SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
Inese Helmane
LV portāls
15. septembrī, 2016
Lasīšanai: 10 minūtes
RUBRIKA: Likumprojekts
TĒMA: Energoresursi
3
3

Arī OIK maksājumus plāno diferencēt atbilstoši pieslēguma jaudai un patēriņam

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

LV portāla infografika; Avots: Ekonomikas ministrija

Līdzīgi kā sadales sistēmas maksa, arī obligātās iepirkuma komponentes (OIK) maksājums pēc pusgada mūsu elektroenerģijas rēķinos var būt divdaļīgs - atkarīgs no elektroenerģijas patēriņa un pieslēguma jaudas. Valdībā 13. septembrī apstiprinātie Ekonomikas ministrijas (EM) priekšlikumi kompleksiem risinājumiem elektroenerģijas tirgus attīstībai paredz ar 2017. gada 1. aprīli ieviest jaunu OIK finansēšanas modeli. Paredzams, ka tas mazinās rūpniecības uzņēmumu OIK maksājumus un tādējādi cels to konkurētspēju, kā arī nemainīs vai samazinās izmaksas divām trešdaļām mājsaimniecību.
īsumā
  • Reforma paredz ar 2017. gada 1. aprīli ieviest OIK maksājumu dalījumu divās daļās – pēc elektroenerģijas patēriņa un pēc pieprasītās pieslēguma jaudas.
  • Izmaiņas galvenokārt paredzētas, lai atbalstītu energointensīvo uzņēmumu konkurētspēju.
  • Lai ieviestu EM rosinātos kompleksos pasākumus elektroenerģijas tirgus attīstībai, nepieciešami grozījumi Elektroenerģijas tirgus likumā.
  • EM aprēķini liecina, ka pēc izmaiņu stāšanās spēkā rēķins par elektroenerģiju nemainīsies vai samazināsies aptuveni divām trešdaļām mājsaimniecību.
  • Juridisko patērētāju grupā, kurā gaidāms OIK maksājumu apmēra pieaugums, ir veikali, biroji, kā arī tādi lietotāji, kuriem nav efektīvi pieslēgumi.

Lai ieviestu EM rosinātos kompleksos pasākumus elektroenerģijas tirgus attīstībai, nepieciešami grozījumi Elektroenerģijas tirgus likumā, kā arī Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijai jāizstrādā metodika OIK diferencēšanai.

Ministru kabinets (MK) uzdevis EM veikt nepieciešamos grozījumus Elektroenerģijas tirgus likumā un iesniegt tos valdībā 2017. gada valsts budžeta pavadošo likumprojektu paketē.

EM arī uzdots līdz 2017. gada 1. maijam izstrādāt un iesniegt MK informatīvo ziņojumu par elektroenerģijas cenu un to ietekmējošajiem faktoriem, kurā tiktu izvērtēta dabasgāzes koģenerācijas elektrostaciju ar uzstādīto elektrisko jaudu virs 100 megavatiem atbalsta ietekme uz elektroenerģijas cenu.

EM līdz šā gada beigām valdībā jāiesniedz informatīvais ziņojums par jaunās sistēmas ietekmi uz mājsaimniecībām, kā arī to, kā tiks nodrošināta informācija par izdevīgāko elektroenerģijas patēriņa modeli un kādas būs iespējas mājsaimniecībām un uzņēmumiem atslēgt vai pieslēgt jaudas. Tāpat EM būs jāpārskata elektroenerģijas tarifa politikas efektivitāte, vēsta ziņu aģentūra LETA.

Energoietilpīgu uzņēmumu atbalstam

Ekonomikas ministrija akcentē, ka jaunais OIK modelis patērētājiem, kas efektīvi izmanto elektroenerģijas pieslēguma jaudas, samazinās OIK maksājumu. OIK maksājuma samazināšanās kalpos kā motivējošs faktors visiem elektroenerģijas patērētājiem izvērtēt pieslēgto jaudu nepieciešamību un atteikties no liekajām jaudām, tādējādi sakārtojot kopējo elektroenerģijas apgādes sistēmu.

Ekonomikas ministrs un Ministru prezidenta biedrs Arvils Ašeradens uzsver, ka reforma galvenokārt paredzēta, lai atbalstītu energointensīvo uzņēmumu konkurētspēju. "Apstrādes rūpniecības īpatsvars Latvijas tautsaimniecībā ir kritiski zems - aptuveni 12 procenti. Fundamentāla problēma, kas to ietekmē, ir elektroapgādes izmaksas rūpniecības uzņēmumu segmentā ar patēriņu 2-20 gigavatstundas elektroenerģijas gadā. Šajā grupā izmaksas par elektroenerģiju Latvijā ir augstākas nekā Baltijas un Ziemeļvalstu reģionā," uzsver ministrs. "Lai nodrošinātu Latvijas rūpniecības sektora uzņēmumu konkurētspēju – lai tie var darboties ar pilnu jaudu, nodrošināt biznesa attīstību, eksportu un darba vietas, izveidots modelis, kas šai uzņēmumu grupai samazinās maksājumu par OIK. Vienlaikus šis modelis neizjauc izveidoto valsts noteikto atbalstu elektroenerģijas ražotājiem, kas elektroenerģiju ražo koģenerācijas stacijās vai no atjaunojamiem energoresursiem, kas tiek nodrošināts ar patērētāju OIK vidējo maksājumu 26,79 eiro par megavatstundu (eiro/MWh). Šis kopējais līmenis paliks nemainīgs."

Jaunā modeļa ieviešana nodrošinās Eiropas reģionā konkurētspējīgu elektroenerģijas cenu energointensīviem uzņēmumiem, tādējādi stimulējot rūpniecības sektora konkurētspēju ilgtermiņā un veicinot OIK ietekmes mazināšanu uz apstrādes rūpniecības mainīgajām ražošanas izmaksām. Tā rezultātā sagaidāma arī elektroenerģijas patēriņa palielināšanās apstrādes rūpniecībā. Ministrijas ieskatā, OIK diferencēšana veicinās apstrādes rūpniecības attīstību arī nozarēs ar mazāku energoietilpību.

Mājsaimniecības pārsvarā izmaiņas nejutīs

Ekonomikas ministrijas veiktie aprēķini liecina, ka pēc izmaiņu stāšanās spēkā rēķins par elektroenerģiju nemainīsies vai samazināsies aptuveni divām trešdaļām mājsaimniecību.

Mājsaimniecībām ar vienas fāzes pieslēgumu (to ir apmēram 760 000) elektroenerģijas maksājums saglabāsies nemainīgs vai samazināsies, ja mēneša patēriņš būs 75 kilovatstundas (kWh) un vairāk. Tādu pieslēgumu Latvijā ir 75% jeb 570 000 mājsaimniecību no visiem vienas fāzes pieslēgumiem. Savukārt, ja mēneša patēriņš būs nulle, tad OIK maksājums būs 1,55 eiro mēnesī.

Mājsaimniecībām ar trīs fāžu 20 ampēru pieslēgumu, kuru Latvijā ir apmēram 280 000, 30% jeb 84 000 mājsaimniecību elektroenerģijas rēķina izmaksas nemainīsies vai samazināsies. Visvairāk šajā mājsaimniecību grupā maksās tie, kas elektrību nepatērē -  maksājums būs 5,79 eiro mēnesī.

EM ir aprēķinājusi, kā tieši mainīsies OIK maksājumi. Piemēram, ja mājsaimniecībai ir vienas fāzes elektroenerģijas pieslēgums un tā mēnesī patērē 110 kWh, tad patlaban tā OIK maksā 3,57 eiro apmērā. Stājoties spēkā divdaļīgai OIK maksājuma sistēmai, mājsaimniecība ietaupīs 73 centus un maksās 2,84 eiro mēnesī.

Savukārt, ja privātmājai ir trīs fāžu 20 ampēru pieslēgums un patēriņš 200 kWh mēnesī, šobrīd OIK maksājums ir 6,48 eiro. Stājoties spēkā jaunajai sistēmai, summa palielināsies par 1,66 eiro un sasniegs 8,14 eiro.


Provizoriskās OIK izmaksu izmaiņas mājsaimniecībām, atkarībā no nepieciešamā pieslēguma un patēriņa apjoma

  Izmaksas par OIK pašlaik (ar PVN) Izmaksas par OIK turpmāk (ar PVN) Ietaupījums (-), pieaugums (+)
1 fāzes pieslēgums 110 kWh/mēnesī (pārsvarā dzīvokļi) 3,57 EUR/mēn. 2,84 EUR/mēn. -0,73 EUR/mēn.
3 fāžu 20 A pieslēgums 200 kWh/mēnesī (pārsvarā privātmājas) 6,48 EUR/mēn. 8,14 EUR/mēn. +1,66 EUR/mēn.


OIK sistēmiskā risinājuma provizoriskā ietekme uz mājsaimniecību OIK maksājumiem

Avots: Ekonomikas ministrija

Savukārt aizsargātajiem lietotājiem (AL) paredzēts kompensēt iespējamo elektroenerģijas izmaksu pieaugumu. Aizsargātie lietotāji ir trūcīgas vai maznodrošinātas ģimenes (personas), daudzbērnu ģimenes vai ģimenes (personas), kuru aprūpē ir bērns ar invaliditāti, personas ar I invaliditātes grupu, kuras lieto elektroenerģiju savā mājsaimniecībā pašas vajadzībām.

LV portāls jau rakstīja, ka no 1. augusta stājās spēkā Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (SPRK) apstiprinātie akciju sabiedrības "Sadales tīkls" (ST) sadales sistēmas pakalpojumu tarifi, kas paredz, ka par elektroenerģijas pieslēguma nodrošināšanu ir jāmaksā divdaļīgs tarifs - par elektroenerģijas piegādi jāmaksā sadales maksas mainīgā daļa, bet otra daļa ir fiksēta jeb maksa par pieslēguma nodrošināšanu, kuras lielums ir atkarīgs no pieslēguma veida. Līdz ar to arī tām mājsaimniecībām, kas elektrību vispār nepatērē, atkarībā no pieslēguma veida ir noteikta konkrēta abonēšanas maksa. Vienas fāzes pieslēgumam kopā ar pievienotās vērtības nodokli (PVN) tā ir 1,50 eiro, bet klientiem, kuru mājsaimniecībās ir trīs fāžu pieslēgums, tiek piemērota fiksēta maksa par vienu jaudas vienību – ampēru (A), kas mainās atkarībā no pieslēguma jaudas. Pieslēgumam ar 16 A elektrības pieslēguma nodrošināšanas maksa ir 3,87 eiro (ar PVN), bet ar 20 A – 4,84 eiro mēnesī (ar PVN).

Juridiskās personas un efektivitāte

Juridiskie patērētāji, kas pieslēgti pie 0,4 kilovoltu (kV) sprieguma, OIK maksājumu samazināšanos izjutīs, ja to pieslēguma jaudas izmantošanas efektivitāte būs virs 13 procentiem. Savukārt tie patērētāji, kas pieslēgti pie 6-20 kV vai 110 kV sprieguma, OIK maksājuma samazināšanos izjutīs pie pieslēguma jaudas izmantošanas efektivitātes virs 16 procentiem.

Juridisko patērētāju grupā, kurā gaidāms OIK maksājumu apmēra pieaugums, ir pret elektroizmaksu izmaiņām mazāk jutīgi lietotāji, piemēram, veikali, biroji, kā arī tādi lietotāji, kuriem nav efektīvi pieslēgumi, skaidro Ekonomikas ministrija.

Detalizēti ar EM sagatavotajiem priekšlikumiem kompleksiem pasākumiem elektroenerģijas tirgus attīstībai un jauno OIK modeli var iepazīties Ministru kabineta tīmekļa vietnē.

Kas ir OIK?

Lai veicinātu elektroenerģijas ražošanu no atjaunojamiem energoresursiem un augstas efektivitātes koģenerācijā, Latvijā kā atbalsta instruments tiek izmantots elektroenerģijas obligātais iepirkums un jaudas maksa par elektrostacijā uzstādīto elektrisko jaudu.

Papildu izmaksas, kas rodas atbalsta sniegšanas rezultātā, sedz visi Latvijas elektroenerģijas lietotāji proporcionāli savam elektroenerģijas patēriņam, maksājot OIK, kas papildus elektroenerģijas tirgus cenai, sadales/pārvades tarifam un pievienotās vērtības nodoklim tiek iekļauta elektroenerģijas gala cenā.

OIK ir atkarīga no iepriekšējā gadā obligātā iepirkuma ietvaros iepirktā elektroenerģijas daudzuma un tās iepirkuma cenas. OIK apmēru ietekmē dabasgāzes cena, elektroenerģijas cena biržā un elektroenerģijas patēriņš. Pieaugot dabasgāzes cenai, pieaug arī OIK maksājumi. Turpretim, pieaugot elektroenerģijas cenai biržā vai elektroenerģijas patēriņa apjomam, OIK samazinās.

Atbilstoši Elektroenerģijas tirgus likumam atbalstu īsteno publiskais tirgotājs, kura pienākumus no 2014. gada 1. aprīļa pilda "Latvenergo" meitasuzņēmums "Enerģijas publiskais tirgotājs". Publiskais tirgotājs iepērk elektroenerģiju obligātā iepirkuma ietvaros no elektroenerģijas ražotājiem, maksā garantēto maksu par elektrostacijās uzstādīto jaudu, sedz balansēšanas izmaksas, kā arī administratīvās izmaksas. Minētās publiskā tirgotāja izmaksas sedz visi elektroenerģijas galalietotāji proporcionāli savam elektroenerģijas patēriņam kā OIK maksājumu.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI