SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
29. jūlijā, 2014
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums
TĒMA: Invaliditāte
2
2

VSAA: Par paaugstināto valsts sociālā nodrošinājuma pabalstu invalīdiem

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

No 1.jūlija ir paaugstināts valsts sociālā nodrošinājuma pabalsts cilvēkiem ar I un II grupas invaliditāti. Valsts sociālā nodrošinājuma pabalstu maksā tajos gadījumos, kad cilvēkam nav likumā noteikto tiesību uz invaliditātes pensiju, tas nozīmē – nav vismaz trīs gadu apdrošināšanas (darba) stāža. Invaliditātes pensijas indeksē tāpat kā vecuma pensijas, šogad pensijas paaugstinās no 1.oktobra.

LV portāla infografika

No 1.jūlija personām, kurām ir noteikta invaliditāte, tai skaitā personām, kurām invaliditāte noteikta kopš bērnības, un kurām piešķirts valsts sociālā nodrošinājuma pabalsts, Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra (VSAA) izmaksā pabalstus paaugstinātā apmērā, piemērojot koeficientus: personām ar I invaliditātes grupu –1,3, bet personām ar II invaliditātes grupu – 1,2.
īsumā
  • Cilvēki ar invaliditāti saņem invaliditātes pensiju vai sociālā nodrošinājuma pabalstu.
  • No 1.jūlija paaugstināts sociālā nodrošinājuma pabalsts.
  • No 1.oktobra indeksēs visas pensijas.

To paredz grozījumi Ministru kabineta noteikumos Nr.1605 "Noteikumi par valsts sociālā nodrošinājuma pabalsta un apbedīšanas pabalsta apmēru, tā pārskatīšanas kārtību un pabalstu piešķiršanas un izmaksas kārtību".

Paaugstinātais pabalsta apmērs attiecas uz 9,2 tūkstošiem invalīdu kopš bērnības un 4,1 tūkstoti pārējo invalīdu.

III grupas invalīdiem valsts sociālā nodrošinājuma pabalsta apmērs nemainās. Tas pašlaik ir 64,03 eiro mēnesī, bet invalīdiem kopš bērnības – 106,72 eiro mēnesī.

"Cilvēki ar invaliditāti saņem invaliditātes pensiju vai sociālā nodrošinājuma pabalstu."

Ja pabalsts piešķirts līdz 2014.gada 30.jūnijam un tā izmaksa turpinās pēc 2014.gada 1.jūlija, Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra pabalstu pārrēķina atbilstoši apmēram, kāds noteikts no 2014.gada 1.jūlija. Pabalsta saņēmējam iesniegums pabalsta pārrēķinam nav jāiesniedz.

Paaugstinātā pabalsta apmēri:

Personām ar I invaliditātes grupu 83,24 eiro
Personām ar II invaliditātes grupu 76,84 eiro
Invalīdiem kopš bērnības ar I invaliditātes grupu 138,74 eiro
Invalīdiem kopš bērnības ar II invaliditātes grupu 128,06 eiro

Valsts sociālā nodrošinājuma pabalsts tiek piešķirts personām, kurām nav nepieciešamā darba stāža, lai būtu tiesības uz invaliditātes pensiju. Invaliditātes pensija pienākas, ja apdrošināšanas stāžs nav mazāks par 3 gadiem.

"No 1.jūlija paaugstināts sociālā nodrošinājuma pabalsts."

Piemēri par piešķiramā valsts sociālā nodrošinājuma pabalsta vai pensijas apmēru cilvēkam ar II grupas invaliditāti:

1. Ja cilvēks strādājis tikai 2 gadus un šajā laikā veiktas sociālās apdrošināšanas iemaksas, tad viņam nepienākas invaliditātes pensija saskaņā ar likumu "Par valsts pensijām", kas paredz, ka apdrošināšanas stāžam jābūt ne mazākam par 3 gadiem. Šajā gadījumā piešķir valsts sociālā nodrošinājuma pabalstu, kas kopš 1.jūlija personām ar II invaliditātes grupu ir 76,84 eiro mēnesī, bet personām, kuras ir invalīdi kopš bērnības ar II invaliditātes grupu, – 128,06 eiro mēnesī.

"No 1.oktobra indeksēs visas pensijas."

2. Ja cilvēks nav strādājis pēdējos 5 gadus, bet viņam agrāk ir bijis 3 gadu darba stāžs, tad viņam piešķir minimālo invaliditātes pensiju, kas II invaliditātes grupai ir 89,64 eiro mēnesī. Apmērs no 2014.gada 1.jūlija nemainās.

3. Ja cilvēks ir strādājis pēdējo piecu gadu laikā 36 mēnešus, tad invaliditātes pensijas apmērs atkarīgs no vidējās apdrošināšanas iemaksu algas un no apdrošināšanas stāža. Apmērs no 2014.gada 1.jūlija nemainās.

No 1.jūlija paaugstinātā apmērā, tas ir, 213,43 eiro mēnesī līdzšinējo 142,29 eiro vietā, VSAA piešķir un izmaksā arī pabalstu personām ar invaliditāti, kurām nepieciešama kopšana. Šo pabalstu piešķir personām, kuras pārsniegušas 18 gadu vecumu un kurām saskaņā ar Veselības un darbspēju ekspertīzes ārstu valsts komisijas (VDEĀVK) atzinumu nepieciešama īpaša kopšana.
Labs saturs
2
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI