NORISES
>
Notikumi, problēmas, aktuālas tēmas
TĒMAS
21. augustā, 2023
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Ziņa
TĒMA: Valsts vērtības
1
1

Pasniegta Valstiskuma balva

FOTO: Ilmārs Znotiņš, Valsts prezidenta kanceleja.

Šodien, konstitucionālā likuma “Par Latvijas Republikas valstisko statusu” pieņemšanas 32. gadadienā, Rīgas pilī tika pasniegta biedrības “4. maija Deklarācijas klubs” iedibinātā Valstiskuma balva. Balvu saņēma mecenāts, sabiedriskais darbinieks un “Vītolu fonda” dibinātājs Vilis Vītols.

Valstiskuma balvas mērķis ir veicināt sabiedrībā cieņu un izpratni par Latvijas valstiskumu, tā stiprināšanas sabiedrisko un politisko nozīmību katra iedzīvotāja dzīvē. Ar Valstiskuma balvu tiek izteikta atzinība personai, kura devusi un joprojām dod izcilu ieguldījumu Latvijas valstiskuma stiprināšanā.

Par nopelniem uzskatāms gan atsevišķs izcils darbs, gan ilgstoša panākumiem bagāta darbība, gan īpaši nopelni Latvijas neatkarības atjaunošanas periodā vai valsts tālākas nostiprināšanās laikā. Valstiskuma balvu var piešķirt par mūža nopelniem un atsevišķu rīcību vai projektu. Balvu piešķir vienam pretendentam vienu reizi gadā.

Valstiskuma balvas laureātu Vili Vītolu ar uzrunu sveica Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs.

Es vēlos pastāstīt par Valstiskuma balvas saņēmēju tā, lai katrs no jums uz mirkli jautātu: “Vai tas ir par mani?”

Balvas laureāts aicina savus līdzcilvēkus – “neesiet skaudīgi”, jo citu cilvēku panākumi Latvijā taču palīdz celt mūsu valsti. Citu veiksme ir arī mūsu veiksme. Šķiet, V. Vītols dara visu, lai jaunieši sasniegtu vairāk nekā viņš pats. Lai jauniešiem būtu vieglāk nekā viņam pašam.

Var kļūt turīgs godīgi. Var sasniegt savus mērķus godīgi. Un laikam pa īstam bagāts cilvēks var kļūt tikai godīgi. Bagātība jau nav tikai konts bankā, bagātība ir arī mūsu pieredze un sirdsapziņa, un labs miegs naktī. Valstiskuma balvas laureāts uzskata – būt godīgam ir vienīgā pareizā izvēle ilgākā laika tecējumā. Dodot citiem, vismaz tikpat arī iegūsti. Un, kā jau iepriekš sacīju, citu Latvijas cilvēku panākumi palīdz ikvienam no mums.”

UZZIŅAI

Pirmo Valstiskuma balvu 2021. gadā saņēma Integrālās izglītības institūta direktors, teologs un sabiedriskais darbinieks Juris Rubenis.

Otro Valstiskuma balvu 2022. gadā saņēma latviešu dzejnieks, atdzejotājs, kritiķis un publicists Knuts Skujenieks.

Valstiskuma balvas pasniegšana norisinās svinīgā ceremonijā Rīgas pilī, un balvu pasniedz Valsts prezidents. Balvas pasniegšanas ceremonijā piedalās arī Saeimas priekšsēdētājs un biedrības “4. maija Deklarācijas klubs” prezidents. Ceremonija notiek katru gadu, 21. augustā, – konstitucionālā likuma “Par Latvijas Republikas valstisko statusu” pieņemšanas un Latvijas Republikas faktiskās neatkarības atjaunošanas dienā – vai pēc žūrijas komisijas lēmuma citā Latvijas valstiskumam nozīmīgā dienā. Valstiskuma balvas saņēmēja vārds, uzvārds un saņemšanas gads tiek iegravēts plāksnē, kas publiski redzama Saeimas ēkā.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI