SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
Vineta Vilcāne
speciāli LV portālam
19. augustā, 2015
Lasīšanai: 9 minūtes
9
5
9
5

Plānots, ka laulību varēs reģistrēt arī pie notāra

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Šobrīd laulības reģistrācija izmaksā 14 eiro; reģistrējot laulību pie notāra, izmaksas varētu būt lielākas.

FOTO: www.sxc.hu

Sagatavotie grozījumi normatīvajos aktos paredz, ka turpmāk laulību varēs reģistrēt ne tikai dzimtsarakstu iestādē un pie garīdznieka, bet arī pie zvērināta notāra. Ieviešot šādu alternatīvu, iecerēts, ka palielināsies noslēgto laulību skaits. Plānotie grozījumi arī paredz, ka laulības reģistrācijas brīdī liecinieku klātbūtne nebūs obligāta prasība.
īsumā
  • Reģistrējot laulību pie notāra, būs iespēja to darīt konfidenciāli, nodrošinot savas privātās dzīves neaizskaramību, kā arī saņemt paplašinātu juridisku konsultāciju par laulāto personiskajām un mantiskajām attiecībām.
  • Zvērināti notāri neveiks izbraukumus laulības reģistrācijai uz dažādām ceremoniju vietām.
  • Divu liecinieku obligāta klātbūtne laulības reģistrācijas procesā nebūs obligāta.

Pašreiz laulību iespējams noslēgts dzimtsarakstu iestādē (dzimtsarakstu nodaļā un Latvijas diplomātiskajās un konsulārajās pārstāvniecībās ārvalstīs) vai pie garīdznieka. Iespēju zvērinātiem notāriem reģistrēt laulību noteiks Tieslietu ministrijas sagatavotie grozījumi vairākos normatīvajos aktos – Notariāta likumā, Civillikumā un Civilstāvokļa aktu reģistrācijas likumā, kas izsludināti Valsts sekretāru sanāksmē.

Jau vairākās Eiropas valstīs, tostarp kaimiņos esošajā Igaunijā, ir nodrošināta iespēja laulību noslēgt pie zvērināta notāra.

"Veicot grozījumus, tiek paplašinātas izvēles iespējas personām, kuras vēlas noslēgt laulību, piedāvājot alternatīvu veidu, kādā personas var sakārtot savstarpējās attiecības. Regulējumā piedāvātā iespēja laulāties pie zvērināta notāra saistāma ar iespēju konfidenciālā procesā nodrošināt privātās dzīves neaizskaramību un iegūt paplašinātu juridisku konsultāciju par normatīvo regulējumu, kas attiecas uz laulāto personiskajām un mantiskajām attiecībām," norāda Tieslietu ministrijas Komunikācijas un tehniskā nodrošinājuma nodaļas preses sekretāre Ksenija Vītola.

"Laulības reģistrācija pie notāra varētu izmaksāt ap 70 eiro. "

Šobrīd laulības reģistrācija notiek svinīgā gaisotnē, tajā skaitā ir iespēja "jā" vārdu teikt ārpus dzimtsarakstu nodaļas telpām, piemēram, pilī vai brīvā dabā. Sabiedriskās domas pētījumu centra SKDS 2014.gada sākumā veiktās aptaujas dati uzrāda, ka gandrīz katru ceturto noslēgt laulību mudinātu apstāklis, ka to būtu iespējams izdarīt iespējami vienkārši un ātri. Iespēja noslēgt laulību pie notāra varētu būt saistoša pāriem, kuriem svinīgā laulību ceremonija nav nozīmīga, bet būtiska šķiet savstarpējo attiecību oficiāla sakārtošana un juridiskās palīdzības saņemšana. Iespējams, alternatīva noslēgt laulību pie notāra palielinās noslēgto laulību skaitu, tai skaitā to pāru vidū, kas ilgstoši dzīvo nereģistrētās attiecībās, norāda likumprojektu autori.

Turklāt zvērinātiem notāriem ir nepieciešamās zināšanas, prasmes un iemaņas laulību reģistrācijas funkcijas īstenošanai – laulāto uzvārda maiņa un ārzemnieku personvārdu atveide latviešu valodā atbilstoši normatīvo aktu prasībām, fiktīvo laulību atpazīšana u.c.

Notārs izskaidros laulības noslēgšanas juridiskās sekas

Nākamajam vīram un sievai neatkarīgi no tā, vai laulību paredzēts slēgt dzimtsarakstu nodaļā vai pie garīdznieka, iesniegums laulības reģistrācijai jāiesniedz dzimtsarakstu nodaļā. Arī turpmāk šī kārtība paliks nemainīga. Savukārt, ja personas vēlēsies laulību slēgt pie zvērināta notāra, viņiem nebūs jāvēršas dzimtsarakstu nodaļā, bet gan uzreiz pie zvērināta notāra.

Iesniegumu par laulības noslēgšanu zvērināts notārs taisīs notariālā akta formā, tādējādi publiski apliecinot personu sniegto ziņu patiesumu un nodomu doties laulībā. Būtisks ieguvums, slēdzot laulību pie notāra, būs, ka notārs nākamajam vīram un sievai izskaidros laulības tiesiskās sekas, tai skaitā laulāto personiskās un mantiskās tiesības un kriminālatbildību par laulības noslēgšanu ar ārzemnieku bez nolūka izveidot ģimeni, nodrošinot iespēju nelikumīgi uzturēties Latvijā u.c. jautājumus.

Grozījumi paredz, ka zvērināts notārs laulību reģistrēs savā prakses vietā vai Notariāta likuma 36.panta otrajā daļā noteiktajā gadījumā – personu atrašanās vietā, aptverot arī ieslodzījuma vietās esošās personas. Pretēji dzimtsarakstu nodaļām vai mācītājiem zvērināti notāri neveiks izbraukumus uz dažādām ceremoniju vietām, piemēram, pie jūras, jo zvērināta notāra gadījumā ir paredzēta lietišķa attiecību reģistrācija, nevis laulību ceremonija.

"Notārs jaunlaulātajiem izsniegs laulības apliecību. "

Zvērināti notāri nepieņems iesniegumus par laulības noslēgšanu, kas iesniegti Latvijas diplomātiskās un konsulārās pārstāvniecībās ārvalstīs, teikts likumprojektā.

Pēc iesnieguma par laulības noslēgšanu parakstīšanas un apliecināšanas zvērināts notārs to iereģistrēs aktu un apliecinājumu reģistrā un laulības reģistrācijas lietu reģistrā.

Sagatavotie grozījumi paredz, ka zvērināti notāri par laulības reģistrācijas procesu būs atbildīgi pilnībā, tas ir, zvērināti notāri paši veiks ierakstus civilstāvokļa aktu reģistrācijas sistēmā, nevis sūtīs ziņas dzimtsarakstu nodaļai. Kā arī notārs jaunlaulātajiem izsniegs vienota noteikta parauga laulības apliecību. Notāra izsniegtajām laulības apliecībām saglabās tādu pašu paraugu kā šobrīd garīdznieku un dzimtsarakstu nodaļu izsniegtajām laulību apliecībām. To formu saglabās nemainīgu, jo dažādu laulības reģistrācijas faktu apliecinošo dokumentu paralēla aprite nevajadzīgi sarežģītu situāciju un radītu jautājumus, vai dažādi dokumenti arī ietver dažādas juridiskās sekas un apstrīdēšanas kārtību.

Liecinieku klātbūtne nebūs obligāta

Grozījumi Civillikumā paredz atteikties no divu liecinieku obligātas klātbūtnes laulības reģistrācijas procesā. Tomēr vienlaikus liecinieku aicināšana, tajā skaitā reģistrējot laulību pie notāra, nebūs aizliegta un to atstās līgavas un līgavaiņa ziņā. Ja laulības reģistrēšanā būs aicināti piedalīties liecinieki, tie arī parakstīs aktu par laulības noslēgšanu. Būtiski, ka liecinieku neierašanās nebūs šķērslis laulības reģistrācijai.

Par liecinieku varēs būs viena vai divas personas, bet ne lielāks skaits. Mūsdienās prasībai pēc divu pilngadīgu liecinieku obligātas klātbūtnes vairs nav juridiskas nozīmes, tas ir vēsturisku tradīciju jautājums, norāda Tieslietu ministrijas pārstāve K.Vītola. Vairākās Eiropas valstīs, piemēram, Igaunijā un Grieķijā, laulības reģistrācija notiek bez liecinieku klātbūtnes.

Latvijas Zvērinātu notāru padomes ieskatā, iespēja slēgt laulību bez liecinieku klātbūtnes varētu veicināt savstarpējo attiecību juridisku sakārtošanu.

Laulību reģistrācija pie notāra varētu izmaksāt dārgāk

Šobrīd laulības reģistrācija izmaksā 14 eiro. Šādā apmērā valsts nodeva noteikta MK noteikumos Nr.906 "Noteikumi par civilstāvokļa aktu reģistrācijas valsts nodevu". Nav vēl zināms, cik precīzi maksās laulības reģistrācija pie notāra. Izmaksas, laulājoties pie notāra, visdrīzāk būs lielākas nekā dzimtsarakstu nodaļā. Iespējams, ka taksi varētu noteikt līdzīgu tai, kāda šobrīd paredzēta laulības šķiršanai pie zvērināta notāra, skaidro Latvijas Zvērinātu notāru padomes birojā. Saskaņā ar MK noteikumiem Nr.737 "Noteikumi par zvērinātu notāru atlīdzības taksēm un to noteikšanas kārtību" atlīdzības takse par laulības šķiršanas lietu vešanu ir 71,14 eiro.

Jautājot, kāpēc pāris varētu izvēlēties reģistrēt laulību pie notāra, neskatoties uz to, ka izmaksas būtu lielākas, Latvijas Zvērinātu notāru padomes birojā norāda būtiskākos ieguvumus.

Izvēli laulāties pie notāra varētu izdarīt pāri, kuri līdztekus laulības reģistrācijas faktam vēlēsies saņemt paplašinātu juridisku konsultāciju par normatīvo regulējumu, kas skar laulāto personiskās un mantiskās attiecības. Iespējams, arī jau vienoties par laulāto mantisko attiecību režīmu. Mazsvarīgs arī nav fakts, ka iespēja laulāties pie notāra dod iespēju to darīt konfidenciāli, nodrošinot savas privātās dzīves neaizskaramību.

Sagatavotie grozījumi vēl jāizskata Ministru kabinetā, pēc tam par tiem lems Saeima.

Labs saturs
5
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI