NORISES
>
Notikumi, problēmas, aktuālas tēmas
TĒMAS
Edīte Brikmane
LV portāls
22. janvārī, 2014
Lasīšanai: 7 minūtes
RUBRIKA: Problēma
TĒMA: Pacienta tiesības
4
2
4
2

Efektīvākā profilakse pret gripu - vakcinācija

Publicēts pirms 10 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Visefektīvākais līdzeklis pret saslimšanu ar gripu ir vakcinācija. Taču tikpat svarīga ir imunitātes stiprināšana. To var izdarīt, lietojot uzturā augļus, dārzeņus un dzerot daudz ūdens. Lai pasargātu sevi no vīrusu infekcijām, svarīgi regulāri mazgāt rokas un neaiztikt acis, degunu un muti.

FOTO: Agnese Gulbe/ LETA

Pamazām tuvojas gripas sezonas laiks, un, kamēr vēl pieturas auksti, saulaini un sausi laika apstākļi, ir pēdējais brīdis padomāt, kā sevi pasargāt no nevēlamām veselības problēmām, kādas var izraisīt saslimšana ar gripu. Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC) informē, ka līdz 15.janvārim pie ģimenes ārstiem, kas ir iesaistījušies gripas un akūtu augšējo infekciju monitoringā, vērsušies šajā gripas sezonā pirmie pieci gripas slimnieki, savukārt trīs gripas slimnieki ir hospitalizēti un ārstējas slimnīcā. SPKC epidemiologi prognozē - gripas plašāka izplatība gaidāma janvāra beigās.

Veselības ministrija atgādina, ka efektīvākā profilakse pret saslimšanu ar gripu ir vakcinācija. Turklāt – nekas vēl nav nokavēts! Latvijas Ģimenes ārstu asociācijas prezidents Pauls Princis uzsver: tā kā gripas sezona vēl tikai tuvojas, vakcinēties šobrīd vēl nav par vēlu. "Pieturoties ļoti sausam un saulainam laikam, gripas epidēmija attīstīties nevar un lielākā daļa iedzīvotāju nav inficēti. Lai izstrādātos imunitāte, pietiek ar divām nedēļām, tāpēc šobrīd var droši vakcinēties," skaidro P.Princis. Nav jābaidās, ka vakcinācija tiks saņemta par vēlu un gripas epidēmija jau būs sākusies pirms imunitātes izstrādāšanās. "Tas nav bīstami, un, ja tomēr gadās inficēties, saslimšana nenotiks smagākā formā, nekā ja nebūtu vakcinācijas vispār," stāsta ģimenes ārstu pārstāvis. 

Lai ieplānotu vakcināciju, ir jāsazinās ar savu ģimenes ārstu un jāpārrunā par nepieciešamību to veikt. SPKC īpaši uzmanīgiem aicina būt riska grupu iedzīvotājiem, kuriem var attīstīties smagas gripas vīrusa komplikācijas – pneimonija, sirds un plaušu slimību saasinājums u.tml.

"Efektīvākā profilakse pret saslimšanu ar gripu ir vakcinācija."

Iedzīvotājiem, kuri ietilpst paaugstināta riska grupā, pretgripas vakcīnas 50% apmērā apmaksā valsts. Paaugstināta riska iedzīvotāju grupas ir:

  • bērni no sešiem mēnešiem līdz divu gadu vecumam;
  • pieaugušie vecumā virs 65 gadiem;
  • grūtnieces;
  • riska grupas pacienti
    • ar hroniskām plaušu slimībām;
    • ar hroniskām sirds-asinsvadu slimībām;
    • ar hroniskām vielmaiņas slimībām;
    • ar hroniskām nieru slimībām;
    • ar imūndeficīta sindromu;
    • kuri saņem imūnsupresīvu terapiju (piemēram, pacienti pēc nieres transplantācijas);
    • bērni vecumā līdz 18 gadiem, kuri ilgstoši saņem terapiju ar acetilsalicilskābi jeb aspirīnu.

Nacionālais veselības dienests norāda: ja pacients saņem vakcīnu pret gripu (vispārīgais nosaukums – Vaccinum influenzae) no kompensējamo zāļu saraksta, tad pacientam ir jāsamaksā pacienta līdzmaksājums no 3,24 EUR līdz  3,66 EUR atkarībā no konkrētās vakcīnas. Savukārt, ja iedzīvotājs neietilpst riska grupā, informāciju par maksas vakcīnas saņemšanas kārtību var sniegt ģimenes ārsts.

Veselīgs dzīvesveids un personiskā higiēna

Ja vakcinācija nav iespējama vai nav vēlama, SPKC aicina ievērot citus profilakses pasākumus, kas var mazināt risku saslimt ar gripu un citām elpceļu slimībām. Svarīgi ir ievērot veselīgu dzīvesveidu, ēdienkartē iekļaut svaigus dārzeņus un augļus, cik iespējams bieži nodoties aktivitātēm svaigā gaisā, izvēlēties laika apstākļiem piemērotu apģērbu, regulāri vēdināt telpas utt. Veselības ministrija savā mājaslapā norāda, ka no saslimšanas var pasargāt

  1. Pilnvērtīgs uzturs

Stipras imunitātes pamatā ir pilnvērtīgs uzturs. Tāpēc ieteicams savā ēdienkartē iekļaut pēc iespējas vairāk produktu, kas satur fitokomponentus. Tie ir bioķīmiski savienojumi, kas palīdz organismam cīnīties ar vīrusiem un saglabāt veselību. Šīs vielas ir svaigos kāpostos, ķiplokos, lociņos, citrusaugļos, jāņogās. Tāpat Veselības ministrija ieteic uzturā lietot skābpiena produktus, jo tie satur mikroorganismus, kas stimulē imūno sistēmu. Nozīmīga loma ir C vitamīnam. Tas veicina interferona izstrādi organismā, kas iznīcina vīrusus. Tie atrodami kivi, mežrozīšu augļos, kāpostos, saldajos piparos, apelsīnos un greipfrūtos. Ikdienā ieteicams daudz dzert zāļu tējas, svaigi spiestas sulas un minerālūdeni.

  1. Bieža roku mazgāšana

Bieža roku mazgāšana vai dezinficēšana palīdz izsargāties no vīrusiem. Turklāt roku mazgāšana ar ziepēm un ūdeni ir efektīvāka par dezinficēšanu ar spirta saturošiem līdzekļiem. Rokas jāmazgā rūpīgi, vismaz 20 sekundes. Pēc mazgāšanas ar ziepēm un ūdeni rokas rūpīgi jānosusina, ja iespējams, ar vienreizējas lietošanas papīra dvieļiem vai silta gaisa žāvētāju.

  1. Izvairīšanās aiztikt acis, degunu un muti

Bieži vīrusi izplatās, ja persona aizskar kaut ko, kas satur izraisītājus (piemēram, rokturi sabiedriskā transportā), un pēc tam paberzē acis, pieskaras degunam vai mutei.

Ja iespējams, jāizvairās no cieša kontakta ar personām, kurām ir gripas simptomi, kā arī no vietām, kurās pulcējas daudz cilvēku. Īpaši paaugstināta riska objektos, piemēram, ārstniecības iestādēs, izglītības iestādēs, sociālās aprūpes centros, dienesta viesnīcās u.c., ir jāpievērš pastiprināta uzmanība telpu higiēnai. Regulāri jāveic telpu vēdināšana. Veselības ministrija vērš uzmanību uz to, ka, piemēram, skolas klase ir jāvēdina pat vairākas reizes dienā – pēc katras mācību stundas. Mērķtiecīgi jāorganizē brīži, kad telpā neuzturas cilvēki, lai varētu telpas izvēdināt.

"Gripas sezona vēl tikai tuvojas, vakcinēties šobrīd vēl nav par vēlu."

Vēdināšana jāveic vismaz īsu brīdi (apmēram 5 minūtes), plaši atverot logus un radot caurvēja efektu. Tāpat svarīgi, lai telpās tiktu veikta rūpīga tīrīšana un mitrā uzkopšana, izmantojot sadzīves mazgāšanas un dezinfekcijas līdzekļus. Īpaši iestādēs, kurās uzturas mazi bērni, vairākas reizes dienā ieteicams tīrīt un mazgāt koplietošanas priekšmetus, piemēram, durvju rokturus, margas, ūdens krānus, galdu virsmas. Gripas epidēmijas laikā ieteicams izņemt no koplietošanas grūti kopjamus priekšmetus, piemēram, galda spēles un mīkstās rotaļlietas.

Kā uzsver Veselības ministrija, paaugstināta riska objektos ir jānodrošina atbilstoši apstākļi personīgās higiēnas uzturēšanai – siltais ūdens, sakoptas sanitārās ierīces, roku mazgāšanas līdzekļi (šķidrās ziepes) pietiekamā daudzumā, kā arī roku susināšanas līdzekļi (vienreizlietojamie dvieļi vai elektriskie žāvētāji) un atkritumu tvertnes.

Ja tomēr slimība ir piemeklējusi, cik vien iespējams, cienīsim līdzcilvēkus un neizplatīsim vīrusus tālāk! Ja parādās gripai līdzīgi simptomi (drudzis, klepus, sāpes rīklē, ķermeņa sāpes, galvassāpes, drebuļi un nogurums u.tml.), nekavējoties ir jāsazinās ar savu ģimenes ārstu, jāpaliek mājās un jāuzsāk ārstēšanās. Pieaugušie, kuri ir saslimuši, var inficēt citus apmēram piecas dienas pēc simptomu parādīšanās, savukārt bērni var būt infekciozi ilgāk - aptuveni septiņas dienas pēc simptomu parādīšanās. Tomēr ir lietderīgi uzskatīt personu par infekciozu visu laiku, kamēr vien ir slimības simptomi, norādīts Veselības ministrijas sagatavotajos ieteikumos iedzīvotājiem.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI