SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
Linda Ņikona
LV portāls
02. septembrī, 2019
Lasīšanai: 8 minūtes
2
58
2
58

Sāk izsniegt jauna parauga ID kartes. Kā mainās valsts nodeva

Stājas spēkā 02.09.2019.
Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Jaunā parauga dokumentam būs divreiz garāks derīguma termiņš, inovatīvi drošības elementi, neierobežots e-parakstu skaits, kā arī krāsains ID kartes turētāja foto.

FOTO: IM publicitātes foto

No šodienas, 2019. gada 2. septembra, Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde sāk izsniegt jauna parauga personas apliecības jeb ID kartes. Vienlaikus stājas spēkā arī izmaiņas noteikumos, kas regulē valsts nodevu par personu apliecinošu dokumentu izsniegšanu.

īsumā
  • Jaunā parauga ID kartēs ir iestrādāts caurskates logs ar personalizētu kartes turētāja sejas attēlu.
  • Turpmāk paredzēts vienāds derīguma termiņš gan pasēm, gan personas apliecībām.
  • ID karte, kas izdota laikposmā no 2012. gada 1. aprīļa līdz 2019. gada 1. septembrim, ir derīga līdz tajā norādītā derīguma termiņa beigām.
  • Noteikts personas vārda un uzvārda ieraksta garums gan pasē, gan ID kartē, proti, vārdam paredzētas 36 un uzvārdam – 32 zīmes.
  • ID kartes var papildināt ar personvārda citas valodas oriģinālformas ierakstu, kā arī citām niansēm.
  • Saņemot pirmo personu apliecinošo dokumentu, nav jāuzrāda dzimšanas apliecība, ja tās informācija ir iekļauta Iedzīvotāju reģistrā.
  • Persona savā rīcībā var atstāt nederīgo pasi arī tad, ja tā nepieciešama ceļojumam uz ārvalstīm.
  • No 2019. gada 2. septembra ir mainītas valsts nodevas par personu apliecinošo dokumentu izsniegšanu.

2019. gada 2. septembrī stājas spēkā grozījumi gan Ministru kabineta (MK) noteikumos “Personu apliecinošu dokumentu noteikumi”, gan MK noteikumos, kas regulē valsts nodevu par personu apliecinošo dokumentu izsniegšanu.

Jauna parauga personas apliecība

Ar to, kā izskatīsies jaunā parauga Latvijas pilsoņa un nepilsoņa ID kartes, var iepazīties MK noteikumu Nr. 134 “Personu apliecinošu dokumentu noteikumi” 7. un 8. pielikumā.

Saskaņā ar Iekšlietu ministrijas (IeM) sniegto informāciju jaunā parauga dokumentam būs divreiz garāks derīguma termiņš, jauni un inovatīvi drošības elementi, neierobežots e-parakstu skaits, kā arī krāsains ID kartes turētāja foto. Jaunā parauga ID kartēs ir iestrādāts caurskates logs ar personalizētu kartes turētāja sejas attēlu. Plānots, ka e-paraksts un elektroniskā identifikācija nākotnē darbosies bezkontakta vidē, paverot plašākas iespējas mobilo ierīču lietošanā.

Pasēm un ID kartēm vienādi derīguma termiņi

Turpmāk MK noteikumu Nr. 134 “Personu apliecinošu dokumentu noteikumi” (turpmāk tekstā – MK noteikumi Nr. 134) 53. punkts paredz vienādu derīguma termiņu gan pasēm, gan personas apliecībām. Proti, Latvijas pilsoņa vai nepilsoņa personu apliecinošo dokumentu derīguma termiņš ir šāds:

  • personai līdz 5 gadu vecumam – uz 2 gadiem vai ceļojuma laiku, ja tas ilgāks par 2 gadiem, bet ne ilgāku par 5 gadiem;
  • personai no 5 līdz 20 gadu vecumam – uz 5 gadiem;
  • personai no 20 gadu vecuma – uz 10 gadiem.

Savukārt šo noteikumu 54. punkts turpmāk paredz, ka Latvijas pilsoņa vai nepilsoņa personas apliecību personai, kurai iekšlietu ministrs ar attiecīgu lēmumu ir aizliedzis izceļot no Latvijas Republikas, izdod uz lēmumā norādīto termiņu, bet 57. punktā noteikts, ka Eiropas Savienības (ES) pilsoņa personas apliecību vai uzturēšanās atļauju viņa ģimenes loceklim, kurš nav ES pilsonis, izdod arī ar derīguma termiņu 10 gadi (līdzšinējo 5 gadu vietā), ja vien lēmumā par ES pilsoņa personas apliecības vai viņa ģimenes locekļa uzturēšanās atļaujas izsniegšanu nav norādīts cits termiņš.

Vienlaikus jānorāda, ka ID karte, kas izdota laikposmā no 2012. gada 1. aprīļa līdz 2019. gada 1. septembrim, ir derīga līdz tajā norādītā derīguma termiņa beigām, ja tā nav kļuvusi lietošanai nederīga cita iemesla dēļ, piemēram, mainījies personas vārds vai uzvārds, tiesiskais statuss vai ID kartē ir bojājumi, kuru dēļ nav iespējams izlasīt tajā norādīto informāciju.

Precizēts vārda un uzvārda ieraksta garums

MK noteikumos Nr. 134 precizēts arī personas vārda un uzvārda ieraksta garums gan pasē, gan ID kartē, proti, vārdam atvēlētas 36 un uzvārdam – 32 zīmes. Šādu personvārdu ierakstīšanas kārtību izmantoja arī līdz šim.

Minēto noteikumu anotācijā skaidrots, ka līdz šim šāds ierobežojums normatīvajos aktos nepastāvēja, taču situācijās, kad personas vārds (vārdi) vai uzvārds pārsniedza 36 un 32 zīmes, Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes (PMLP) nodaļām un Latvijas diplomātiskajām vai konsulārajām pārstāvniecībām ārvalstīs tehniski nebija iespējams šādu ierakstu izdarīt personu apliecinošajā dokumentā vietas trūkuma dēļ. Tas savukārt radīja konfliktsituācijas ar klientiem, kas vēlējās personu apliecinošajā dokumentā redzēt savu vai sava bērna vārdu pilnā garumā.

Proti, ja personas vārds (vārdi) pārsniedz 36 zīmes vai uzvārds – 32 zīmes, secīgi raksta personas pilnus vārdus vai uzvārda daļas tā, lai ieraksti nepārsniedz noteikto ierobežojumu. Vārdus un uzvārdus ieraksta secīgi pēc kārtas atbilstoši Iedzīvotāju reģistrā iekļautajai informācijai, līdz ar to, pārsniedzot kopējā ieraksta noteikto zīmju skaitu, neiekļauj vārdus vai uzvārdus, kas Iedzīvotāju reģistrā parādās pēdējie, skaidrots anotācijā. Tāpat tajā norādīts, ka šāda ir arī pārējo pasaules valstu prakse.

MK noteikumu Nr. 134 anotācijā skaidrots, ka Starptautiskā civilās aviācijas organizācija (ICAO) nereglamentē personvārdu saīsināšanas kārtību, tāpēc katra valsts var izvēlēties savu veidu, kā risināt šo jautājumu. Proti, pastāv valstis, kas saīsina personas vārdu, norādot tikai tā pirmo burtu, bet Latvijā šāda vārdu saīsināšana nav pieņemta.

Citas valodas oriģinālformas ieraksta iekļaušana

Turpmāk ID kartes var papildināt ar personvārda citas valodas oriģinālformas ierakstu, kā arī citām niansēm, kas nedaudz izmaina personu apliecību vizuālo izkārtojumu (MK noteikumu Nr. 134 8. pielikuma 2. attēls).

Saskaņā ar minēto MK noteikumu 8. punktu, ja persona vēlas, personu apliecinošajā dokumentā (izņemot ES pilsoņa personas apliecību un uzturēšanās atļauju) var iekļaut:

  • personvārda citas valodas oriģinālformu latīņalfabētiskajā transliterācijā;
  • personvārda vai dzimtas uzvārda vēsturisko formu;
  • citas valodas personvārda vai dzimtas uzvārda vēsturisko formu latīņalfabētiskajā transliterācijā.

Iepriekš minētos ierakstus veido, secīgi norādot pilnas personvārda vai dzimtas uzvārda daļas un nodrošinot, ka ieraksts personas apliecībā kopā ar atstarpēm nepārsniedz 75 zīmes.

Veiktas arī citas izmaiņas

Grozījumi MK noteikumos Nr. 134 paredz vēl citas izmaiņas:

  • jauns personu apliecinošo dokumentu izsniegšanas iemesls – vēlme saņemt jaunāka parauga personas ID karti iepriekšējās vietā;
  • saņemot pirmo personu apliecinošo dokumentu, nav jāuzrāda dzimšanas apliecība, ja tās informācija ir iekļauta Iedzīvotāju reģistrā;
  • noteikts papildu gadījums, kad persona savā rīcībā var atstāt nederīgo pasi – tā nepieciešama ceļojumam uz ārvalstīm (piemēram, persona iegādājusies aviobiļeti, uzrādot iepriekšējās pases datus).

Valsts nodeva par personu apliecinošo dokumentu izsniegšanu

No 2019. gada 2. septembra ir mainītas valsts nodevas par personu apliecinošo dokumentu izsniegšanu.

Valsts nodeva par pases vai personas apliecības saņemšanu:

pases izsniegšana:

  • 30 eiro, ja pasi izsniedz 10 darbdienu laikā (iepriekš – 28,46 eiro);
  • 55 eiro, ja pasi izsniedz 2 darbdienu laikā (iepriekš – 56,91 eiro);

personas apliecības izsniegšana:

  • 15 eiro, ja personas apliecību izsniedz 10 darbdienu laikā (iepriekš – 14,23 eiro);
  • 30 eiro, ja personas apliecību izsniedz 2 darbdienu laikā (iepriekš – 28,46 eiro).

Valsts nodeva, ja pasi un personas apliecību noformē vienlaikus:

pases izsniegšana:

  • 20 eiro,  ja pasi izsniedz 10 darbdienu laikā (kopā 35 eiro), – iepriekš 21,34 eiro (kopā 35,57 eiro);
  • 40 eiro, ja pasi izsniedz 2 darbdienu laikā (kopā 70 eiro), – iepriekš 42,69 eiro (kopā 71,15 eiro);

personas apliecības izsniegšana:

  • 15 eiro, ja personas apliecību izsniedz 10 darbdienu laikā (iepriekš – 14,23 eiro);
  • 30 eiro, ja personas apliecību izsniedz 2 darbdienu laikā (iepriekš – 28,46 eiro).

Valsts nodeva bērniem līdz 20 gadu vecumam, pensionāriem, personām ar I un II grupas invaliditāti:

pases izsniegšana:

  • 15 eiro, ja pasi izsniedz 10 darbdienu laikā (iepriekš – 14,23 eiro);
  • 30 eiro, ja pasi izsniedz 2 darbdienu laikā (iepriekš – 28,46 eiro);

personas apliecības izsniegšana:

  • 15 eiro, ja personas apliecību izsniedz 2 darbdienu laikā (iepriekš – 14,23 eiro).
  • 5 eiro, ja personas apliecību izsniedz 10 darbdienu laikā (iepriekš – 7,11 eiro);

Dokumenti tiek izsniegti jebkurā PMLP nodaļā un Latvijas diplomātiskajā vai konsulārajā pārstāvniecībā ārvalstīs.

Labs saturs
58
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI