SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
Lidija Dārziņa
LV portāls
07. jūlijā, 2014
Lasīšanai: 7 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums
TĒMA: Nodokļi

Krājobligācijas var iegādāties arī par skaidru naudu „Latvijas Pasta” nodaļās

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

LV portāla infografika

Jau gadu ikviens Latvijas iedzīvotājs krājobligācijas var iegādāties interneta vietnē www.krajobligacijas.lv, par tām norēķinoties bezskaidrā naudā caur savu internetbanku. Tagad valsts vērtspapīrus iedzīvotāji var iegādāties arī 100 "Latvijas Pasta" nodaļās, arī par skaidru naudu.
īsumā
Iedzīvotāju izvēles iespējas:

  • ieguldīt savu naudu akcijās
  • banku depozītos
  • krājobligācijās (aizdot naudu valstij)
Krājobligācija ir līdzīga banku depozītiem un var tikt uzskatīta par noguldījumu Valsts kasē.

Krājobligāciju pārdošana notiek kopš pagājušā gada jūnija interneta vietnē www.krajobligacijas.lv. Sākot ar šā gada 3.jūliju, iedzīvotājiem  ir iespēja iegādāties krājobligācijas simts "Latvijas Pasta" nodaļās visā Latvijā. Tādējādi krājobligācijas kļūs pieejamākas visiem Latvijas iedzīvotājiem – arī tiem, kam nav piekļuves internetam vai nav sava konta komercbankā. "Latvijas Pasts" ir iesaistīts, lai piedāvājums būtu pieejams iespējami plašāk, arī cilvēkiem lauku reģionos.

Gada laikā ir nostabilizējies krājobligāciju pieprasījums. Pieaug gan pārdoto krājobligācijas apjoms, gan iegādātāju skaits. Līdz ar to var teikt, ka krājobligācijas ieņēmušas stabilu vietu ieguldījumu instrumentu tirgū, norāda Valsts kases Prognozēšanas un finanšu plānošanas departamenta direktore Jevgēnija Jalovecka.

Tas ir noticis, pateicoties vairākām krājobligāciju īpašībām:

  1. pats svarīgākais – ieguldījumu 100% drošums, ko garantē valsts;
  2. krājobligācijām ir gari ieguldījumu termiņi ar salīdzinoši pievilcīgām procentu likmēm;
  3. no krājobligācijām gūtie ienākumi netiek aplikti ar nodokļiem;
  4. krājobligācijas iespējams dzēst jebkurā brīdī bez soda sankcijām, nezaudējot pamatsummu.

"Salīdzinājumā ar citiem investīciju instrumentiem viena no galvenajām krājobligāciju priekšrocībām ir drošums, jo ieguldījums nav atkarīgs no citiem finanšu tirgus dalībniekiem. Tāpat svarīgi norādīt, ka valsts šo ieguldījumu garantē pilnā apjomā. Iegādājoties krājobligācijas, Latvijas iedzīvotāji atbalstīs savu valsti, taču vienlaikus saņems arī procentus jeb fiksētu ienākumu par savu ieguldījumu," skaidro finanšu ministrs Andris Vilks.

"Iedzīvotājs aizdod naudu savai valstij, tātad atbalsta savu valsti. "

Iegādājoties valsts vērtspapīrus, iedzīvotāji iesaistās  valsts finansēšanā. Daudzās valstīs krājobligācijas sabiedrībā ir populāras. Japānā iedzīvotāji un uzņēmumi valsts vērtspapīros tur milzīgus līdzekļus, tāpēc arī šī valsts krīzēs jūtas pārliecinoši. Latvijai tā ir jauna pieredze, Lietuva krājobligācijas iedzīvotājiem sāka piedāvāt dažus gadus ātrāk. Finanšu ministrs vērtē, ka ir jāpaiet vairākiem gadiem, kamēr iedzīvotāji sapratīs, ka tā ir laba alternatīva naudas ieguldījumiem, iespēja dažādot ieguldījumus. Turklāt valsts vērtspapīriem ir visaugstākā drošuma pakāpe, arī procentu likmes ir līdzīgas tirgū komercbanku piedāvātajām.

Gada laikā iedzīvotāji iegādājušies  krājobligācijas par vairāk nekā 4,5 miljoniem eiro. Vispopulārākās ir krājobligācijas ar 10 gadu termiņu – tās iegādājušies 84% no visiem ieguldītājiem. Otrās pieprasītākās (11%) bijušas 5 gadu krājobligācijas. Tas apliecina ieguldītāju uzticību valstij, iesaistoties valsts finansēšanā, uzskata finanšu ministrs.

Kā iegādāties obligācijas pasta nodaļās?

Par to, kā iegādāties krājobligācijas, vislabāk zinās izstāstīt pasta darbinieki, kuri ir apmācīti gan konsultēt klientus, gan pārdot  krājobligācijas. "Latvijas Pasta" nodaļā cilvēkam ir jāiesniedz pieteikums, kurā jānorāda izvēlēto krājobligāciju veids un summa. Būs jāuzrāda personu apliecinošs dokuments.

Kā jau teikts, krājobligācijas "Latvijas Pastā" var iegādāties arī par skaidru naudu, un iegādes noteikumi ir tādi paši kā samaksu pārskaitot no konta.

Ja "Latvijas Pastā" ir PNS konts, norēķinam var izmantot šo kontu. Ja konta nav, tad tas jāatver vienlaikus ar krājobligācijas iegādes darījumu. Tātad PNS konts pastā jāatver arī tad, ja krājobligācijas pērk par skaidru naudu, jo turpmāk visi darījumi/norēķini par krājobligācijām notiek caur šo personas kontu.

Tāpat kā iegādājoties krājobligācijas internetā, ieguldītājam ir iespēja izvēlēties starp krājobligācijām ar četriem dažādiem dzēšanas termiņiem – 6 mēnešu, 12 mēnešu, 5 gadu un 10 gadu.

"Valsts garantē visu krājobligāciju summu neatkarīgi no tā, cik liels ir ieguldījums. "

Ja iegādātas krājobligācijas ar 6 un 12 mēnešu termiņu, procenti tiek izmaksāti to dzēšanas brīdī - vai nu pēc 6 mēnešiem, vai pēc 12 mēnešiem. Ja termiņš ir 5 vai 10 gadi, procentus izmaksā reizi gadā.

Piemēram, ja vēlaties uz 6 mēnešiem obligāciju ieguldīto summu un procentus izņemt, to pastā var izdarīt arī skaidrā nauda, vai arī tā paliek ieguldītāja PNS kontā ar visiem uzskaitītajiem procentiem.

Vienas obligācijas nomināls ir 1 eiro, minimālais iegādes apjoms ir 50 eiro. Maksimālais iegādes summas limits ir 100 000 eiro vienā iegādes pieteikumā. Dienas laikā iesniedzamo pieteikumu skaits nav ierobežots.

Krājobligāciju iegādes pakalpojums ir bez maksas, taču jārēķinās ar komisijas maksu, ko interneta pirkuma gadījumā piemēro banka no jūsu komercbankas konta, arī "Latvijas Pasts" - par PNS konta izmantošanu un apkalpošanu.

Krājobligācijas nepastāv papīra formā. Tātad, arī iegādājoties tās pastā, obligācijas cilvēkam netiks izsniegtas. Taču viņš saņems pastā noformēta darījuma apliecinošus dokumentus - līgumu, apliecinājumu par samaksu, kura pārskaitīta uz PNS kontu.

Krājobligācijas reģistrē un uzglabā Latvijas Centrālais depozitārijs (LCD). Depozitārijs savā sistēmā uztur virtuālo krājobligāciju uzskaites kontu. Konts tiek atvērts automātiski, iegādājoties krājobligācijas. Tajā tiek reģistrēts konkrētā cilvēka darījums.

Apliecinājumu papīra formā par savām krājobligācijām var izdrukāt interneta vietnē www.krajobligacijas.lv vai saņemt jebkurā "Latvijas Pasta" nodaļā, kurā var iegādāties krājobligācijas.

Jebkuram ir svarīgs arī sagaidāmais ieguvums (ienesīgums). Vietnē www.krajobligacijas.lv atrodama informācija par procentu likmēm – gan vēsturiskajām (iepriekšējo periodu), gan aktuālā (šodienas) un par nākamo dienu likmēm. Ja cilvēks internetu nelieto, par likmēm viņu informēs pasta darbinieks. Katru dienu procentu likme var mainīties atkarībā no tirgus situācijas.

Kad krājobligācijas dzēš, naudu pārskaita uz katra ieguldītāja kontu.

Plašāka informācija par iegādes iespējām un noteikumiem pieejama interneta vietnē www.krajobligacijas.lv un visās "Latvijas Pasta" nodaļās.

"Latvijas Pastam" ir 618 pakalpojumu sniegšanas vietas. Kā jau teikts, krājobligācijas varēs nopirkt 100 nodaļās. Pasta nodaļu saraksts, kurās iespējams iegādāties krājobligācijas.

"Latvijas Pastam" ir vairāk nekā 100 000 PNS klientu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI