NORISES
>
Notikumi, problēmas, aktuālas tēmas
TĒMAS
01. aprīlī, 2016
Lasīšanai: 7 minūtes
RUBRIKA: Tuvplānā
TĒMA: Valsts pārvalde
5
15
5
15

Top plaša valsts programma izrāvienam no atpalicības

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Sekojot aptaujām sieviešu vidū, vīriešiem aizliedzamo izdarību vidū ir īsbikšu jeb šortu un zeķu nēsāšana sandalēs, kurpju valkāšana kopā ar sporta apģērbu vai šortiem, kuru apdrukā figurē krāsaini tropu faunas un floras motīvi.

FOTO: Aiga Dambe, LV portāls

Veselības, izglītības, tautas ataudzes un parlamentārās demokrātijas iespēju sekmēšana. Latvijas parlamentārā asambleja šonedēļ apstiprinājusi īstenošanai valsts programmu ar šādu nosaukumu. Tās uzdevums – turpmāko piecu gadu laikā sasniegt Eiropas Savienības vidējos rādītājus minētajās jomās.
īsumā
  • Turpmāk personām, kuras vēlēsies smēķēt sabiedriskās vietās, kur pagaidām likums vēl to atļauj, būs pienākums pārliecināties, vai attālumā, kurš mazāks par 10 metriem, nav grūtnieču.
  • Demogrāfa priekšlikumu būtība ir nepieļaut iespēju vīriešiem radīt par sevi sieviešu uztverē seksuāli atbaidošu priekšstatu.
  • Vīriešiem aizliedzamo izdarību vidū ir īsbikšu jeb šortu un zeķu nēsāšana sandalēs, kurpju valkāšana kopā ar sporta apģērbu vai šortiem, kuru apdrukā figurē krāsaini tropu faunas un floras motīvi. Aizliegums skars arī matu sasuku zirgastē, sevišķi -  pārsedzot atkailināties sākušu galvvidu.
  • Saeima nupat pieņemtos grozījumus Izglītības likumā, kuri paredz tikumisko audzināšanu, nolēmusi papildināt ar netikumu sarakstu. Tā sagatavošanas gaitā atbildīgās komisijas deputāti paredzējuši izlasīt Bībeli, nerātnās dainas, D.H. Lorensa romānu "Lēdija Čaterleja", kā arī noskaidrot necenzētās leksikas paraugus, iegriežoties Rīgas pilsētas atskurbtuvē nakts vidū. 

Atbalstot Latvijas Ārstu biedrības iniciatīvu, papildinot smēķēšanas aizliegumus,  padarot mūsu valsti par pilnībā no tabakas dūmiem brīvu teritoriju, Saeimā sākta virzība uz attiecīgu likumprojektu izstrādi. Vairāki priekšlikumi nav guvuši parlamentāriešu vairākuma atbalstu, taču pieņemšanas procesā patlaban nonākuši jauni priekšlikumi, kuru pieņemšanas gadījumā Latvijā būtu stingrākie smēķēšanas ierobežojumi Eiropas Savienībā.

Saeimas vairākums šonedēļ noraidījis Nacionālās apvienības deputāta Imanta Parādnieka priekšlikumu veikt grozījumus likumā "Par tabakas izstrādājumu realizācijas, reklāmas un lietošanas ierobežošanu", aizliedzot smēķēšanu grūtniecēm. Taču atbildīgā iestāde atbalstījusi citu priekšlikumu: aizliegt smēķēt grūtnieču klātbūtnē. Lai nodrošinātu šāda aizlieguma izpildi, pēc Veselības ministrijas priekšlikuma pieņemšanai valdībā izvirzīti grozījumi Ministru kabineta noteikumos "Par mātes veselības aizsardzību", kas paredz attiecīgu kontroles kārtību.

Saskaņā ar to turpmāk personām, kuras vēlēsies smēķēt sabiedriskās vietās, kur pagaidām likums vēl to atļauj, būs pienākums pārliecināties, vai attālumā, kurš mazāks par 10 metriem, nav grūtnieču. Savukārt sievietēm reproduktīvajā vecumā grūtniecības fakta apliecināšana paredzēta, uzrādot attiecīgu ārsta izziņu, kura atjaunojama reizi mēnesī.

Ņemot vērā, ka likums "Par tabakas izstrādājumu realizācijas, reklāmas un lietošanas ierobežošanu" jau paredz aizliegumu smēķēt teju jebkurā publiskā vietā, ieskaitot parkus, sievietes, uzrādot minēto izziņu, būs tiesīgas pieprasīt pārtraukt smēķēšanu personām, kuras ar to nodarbojas jebkurā citā vietā, izņemot smēķētāja privātīpašumu.  Tādējādi, kā Veselības ministrijas pārstāvji ilustrē topošo noteikumu īstenojumu praksē, personām un personu grupām, kuras smēķē, piemēram, mežā vai klajā laukā, kaitīgā nodarbe būs nekavējoties jāpārtrauc, ja to pieprasīs grūtniece, pienākot tuvāk par 10 metriem no smēķēšanas vietas. 

Paplašinot grūtnieču aizsardzības un dzimstības uzlabošanas valsts programmas ietvaros īstenojamos pasākumus, Saeimas Tautas ataudzes veicināšanas komisija šonedēļ atbalstījusi arī Latvijas demogrāfijas krīzes apkarošanas asociācijas vadītāja Elmāra Biezokņa iniciatīvu noteikt vairākus dzimstību kavējošu faktoru aizliegumus vīriešu sociālajā dzīvē.

"Turpmāk personām, kuras vēlēsies smēķēt sabiedriskās vietās, kur pagaidām likums vēl to atļauj, būs pienākums pārliecināties, vai attālumā, kurš mazāks par 10 metriem, nav grūtnieču."

Demogrāfa priekšlikumu būtība ir nepieļaut iespēju vīriešiem radīt par sevi sieviešu uztverē seksuāli atbaidošu priekšstatu. Sekojot aptaujām sieviešu vidū, vīriešiem aizliedzamo izdarību vidū ir īsbikšu jeb šortu un zeķu nēsāšana sandalēs, kurpju valkāšana kopā ar sporta apģērbu vai šortiem, kuru apdrukā figurē krāsaini tropu faunas un floras motīvi. Aizliegums skars arī matu sasuku zirgastē, sevišķi -  pārsedzot atkailināties sākušu galvvidu.  

Paralēli Tautas ataudzes komisijas deputāti strādā pie laulības šķiršanas, abortu un kontracepcijas līdzekļu lietošanas kriminalizācijas likumā "Par aizliegumu fiziskajām personām izvairīties no reproduktīvajām funkcijām".  

Domājot par valdības demogrāfijas atbalsta pasākumu rezultātā radušās jaunās paaudzes nākotni, Saeima nupat pieņemtos grozījumus Izglītības likumā, kuri paredz tikumisko audzināšanu, nolēmusi papildināt ar netikumu sarakstu. Tā sagatavošanas gaitā atbildīgās komisijas deputāti paredzējuši izlasīt Bībeli, nerātnās dainas, D.H. Lorensa romānu "Lēdija Čaterleja", kā arī noskaidrot necenzētās leksikas paraugus, iegriežoties Rīgas pilsētas atskurbtuvē nakts vidū. 

Potenciālo Izglītības likuma uzlabojumu skaitā ir arī grozījumi, kas paredz izglītojamo personu pasargāšanu no sabiedriski nelietderīgas profesionālās izvēles. Atbildīgās komisijas jau atbalstītie grozījumi nosaka "periodiskus izglītošanās aizliegumus ekonomiski nepamatotās nozarēs". "Ja tautsaimniecība pieprasa inženierus, tad, lai neatstātu vietu indivīdu nepārdomātiem soļiem, saprātīgi būtu uz kādu laiku aizliegt apmācību humanitārajās zinātnēs. Ja, sabiedrībai novecojot, veselības aprūpes sistēmai ir vajadzīgi gerontologi, saprātīgi būtu aizliegt vai ierobežot pediatru pārprodukciju. Ja ir skaidrs, ka kultūra ir tikai patērējoša nozare, tā ir jāaizliedz, vietu dodot ekonomikai," grozījumu būtību skaidro Izglītības un Ekonomikas ministriju apvienotās darba grupas vadītājs D.K. Reiznieks-Durskis.

Lai novērstu jebkādas iepriekšminētās "Veselības, izglītības, tautas ataudzes un parlamentārās demokrātijas iespēju sekmēšanas" valsts programmas sabotāžu, par šīm nozarēm atbildīgo Saeimas komisiju kopējā darba grupa eksperta A.S. Ožkalna-Ruka vadībā strādā pie izmaiņām likumā "Par presi", kas noteiktu: Saeimas un valdības rīcībpolitikas kritikas kvotas medijos, kā arī labo un slikto ziņu saprātīgu proporciju par labu pirmajām. To, kas ir laba un kas – slikta ziņa, patlaban izvērtē parlamenta Ētikas komisija.

Lai visas iepriekšminētās likumdošanas iniciatīvas, kurām būtu jānodrošina "Veselības, izglītības, tautas ataudzes un parlamentārās demokrātijas iespēju sekmēšanas" valsts programmas realizācija, gūtu demokrātiski leģitīmu sabiedrības akceptu, paredzēts rīkot visiem pilsoņiem obligātu referendumu. Tas notiks 2016. gada 1. aprīlī un tajā būs jāatbild uz jautājumu: "Interesanti, cik tālu Jūs domājāt, ka tas viss ir nopietni?"


LV portāla sveicieni saviem lasītājiem starptautiskajā joku dienā!

Labs saturs
15
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI