SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
Inese Helmane
LV portāls
03. oktobrī, 2016
Lasīšanai: 13 minūtes
RUBRIKA: Likumprojekts
TĒMA: E-vide
1
1

Īpašais režīms „start–up” uzņēmumiem iecerēts jau no nākamā gada

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

LV portāla infografika; Avots: Ekonomikas ministrija

Ekonomikas ministrijas izstrādātā Jaunuzņēmumu darbības atbalsta likumprojekta, kuru valdība atbalstīja ārkārtas sēdē 29. septembrī, mērķis ir veicināt strauji augošu tehnoloģiju uzņēmumu (“start–up”) jeb jaunuzņēmumu veidošanos Latvijā, tādējādi sekmējot inovatīvas komercdarbības attīstību un pētniecību privātajā sektorā, kā arī pētniecības komercializāciju. Projekts paredz divas atbalsta programmas – nodokļu nomaksai un augsti kvalificētu darba ņēmēju piesaistei. Paredzēts, ka tas varētu stāties spēkā 2017. gada 1. janvārī.
īsumā
  • Jaunuzņēmums definēts kā kapitālsabiedrība ar augstas izaugsmes potenciālu, kuras pamatdarbība ir saistīta ar inovatīvu biznesa modeļu, produktu izstrādi, ražošanu un attīstību.                        
  • Galvenā pazīme jaunuzņēmumam noteikta kvalificēta riska kapitāla investoru vismaz 30 000 eiro ieguldījums tā pamatkapitālā katrā atbalsta pieteikuma iesniegšanas gadā.
  • Paredzēts, ka jaunuzņēmumiem būs pieejamas vairākas atbalsta programmas.
  • Jaunuzņēmums, kas vēlas izmantot tiesības piedalīties atbalsta programmās, iesniedz pieteikumu speciāli veidotai komisijai.
  • Diskusijas par atbalstu dzīvesstila uzņēmumiem vēl turpināsies.
  • No 2017. gada netiks ieviesti ierobežojumi attiecībā uz nozarēm, kurās mikrouzņēmums ir tiesīgs būt par mikrouzņēmuma nodokļa maksātāju.
  • Mikrouzņēmumu nodokļa režīma izbeigšana paredzēta ar  2019. gada 1. janvāri.

Jaunuzņēmumu darbības atbalsta likumprojekts tiks iesniegts Saeimā valsts 2017. gada budžeta likumprojekta paketē.

Lai Latvija kļūtu par pirmo izvēli Baltijā

Karstas diskusijas valdībā 27. septembrī izsauca Ekonomikas ministrijas (EM) konceptuālais ziņojums par uzņēmējdarbības uzsākšanas un mazās uzņēmējdarbības ekosistēmu un turpmāk nepieciešamajiem atbalsta stimuliem. Tomēr valdība atbalstīja vienu no konceptuālajā ziņojumā piedāvātajiem risinājumiem attiecībā uz strauji augošu tehnoloģiju uzņēmumiem. Abās valdības sēdēs gan labklājības ministrs Jānis Reirs, gan Latvijas Darba devēju konfederācijas eksperts Pēteris Leiškalns un Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras pārstāve Katrīna Zariņa vērsa uzmanību uz būtiskiem atvieglojumiem darbaspēka nodokļa atlaidēs. Tomēr EM uzsvēra, ka apjomīgas nodokļu atlaides tiks piešķirtas ļoti nelielam uzņēmumu skaitam. Arī premjerministrs Māris Kučinskis izteica repliku, ka laikam šajā gadījumā virpu un takšu uzņēmumus par "start-up" kompānijām pārveidot nevarēs.

Ministru prezidenta biedrs un ekonomikas ministrs Arvils Ašeradens, aizstāvot jaunuzņēmumu darbības atbalsta likumprojektu, uzsvēra, ka "strauji augošiem tehnoloģiju uzņēmumiem jeb "start-up" ir būtiska nozīme Latvijas ekonomiskās izaugsmes, pievienotās vērtības un inovācijas sekmēšanā. Jaunuzņēmumu likums būs pamats šādu uzņēmumu attīstības veicināšanai, kā rezultātā ceram, ka ik gadu Latvijā radīsies vismaz 20 šādi uzņēmumi, kas būs piesaistījuši aptuveni 120 augsti kvalificētus darbiniekus. Mūsu mērķis ir panākt, lai Latvija kļūtu par "start-up" jeb strauji augošu tehnoloģiju uzņēmumu izvēli numur 1 Baltijas valstīs".

Palīdzēs nozarei attīstīties

Jaunuzņēmumu darbības atbalsta likumprojekts tapis ciešā sadarbībā ar uzņēmēju organizācijām un Latvijas "start-up" asociāciju. "Jaunais regulējums veicinās jaunu, strauji augošu tehnoloģiju uzņēmumu izveidi, bet vēl jo svarīgāk - jaunuzņēmumu spēju attīstīties un izdzīvot, kamēr atrod investorus," ir pārliecināts asociācijas pārstāvis Andris K. Bērziņš. Vai tieši nodokļu likumdošana bija tā, kas nozari visu laiku kavēja? "Likumdošana nav vienīgais kavēklis – trūkst arī kapitāla un pieredzes. Bet jaunais likumprojekts var stipri palīdzēt."

Vai tagad jauni "start-up" radīsies kā sēnes pēc lietus? "Jā, tā var būt. Bet pieredze uzņēmējdarbībā firmām vēl ir salīdzinoši vāja, tāpēc jāpaiet ilgākam laikam, kamēr idejas nobriest," vērtēja Andris K. Bērziņš.

Latvijas jaunuzņēmumi līdz šim ir publiski paziņojuši par saņemtām investīcijām 110 miljonu eiro apjomā, informēja Latvijas "start-up" asociācija. Svarīgākie jaunuzņēmumu pārdošanas darījumi bija "iPhone" kontaktu saraksta risinājuma "CoBook" pārdošana ASV kompānijai "FullContact" 2014. gada janvārī, sociālā tīkla "Ask.fm" pārdošana ASV "Ask.com" 2014. gada augustā un virsmu nanopārklājumu jaunuzņēmuma "Naco" pārdošana Vācijas "Scaeffler Group" 2015. gada decembrī. Visi šie uzņēmumi savu pamatdarbību un pētniecības un attīstības departamentus saglabāja Latvijā arī pēc pārdošanas.

Riska kapitāla fondi investē uzmanīgi

No Latvijas ekonomikas attīstības skatupunkta, kā arī no riska kapitāla nozares viedokļa jaunais regulējums būtiski uzlabo "start-up" vidi Latvijā, vērtēja riska kapitāla fonda "Livonia Partners" līdzīpašniece Kristīne Bērziņa. "Nosakot, ka riska kapitāla investīcija ir viens no priekšnosacījumiem jaunuzņēmuma statusa iegūšanai, tiks veicināta gan jaunuzņēmumu, gan riska kapitāla fondu aktivitāte Latvijā. Riska kapitāla fondi investīcijām pieiet ļoti profesionāli un kapitālu izvieto efektīvi. Tas motivēs jaunuzņēmumus strādāt profesionāli, ar mērķi pastāvīgi augt, lai katru gadu piesaistītu investīcijas un saglabātu savu īpašo statusu. Jaunuzņēmumiem ir tipiski, ka to vērtība galvenokārt ir cilvēku zināšanas, tādēļ, atvieglojot darbinieku izmaksas, valdība dod tiem iespēju radīt vairāk darba vietu un paātrināt savu tehnoloģisko produktu izstrādi. Tajā pašā laikā tiek sekmēta izaugsme tieši tehnoloģiju un inovāciju sektorā, kas uzlabo tehnoloģiju biznesu ekosistēmu Latvijā un ceļ mūsu konkurētspēju. Zīmīgi, ka ne Lietuvā, ne Igaunijā nav līdzīgu atbalsta mehānismu, kas noteiktu īpašu statusu jaunuzņēmumiem. Tas ļauj Latvijai izcelties gan investoru, gan jaunuzņēmumu dibinātāju priekšā, kas tos varētu mudināt reģistrēt uzņēmumus Latvijā."

Galvenā pazīme – riska kapitāla investoru piesaiste

Likumprojektā noteikta jaunuzņēmuma definīcija un tā pazīmes, atbalsta programmas, jaunuzņēmumu pieteikšanās kārtība minētajām atbalsta programmām, nosacījumi, kas ir un kā tiek piesaistīti kvalificēti riska kapitāla investori, jaunuzņēmumu atbalsta programmu uzraudzības kārtība, kā arī jaunuzņēmuma pienākumi.

Likumprojektā jaunuzņēmums definēts kā kapitālsabiedrība ar augstas izaugsmes potenciālu, kuras pamatdarbība ir saistīta ar inovatīvu biznesa modeļu, produktu izstrādi, ražošanu un attīstību, kas veic saimniecisko darbību pirmajos piecos savas saimnieciskās darbības gados, ražojot, attīstot inovatīvus produktus vai pakalpojumus ar augstu tehnoloģisko vērtību. Galvenā pazīme jaunuzņēmumam noteikta kvalificēta riska kapitāla investoru vismaz 30 000 eiro ieguldījums tā pamatkapitālā katrā atbalsta pieteikuma iesniegšanas gadā, tādējādi apliecinot pieteiktās biznesa idejas dzīvotspēju.

Vairākas atbalsta programmas

Paredzēts, ka jaunuzņēmumiem būs pieejamas vairākas atbalsta programmas:

  • fiksēts maksājums – valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu mēneša galīgs maksājums, ko darba devējs veic par darba ņēmēju valsts sociālās apdrošināšanas speciālajā budžetā;
  • atbalsta programma augsti kvalificētu darba ņēmēju piesaistei - gadījumos, kad darba ņēmējs nepiekrīt, ka par viņu tiek veikts fiksēts maksājums;
  • papildus pie noteiktiem nosacījumiem jaunuzņēmumiem nebūs jāmaksā iedzīvotāju un uzņēmuma ienākuma nodoklis.

Lai risinātu augstā nodokļu sloga radītos sarežģījumus, jaunuzņēmumiem to darbības sākumposmā tiks radīta iespēja par katru nodarbināto veikt minimālo fiksēto mēneša maksājumu – divu valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu apmērā, kas šobrīd ir 252 eiro. Gadījumā ja nodarbinātā alga pārsniedz 4050 eiro mēnesī, papildus tiks maksāts solidaritātes nodoklis. Fiksētais maksājums aizstās valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas un iedzīvotāju ienākuma nodokli par konkrēto darba ņēmēju, norādīts likumprojekta anotācijā.

Savukārt atbalsta programma augsti kvalificētu darba ņēmēju piesaistei paredzēta gadījumos, kad darba ņēmējs nepiekrīt, ka par viņu tiek veikts fiksēts maksājums. Ekonomikas ministrija šobrīd strādā pie jaunas atbalsta programmas izstrādes augsti kvalificētu darbinieku piesaistei, kuru plānots iesniegt izskatīšanai Ministru kabinetā līdz 11. oktobrim. Grantu programmas plānotais apmērs ir trīs miljoni eiro.

Atbalstu (fiksēto maksājumu programmu un nodokļu atlaides) jaunuzņēmumiem plānots piemērot uz vienu taksācijas gadu, pēc kura lēmums ir atkārtoti pārskatāms.

Komisija LIAA paspārnē

Likumprojekts nosaka, ka jaunuzņēmums, kas vēlas izmantot tiesības piedalīties atbalsta programmās, iesniedz pieteikumu speciāli veidotai komisijai, kas, izvērtējot jaunuzņēmuma pazīmes un iesniegto informāciju, pieņem lēmumu par tā dalību attiecīgajā atbalsta programmā.

Savukārt likumprojekta anotācijā teikts, ka komisijas darbība norit Ekonomikas ministrijas resora ietvaros – Latvijas Investīciju un attīstības aģentūrā (LIAA), kas pildīs gan sekretariāta funkciju, gan ar komisijas lēmuma starpniecību būs atbalsta sniedzējs un atbalsta apmēra noteicējs.

Ar likumprojektu tiek noteikts, ka atbildīgā iestāde par komisijas sastāva un tās darbības nolikuma apstiprināšanu ir Ekonomikas ministrija. Attiecīgi precīzu kārtību, kā komisija pārliecinās par jaunuzņēmuma pazīmēm un likumā izpildāmajiem nosacījumiem, plānots noteikt ar Ministru kabineta (MK) noteikumiem vai iekšējiem normatīvajiem aktiem.

Komisijas galvenie pienākumi būs šādi:

  • pieņemt lēmumu par jaunuzņēmuma atbalstīšanu vai atteikumu, vai tiesību zaudēšanu dalībai atbalsta programmās;
  • pieņemt lēmumu par personas atbilstību šā likumprojekta noteiktajiem nosacījumiem un tā iekļaušanu vai noraidīšanu, vai izslēgšanu kvalificēto riska kapitāla investoru sarakstā.

Komisijas lēmumi būs pārsūdzami Ekonomikas ministrijā.

Atbalstu dzīvesstila uzņēmumiem turpinās vērtēt

Savukārt, lai nodrošinātu atbalsta pasākumus uzņēmējdarbības uzsācējiem un uzņēmumiem ar mazu ikgadēju apgrozījumu (ieņēmumiem) īstenošanu, līdz 2017. gada 1. jūnijam Ekonomikas ministrija sadarbībā ar citām ministrijām un uzņēmumus pārstāvošajām organizācijām turpinās izvērtēt EM konceptuālajā ziņojumā par uzņēmējdarbības uzsākšanas un mazās uzņēmējdarbības ekosistēmu un turpmāk nepieciešamajiem atbalsta stimuliem iekļautos risinājumus  un sagatavos normatīvo regulējumu izskatīšanai MK. Iespējams, tā sauktajiem dzīvesstila uzņēmumiem, kuru apgrozījums nepārsniegs noteiktu robežu, tiks ieviests ikmēneša patentmaksājums.

Plānots, ka šie atbalsta stimuli būs spēkā ar 2018. gada 1. janvāri.

Mikrouzņēmumiem nebūs nozaru ierobežojumi

Ņemot vērā to, ka šobrīd EM sadarbībā ar Finanšu ministriju (FM) un uzņēmējus pārstāvošām organizācijām izstrādā alternatīvus nodokļu maksāšanas režīmus uzņēmējdarbības uzsācējiem, nav efektīvi uz vienu gadu ieviest ierobežojumus attiecībā uz nozarēm (tādas tika noteiktas 37), kurās, veicot saimniecisko darbību, mikrouzņēmums nav tiesīgs kļūt un būt par mikrouzņēmumu nodokļa maksātāju, uzskata FM. Tāpēc MK sēdē 27. septembrī atbalstīti grozījumi Mikrouzņēmumu nodokļa likumā, kas paredz, ka no 2017. gada netiks ieviesti ierobežojumi attiecībā uz nozarēm, kurās mikrouzņēmums ir tiesīgs būt par mikrouzņēmuma nodokļa maksātāju.

Tā kā tiks izstrādāti alternatīvi nodokļu maksāšanas režīmi uzņēmējdarbības uzsācējiem, grozījumi likumā paredz, ka mikrouzņēmuma nodokļa maksātājiem līdz 2018. gada 15. decembrim būs jāpārreģistrējas kādā no pastāvošajiem nodokļu maksāšanas režīmiem, ja tie vēlēsies turpināt saimniecisko darbību pēc 2018. gada 31. decembra, jo MK akceptētie grozījumi Mikrouzņēmumu nodokļa likumā paredz mikrouzņēmumu nodokļa režīma izbeigšanu ar  2019. gada 1. janvāri.

Jauni mikrouzņēmumu nodokļa maksātāji varēs reģistrēties tikai līdz 2017. gada 30. jūnijam.

Uzņēmumi un saimnieciskās darbības veicēji, kas darbojas jau pašlaik, 2017. gadā vairs nevarēs iesniegt pieteikumu, lai par mikrouzņēmumu nodokļa maksātāju kļūtu 2018. gadā (plānots, ka 2018. gadā būs stājies spēkā jaunais nodokļu režīms uzņēmējdarbības uzsācējiem, kuru pašlaik izstrādā  Ekonomikas ministrija).

Vieglāka likvidācija

Vienlaikus Tieslietu ministrija ar nozares ekspertiem līdz šā gada 31. decembrim Komerclikuma darba grupā izskatīs iespēju veikt grozījumus Komerclikumā, nosakot kārtību, kādā darbinieki sabiedrībās ar ierobežotu atbildību var realizēt kapitāla daļu opcijas un personāla daļas. Tāpat plānots izvērtēt iespēju atvieglot uzņēmumu, kas atbilst strauji augošu uzņēmumu pazīmēm, likvidēšanas procedūru (t.i., precizēt normas attiecībā uz kreditoru informēšanu, likvidācijas sākuma finanšu pārskata sastādīšanu un sabiedrības atlikušās mantas sadali). Nepieciešamības gadījumā grozījumi Komerclikumā tiks iesniegti izskatīšanai MK līdz 2017. gada 1. maijam.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI