SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
Laura Studente
LV portālam
Aiga Dambe
LV portāls
05. janvārī, 2017
RUBRIKA: Infografika
TĒMA: Kultūra
2
27
2
27

Sievietes un vīrieši Latvijā

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

2016. gadā izdotais Centrālās statistikas pārvaldes statistikas datu krājums „Sievietes un vīrieši Latvijā” sniedz aktuālo statistisko informāciju par sieviešu un vīriešu stāvokli sabiedrībā: skaitu, sadalījumu pēc vecuma un tautības, nodarbinātību utt. LV portāls piedāvā datu apkopojumu infografikā.

Statistikas dati parāda, ka Latvijā no 1 miljona 969 tūkstošiem iedzīvotāju 54,1% ir sievietes. Vienlaikus vecumā līdz 36 gadiem vairāk ir vīriešu, arī no jaundzimušajiem zēnu vienmēr ir vairāk nekā meiteņu. Latvijas iedzīvotāju vidējais vecums 2016. gada sākumā bija 42,2 gadi, tai skaitā 44,9 gadi sievietēm un 39,9 gadi vīriešiem. Vīrieši dzīvo īsāku mūžu nekā sievietes, turklāt mirstība ir daudz augstāka – rezultātā sieviešu atraitņu ir gandrīz sešas reizes vairāk nekā vīriešu atraitņu. Vīrieši daudz biežāk mirst no ārējām traumām – nelaimes gadījumiem, pašnāvībām, vardarbības. Taču sieviešu gadījumā jāatzīmē, ka gandrīz pusē gadījumu traumas no vardarbības ir iegūtas tieši ģimenē.

Sievietes ir pakļautas lielākam nabadzības riskam. Latvijā ir raksturīgs viena dzimuma pārstāvju īpatsvars noteiktās profesijās. Piemēram, sievietes visbiežāk izvēlas darbu izglītības, sociālās aprūpes un veselības jomā, savukārt vīrieši – būvniecībā. Vienlaikus, līdzīgi kā citur Eiropas Savienībā, sievietes Latvijā nopelna mazāk nekā vīrieši. 2015. gadā sieviešu vidējā bruto mēnešalga bija par 16,2% zemāka nekā vīriešu. Tas tāpēc, ka vairums sieviešu strādā zemu atalgotās nozarēs – izmitināšanas, ēdināšanas un sadzīves pakalpojumu uzņēmumos, mākslas un izklaides nozarē, tirdzniecībā, veselības un sociālās aprūpes iestādēs.

CSP sagatavotais datu krājums "Sievietes un vīrieši Latvijā" pieejams šeit.

Labs saturs
27
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI