākot ar 2017. gada 1. janvāri un līdz 31. decembrim, interesentiem būs iespēja apmeklēt piecas bezmaksas sertificētu mediatoru sesijas.
īsumā
  • Laika periodā no 2017. gada 1. janvāra līdz 31. decembrim Tieslietu ministrija kopā ar Sertificētu mediatoru padomi piedāvā apmeklēt piecas bezmaksas mediācijas konsultācijas pie sertificēta mediatora.
  • Pilotprojekta ietvaros palīdzēts risināt ģimenes strīdus ar mērķi uzlabot savstarpējās attiecības, uzlabot konflikta skarto bērnu labklājību.
  • Strīds var būt un var nebūt nonācis līdz tiesai.

Laulības šķiršana, strīdi par saskarsmes tiesību izmantošanu, uzturlīdzekļu piedziņa – tie ir biežākie strīda āboli, kas traucē vecākiem atrisināt savu konfliktu. Bieži vien tā risināšanā tiek iesaistīta tiesa, lai gan problēmu varētu risināt daudz ātrāk un efektīvāk. Ilgstošajā tiesvedībā ļoti cieš bērni. Tāpēc ir nozīmīgi, ka puses izmēģina strīdu risināt ar mediāciju, kas ir īpaša sarunu vešanas tehnika ar mērķi atrisināt konfliktu un uzlabot savstarpējās attiecības ģimenē.

Lielākā daļa ģimenes strīdu nav saistīti ar juridiskiem jautājumiem

Jāatceras, ka zem ārēja konflikta ir slēptas pušu intereses un vajadzības, kas netiek saprastas. Mediācija ir instruments, kas to palīdz noskaidrot, skaidro Sertificētu mediatoru padomes priekšsēdētāja Kristīne Dārzniece. "Konfliktā puses, atklāti sakot, nedomā par bērna interesēm. Mājās ir kara lauks. To bērns aiznes līdzi uz skolu, nonāk konfrontācijā ar sabiedrību, ģimenes ārsti norāda, ka bērni biežāk slimo," saka Sertificētu mediatoru padomes priekšsēdētāja.

"Bērnam šīs situācijas vienmēr rada ļoti lielu emocionālo slogu," apstiprina Līga Tetere, Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas (VBTAI) Bāriņtiesu un audžuģimeņu departamenta direktores vietniece. "Ne visos gadījumos tas ir vecāku šķiršanās fakts kā tāds, bet gan vecāku neatrisinātie konflikti, kuri var ilgt gadu garumā. Lēmumi par bērnu dzīvesvietu, aizgādību, saskarsmes tiesībām tiek pārsūdzēti. Rezultātā viens vecāks var pieņemt lēmumu par aizliegšanu otram vecākam piedalīties bērna aprūpē un audzināšanā. Bērns atsvešinās no otra vecāka, viņam tiek liegta iespēja saņemt rūpes un gādību no abiem vecākiem vienlīdzīgi, kas bērnam ir absolūti nepieciešams," norāda VBTAI speciāliste.

"Tiesa nevar atrisināt gadu gaitā sakrājušos aizvainojumus un pāridarījumus.
Labs saturs
2
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI