SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
23. jūlijā, 2014
Lasīšanai: 10 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums
TĒMA: E-vide

Populārākie skaidrojumi jūnijā. Otra iespēja „satikt” savējo!

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

LV portāla infografika

Piedāvājam iepazīties vienkopus ar LV portāla populārākajiem skaidrojumiem jūnijā. Aizvadītajā mēnesī portāla apmeklētājiem saistošākais šķitis skaidrojums par privāto pensiju likumā noteikto pensiju plānu nodošanu, apvienošanu un precizēto mantošanas kārtību.

LV portālā skaidrojumus var atrast gan ar meklētāja palīdzību, gan pārskatīt un atlasīt tos tēmu katalogā. Piemēram:

Darba tiesības, Sociālā palīdzība, Mājsaimniecība, Veselība, Drošība, Lauksaimniecība. Kopumā – 16 nozares un 64 apakštēmas.

Visu nozaru katalogs.

Lasītāju izvēle: pirmie sešpadsmit

Piedāvājam 16 jaunāko un jūnijā publicēto skaidrojumu sarakstu. Reitinga princips – visvairāk lasītie!

1.vieta

Privāto pensiju likumā noteikta pensiju plānu nodošana un apvienošana, precizēta mantošanas kārtība

Arvien vairāk cilvēku domā par savām vecumdienām un veido tā saukto 3.pensiju līmeni jeb uzkrāj naudu privātajos pensiju fondos. Likums "Par privātajiem pensiju fondiem" papildināts ar normām, kas nosaka kārtību pensiju fondu izveidoto pensiju plānu nodošanai citam pensiju fondam vai pensiju plānu apvienošanai. Mainīta un konkrēti noteikta arī secība, kam šo uzkrāto pensijas kapitālu izmaksā pensiju fonda dalībnieka nāves gadījumā.

2.vieta

Kas jāzina, meža zemi pārveidojot citā zemes lietošanas veidā

2013.gadā stājās spēkā jauni Ministru kabineta noteikumi Nr.889, kas būtiski mainīja kārtību meža zemes pārveidošanai citā zemes lietošanas veidā. Iepriekš lietotais termins "meža zemes transformācija" tajos ir aizstāts ar terminu "atmežošana". To definē Meža likuma 1.pants, nosakot, ka atmežošana ir personas darbības izraisīta meža pārveidošana citā zemes lietošanas veidā.

LV portāls skaidro, kas jāzina un jāņem vērā, ja nolemts veikt atmežošanu.

3.vieta

Grozījumi Patērētāju tiesību aizsardzības likumā nosaka papildu aizsargājošās normas

Ar grozījumiem Patērētāju tiesību aizsardzības likumā ir pastiprināta patērētāju tiesību aizsardzība, nosakot prasības dažādiem ar patērētājiem noslēgtiem līgumiem. Grozītas arī normas, kas regulē patērētāju kreditēšanu.

4.vieta

No 1.jūlija lielāks kopšanas pabalsts invalīdiem un sociālie pabalsti 1. un 2.grupas invalīdiem

No šā gada 1.jūlija pabalsts cilvēkam ar invaliditāti, kuram nepieciešama kopšana, būs 213,43 eiro mēnesī. Palielinās arī pabalstus cilvēkiem ar pirmās un otrās invaliditātes grupu, tos diferencējot. Cilvēkiem ar trešās grupas invaliditāti pabalsta apmērs netiek mainīts.

5.vieta

Kravas pārvadātājiem no 1.jūlija Latvijā jāmaksā ceļu nodeva

No 1.jūlija stājās spēkā Autoceļu lietošanas nodevas likums, ar kuru tiek ieviesta īpaša nodeva (tā dēvētā eirovinjete) par noteiktu valsts galveno autoceļu posmu lietošanu.

6.vieta

Iepirkties internetā kļūs drošāk

13.jūnijā visās Eiropas Savienības dalībvalstīs spēkā stājās direktīva par patērētāju tiesībām, kas attiecas uz iepirkšanos internetā. Daļa no šīm izmaiņām ir pārnestas arī uz Latvijas tiesību aktiem, kas paredz, piemēram, aizsardzību, pērkot digitālo saturu, norādīt skaidru informāciju par preču atgriešanu, kā arī aizliegumu lietot slēptos atskaitījumus un maksājumus.

7.vieta

Uzzini vienkopus par tēmu: uzturlīdzekļi jeb alimenti bērnam

LV portāla rakstu un e-konsultāciju tematiskajā arhīvā ir uzkrājies daudz vērtīgu likumu un dzīves situāciju skaidrojumu par dažādām tēmām. Piedāvājam lasītājiem iespēju ieskatīties LV portāla sagatavotajā tematiskajā apkopojumā par alimentu jeb uzturlīdzekļu jautājumiem.

8.vieta

Pacienta iemaksu kopsumma gadā - 569,19 eiro

Saņemot valsts apmaksātos veselības aprūpes pakalpojumus, pacientam jāveic salīdzinoši maza pacienta iemaksa, taču, ja gadās nopietnas saslimšanas vai traumas, pāris mēnešos iztērētā summa var iedzīt pamatīgu robu maciņā. Tāpēc der zināt, ja gada laikā veiktās pacienta iemaksas pārsniedz noteiktu summu, no turpmākām pacienta iemaksām konkrētajā gadā pacients ir atbrīvots. LV portāls skaidro, kas ir pacienta iemaksa, kāda ir maksimāli pieļaujamā pacienta iemaksu kopsumma un kā rīkoties, lai to nepārmaksātu.

9.vieta

ĢMO pārtikas produktos – ar lupu pie etiķetes

Pirms ielikt savā groziņā šokolādes tāfelīti, ne katrs pārbaudīs, vai tās sastāvā ir ģenētiski modificēta soja. Drošs variants ir izvēlēties bioloģisku pārtiku, kur ĢMO nedrīkst būt, tomēr ne vienmēr tam pietiks naudas. Šobrīd diskusija uzjundī ap ĢMO lauksaimniecību un tās kaitīgumu videi, tomēr kā ir ar pārtiku? LV portāls skaidro šādas pārtikas drošību un kādai informācijai saistībā ar ĢMO jābūt uz produkta etiķetes.

10.vieta

Viens no vecākiem dzīvo citā ES valstī, uzturlīdzekļus nemaksā. Ko darīt?

Rūpes par bērnu ir abu vecāku pienākums. Diemžēl joprojām ir vecāki, kas par saviem bērniem piemirst parūpēties vai neuzskata par vajadzīgu, un par šo pienākumu viņiem jāatgādina parasti ar tiesas vai tiesu izpildītāju palīdzību. Taču, kopš Latvija iestājusies Eiropas Savienībā, daudzi izmantojuši atvērto robežu un darba tirgus sniegtās iespējas un devušies laimi meklēt citur. Pat ja lieta nonāk līdz tiesai, itin bieži atbildētājs dzīvo citā valstī vai nozudis nezināmā virzienā. Un ko tādam padarīsi?

LV portāls skaidro, kādas ir iespējas piedzīt uzturlīdzekļus no vecāka, kurš aizbraucis no dzimtenes uz citu ES valsti.

Sastopot savvaļas dzīvnieka mazuli – nest vai nenest to mājās?

Vasarā dabā uzturamies biežāk, meža pļaviņā var manīt guļam kādu stirnu, arī eži mēdz iegriezties mājas pagalmā. Reizēm gadās arī nepatīkamas situācijas – meža zvēri mēdz izskriet pretī pa šoseju braucošai automašīnai. Nereti šādās situācijās cilvēkiem šķiet, ka savvaļas dzīvniekiem nepieciešama cilvēka palīdzība – tie ir jāglābj. Vislielākais žēlums un vēlme palīdzēt mūsos rodas, ieraugot dzīvnieku mazuļus – stirnēnus, zaķēnus, pūcēnus utt. Tomēr tikai nelielā daļā gadījumu savvaļas dzīvniekam ir vajadzīga cilvēka palīdzība. Ar savu vēlmi palīdzēt dzīvniekam varam arī kaitēt – laupīt tam iespēju turpināt dzīvi savvaļā. LV portāla skaidrojumā, ko drīkst un ko nevajadzētu darīt, sastopot savvaļas dzīvniekus.

Izmaiņas Civilprocesa likumā: noteikta vispārīga kārtība piedziņas vēršanā uz fiziskas personas mantu un šķīrējtiesu reģistrācijas kārtībā

5.jūnijā spēkā stājušies grozījumi Civilprocesa likumā, kas paredz izmaiņas attiecībā uz pastāvīgās šķīrējtiesas reģistrāciju un darbību, kā arī izmaiņas piedziņas vispārīgos noteikumos attiecībā uz piedziņas vēršanu uz fiziskās personas mantu.

Skolu direktorus vērtēs no nākamā gada

No nākamā gada spēkā stāsies norma, ka līdz ar skolu akreditāciju vērtēs arī direktoru profesionalitāti. Skolu direktori savā darbā ir patstāvīgi, tos visbiežāk ieceļ un no amata atceļ pašvaldība. Tas uzjundī arī diskusiju par to, vai šajā procesā teikšanai jābūt arī Izglītības un zinātnes ministrijai. LV portāls skaidro, kādus pienākumus normatīvie akti uzliek skolu direktoriem, kas tos ieceļ un atceļ no amata, kā arī to, kā plānots vērtēt skolu direktoru profesionalitāti.

Mājas vecākais – dzīvokļu īpašnieku pārstāvis

Daudzdzīvokļu mājas apsaimniekošanas kvalitāti būtiski ietekmē apstāklis, vai namā ir izveidota dzīvokļu īpašnieku biedrība vai vismaz iecelta uzticības persona - mājas vecākais vai pilnvarotais pārstāvis, kas seko visu ar ēkas uzturēšanu saistīto jautājumu risināšanai. Faktiski mājas vecāko var uzskatīt par starpnieku starp dzīvokļu īpašnieku un apsaimniekotāju.

Noteikts mediācijas procesa tiesiskais regulējums

2014.gada 22.maijā Saeima trešajā, galīgajā lasījumā pieņēma likumprojektu "Mediācijas likums", kas nosaka mediācijas tiesisko regulējumu. Vienlaikus ar Mediācijas likumu pieņemti arī ar šī likuma ieviešanu saistītie grozījumi Civilprocesa likumā. Jaunais Mediācijas likums spēkā stājās pēc divām nedēļām – 18.jūnijā.

Patērētāja tiesības, iegādājoties lietotu preci

Cilvēku motivācija par labu lietotas preces iegādei ir dažāda – zemāka cena, nereti no Rietumiem ievestās preces ir augstākas kvalitātes, arī vēlme atrast kaut ko neordināru un savai gaumei atbilstošāku. Priekšroku lietotas preces iegādei dod arī cilvēki ar vēlmi dzīvot videi draudzīgāk – kas citam lieks, tam pats var dot otru elpu. Piedāvājums ir daudzveidīgs – sākot no pludmales šortiem un beidzot ar sadzīves tehniku un automašīnām. Ja iegādāts, piemēram, lietots televizors un pēc laika ekrāns neko nerāda? Kā rīkoties šādās situācijās un kādas ir patērētāja tiesības attiecībā uz lietoto preci, par to LV portāla skaidrojumā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI