NORISES
>
Notikumi, problēmas, aktuālas tēmas
TĒMAS
Inese Helmane
LV portāls
26. oktobrī, 2016
Lasīšanai: 7 minūtes
RUBRIKA: Tuvplānā
TĒMA: Uzņēmējdarbība
1
2
1
2

Aizdevumu un līzinga darījumu garantijām pieejami 30 miljoni eiro

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

LV portāla infografika; Avots: “Altum”

Inovatīviem maziem, vidējiem un lieliem (līdz 499 darbiniekiem) uzņēmumiem investīciju programmas "InnovFin” ietvaros pieejams aizdevumu un līzinga darījumu garantiju portfelis līdz pat 30 miljoniem eiro. AS “Attīstības finanšu institūcija “Altum”” jau ir piešķīrusi pirmo kredītu garantiju.
īsumā
  • Investīciju programmas "InnovFin" ietvaros pieejams aizdevumu un līzinga darījumu garantiju portfelis līdz 30 miljoniem eiro.
  • Divu gadu laikā plānots atbalstīt vismaz 100 uzņēmumus.
  • Attīstības finanšu institūcija jau piešķīruši pirmo "InnovFin" kredītu garantiju.
  • Maksimālais garantijas apmērs MVU ir līdz 1,5 miljoniem eiro ar maksimālo termiņu līdz 10 gadiem.
  • Ja parasti "Altum" kredīta garantijas gada prēmijas likme ir 0,2 -1,9%, tad ar "InnovFin" tā iespējama pat par vienu trešdaļu mazāka.

Oktobra vidū Eiropas Investīciju fonds (EIF) un AS "Attīstības finanšu institūcija "Altum"" ("Altum") parakstīja investīciju programmas "InnovFin" garantiju līgumu, lai inovatīviem maziem un vidējiem (MVU) un lieliem uzņēmumiem (līdz 499 darbiniekiem) uzlabotu piekļuvi finansējumam. Līgums parakstīts Eiropas Stratēģisko investīciju fonda (ESIF) un Eiropas Savienības (ES) Investīciju plāna ietvaros. Tas ir pirmais "Altum" projekts, kas tiks finansēts no ESIF jeb tā dēvētā Junkera plāna finansējuma.

Līdz ar līguma noslēgšanu starp "Altum" un EIF netiek veidota jauna garantiju programma, bet jaunais finansējums ļauj "Altum" izsniegt vairāk kredītu garantiju un ar labākiem nosacījumiem. EIF pretgarantija tiek sniegta "ES "InnovFin" finansējums inovācijām" iniciatīvas ietvaros ar ES ietvarprogrammas pētniecībai un inovācijai "Horizon 2020" atbalstu. Bez Investīciju plāna atbalsta šī darījuma noslēgšana nebūtu bijusi iespējama tik drīz.

Divu gadu laikā plānots atbalstīt vismaz 100 uzņēmumus.

Solis uz priekšu

"Altum" valdes priekšsēdētājs Reinis Bērziņš akcentēja, ka, pateicoties "InnovFin" programmas finansējumam, "Altum" iespējams palielināt piedāvāto finanšu instrumentu klāstu un apjomu. Junkera plāna finansējums ir viena no ES sniegtajām iespējām, kura ļauj "Altum" uzņemties papildu riskus uzņēmēju finansēšanā un atbalstīt vairāk uzņēmumu.

Eiropas Komisijas priekšsēdētāja vietnieks eiro un sociālā dialoga jautājumos Valdis Dombrovskis, kurš atbild arī par finanšu stabilitāti, finanšu pakalpojumiem un kapitāla tirgu ES, atzinīgi vērtēja to, ka parakstīts līgums starp ESIF un "Altum". "Tas ir solis uz priekšu, lai finansējums Latvijas MVU inovatīviem projektiem kļūtu arvien pieejamāks. Vienlaikus tā ir arī zīme, ka uzlabojas ESIF atbalstīto projektu ģeogrāfiskais pārklājums. Ceru, ka šī tendence turpināsies arī lielāku stratēģisko investīciju projektu jomā."

"Tas ir solis uz priekšu, lai finansējums Latvijas MVU inovatīviem projektiem kļūtu arvien pieejamāks."

EIF izpilddirektors Pjērs Luidži Džiliberts akcentēja, ka "Altum" jau šobrīd ir pamatīga pieredze, sniedzot specializētus pakalpojumus MVU un lielajiem uzņēmumiem Latvijā. Tāpēc viņš ir pārliecināts, ka starp EIF un "Altum" parakstītais līgums ļaus lielākam skaitam Latvijas inovatīvo uzņēmumu saņemt finansējuma risinājumus ar labvēlīgiem nosacījumiem.

Minētais ar "Altum" noslēgtais darījums atspoguļo ES apņemšanos ātri uzsākt konkrētus pasākumus ESIF ietvaros, kāpinot kreditēšanas apjomus un izsniedzot galvojumus darījumiem, kas spēj straujāk sekmēt nodarbinātību un izaugsmi ES.

Pirmā garantija jau piešķirta

Par kredītu garantijām ir stabila uzņēmumu interese, atklāja "Altum" sabiedrisko attiecību pārstāve Sandra Eglīte. Attīstības finanšu institūcija jau piešķīruši pirmo "InnovFin" kredītu garantiju - Latvijas uzņēmums ir saņēmis aizdevumu ar zemāku garantijas procentu likmi.

"Altum" var nodrošināt labākus kredītu garantiju nosacījumus, pateicoties tam, ka "InnovFin" sniedz tā saucamo pretgarantiju "Altum" izsniegtajām garantijām, proti, samazinās risks, ko uzņemas "Altum", garantējot uzņēmēja saistības komercbankā.

Kas ir inovatīvs uzņēmums?

Investīciju programmā "InnoFin" noteikts, ka aizdevumu un līzingu darījumu garantijas izsniedzamas tikai inovatīviem uzņēmumiem. Inovatīva uzņēmuma kritērijus nosaka EIF, piemēram, uzņēmums velta ievērojamus līdzekļus pētījumiem un inovācijām, piedalās ES finansētajās pētījumu un inovāciju programmās, piemēram, "Horizon 2020", reģistrējis patentu un vēlas izmantot šī patenta tiesības u.c.

Lai gan programmā ir noteikts uzņēmuma maksimālais uzņēmumā strādājošo skaits, kas ir līdz 499 darbiniekiem, mazākais pieļaujamais darbinieku skaits netiek regulēts.

Par trešdaļu mazāka procentu likme

Aizdevumu un līzinga darījumu garantijas mērķis ir sniegt uzņēmējam papildu nodrošinājumu finansējuma saņemšanai bankā sava biznesa projekta īstenošanai.  Ar garantiju iespējams nodrošināt līdz 80% no finansējuma pamatsummas uz termiņu līdz desmit gadiem. Maksimālais garantijas apmērs MVU ir līdz 1,5 miljoniem eiro ar maksimālo termiņu līdz 10 gadiem vai līdz pieciem gadiem - lielajiem uzņēmumiem. Minimālais garantijas apjoms nav noteikts.

"Nākamais finansējums varētu tikt izsniegts kredītu garantijās augsta riska darījumiem, turklāt nebūs izvirzīts inovatīva uzņēmuma kritērijs."

Ja parasti "Altum" kredīta garantijas gada prēmijas likme ir 0,2-1,9%, tad ar "InnovFin" iespējama līdz pat par vienu trešdaļu mazāka procentu likme, taču katrs gadījums tiek izskatīts individuāli, piebilda S. Eglīte.

Šogad garantiju apjoms – 19,4 miljoni

"Altum" pakalpojumu portfelī kredītu garantijas uzņēmumiem ir bijušas arī līdz šim. Piemēram, 2015. gadā ir izsniegtas kredītu garantijas vairāk nekā 27 miljonu eiro apmērā, 2014. gadā – 32 miljonu eiro apjomā. Šogad pirmajos trīs ceturkšņos uzņēmēji saņēmuši garantijas 19,4 miljonu eiro apmērā. Garantijas izsniegtas galvenokārt apstrādes rūpniecības, būvniecības, tirdzniecības un lauksaimniecības nozarēs.

"Altum" finanšu instrumentu klāstā ir gan kredītu garantijas uzņēmumiem, gan eksporta kredītu garantijas eksportējošajiem uzņēmumiem, kas ļauj eksportētājam nodrošināties pret ārvalstu pircēja maksātnespēju vai ilgstošu nemaksāšanu, pārdodot preces vai sniedzot pakalpojumus ar atlikto maksājumu. Eksporta kredīta garantija sedz līdz 90% no eksporta darījuma summas.

Nākamais projekts

R. Bērziņš atklāja, ka "Altum" aktīvi strādā, lai jau tuvākajā laikā varētu noslēgt nākamo līgumu Junkera plāna finansējuma izmantošanai Latvijas uzņēmumiem. Šis finansējums tiks izsniegts kredītu garantijās augsta riska darījumiem, turklāt nebūs izvirzīts inovatīva uzņēmuma kritērijs.

"Altum" ar EFSI finansējumu plāno īstenot vēl vienu aktivitāti, kas būs paredzēta arī tiem uzņēmumiem, kas neatbilst inovatīva uzņēmuma kritērijiem. Šajā programmā paredzēts izsniegt garantijas aizdevumiem līdz 150 tūkstošiem eiro augsta riska projektiem. Šīs programmas apjoms būs 15 miljoni eiro, kas ļauj izsniegt kredītu garantijas aptuveni 200 uzņēmumiem.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI