NORISES
>
Notikumi, problēmas, aktuālas tēmas
TĒMAS
Juris Kaža
neatkarīgais žurnālists
09. jūlijā, 2018
Lasīšanai: 6 minūtes
RUBRIKA: Ziņa
TĒMA: Telekomunikācijas
2
2

Ar starptautisku konferenci Rīgā cer iedvesmot 5G tehnoloģiju risinājumiem

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

No 2019. gada 1. janvāra bāzes staciju un citu iekārtu ražotāji varēs sākt piegādāt sistēmas operatoriem un LMT un citi operatori Latvijā varēs piedāvāt 5G pakalpojumus.

FOTO: www.freeimages.com

Konferencē, kas Rīgā norisināsies 27.–28. septembrī, spriedīs par to, kā 5G tehnoloģijas nodrošinās efektīvākus transporta pakalpojumus, zemāku izmaksu preču ražošanu un labāku veselības aprūpi. Pasākumā piedalīsies vadošo pasaules telekomunikāciju sistēmu izstrādes uzņēmumu vadītāji. Šo konferenci uzskata par iedvesmu Latvijas uzņēmējiem attīstīt biznesa modeļus 5G sakaru izmantošanai preču ražošanā, pakalpojumu sniegšanā un publiskās pārvaldes uzlabošanā.

Septembra beigās paredzētā starptautiskā konference par jaunāko 5G mobilo sakaru tehnoloģiju būs stimuls Latvijas uzņēmējiem un pārvaldes iestādēm sākt attīstīt biznesa modeļus un publiskās jomas pielietojumu ļoti liela ātruma mobilo datu tīklam, kuru operatori sāks ieviest 2019. gada gaitā. Tā arī pulcēs augstas amatpersonas no vadošajām pasaules telekomunikāciju sistēmu ražotnēm.

Šādas ziņas izskanēja preses konferencē par 27.–28. septembrī Rīgā gaidāmo informācijas un komunikācijas tehnoloģiju forumu “5G Techritory”, kurā piedalīsies eksperti no visas pasaules, lai apspriestu veidus, kā īstenot 5G pavērtās iespējas tādās nozarēs kā autonomais transports (bezvadītāja satiksmes līdzekļi), telemedicīna un ražošanas robotizācija. Publiskās pārvaldes jomā (valsts un pašvaldību līmenī) tiks runāts par viedām pilsētām, viedo transportu un viedo veselības aprūpē, mediju pārstāvjiem stāstīja VAS “Elektroniskie sakari” (VASES) valdes priekšsēdētājs Jānis Bārda.

Runātāji no pasaules telekomunikāciju virsotnēm

Kā izriet no VASES paziņojuma medijiem, starp galvenajiem runātājiem konferencē būs ASV mobilajos telefonos un telekomunikāciju sistēmās izmantojamo mikroprocesoru izstrādātāja “Qualcomm” vadītājs Stīvs Molenkopfs (Steve Mollenkopf) un ASV interneta maršrutēšanas sistēmu un telekomunikāciju iekārtu ražotāja “Cisco Systems” vecākais viceprezidents Pīters Karlstromers (Peter Karlstromer). Uzrunas arī teiks Ķīnas koncerna “Huawei Technologies Corporation” (“Huawei”) 5G produktu līnijas prezidents Jengs Čaobins (Yang Chaobin) un “Nokia Corporation” vecākais viceprezidents Markus Borčerts (Markus Bochert). Konferencē uzstāsies  arī vairāki Eiropas Savienības (ES) politikas veidotāji – Eiropas Komisijas (EK) viceprezidents Andrus Ansips (Andrus Ansip), Latvijas Republikas Ministru prezidents Māris Kučinskis un Somijas transporta un komunikāciju lietu ministre Anne-Katrīna Bernere (Anne-Katrina Berner). Molenkopfs teiks runu, kurā pievērsīsies automašīnas nākotnes tēmai.

Preses konferencē “Latvijas Mobilā telefona” (LMT) viceprezidents tehnoloģiskajos jautājumos Gunārs Danbergs teica, ka viens no iemesliem, kādēļ Latvijā tiek rīkota šāda vēriena konference, ir – valsts ieņem otro vietu pasaulē pēc mobilo datu apjoma patēriņa uz vienu cilvēku. “To nodrošina gan jaudīgais mobilo sakaru tīkls, gan bezlimita pieslēgumi, kurus ieviesām vieni no pirmajiem pasaulē,” stāstīja G. Danbergs.

5G tīkli vadīs dronus, padarīs iespējamas ātrākas spēles

LMT no savas puses “kopā ar partneriem attīsta jaunus viedās pilsētvides, dronu un valsts aizsardzības risinājumus”, taču cer arī uz citu privātā sektora uzņēmumu rīcību, teica LMT viceprezidents. Neformālā sarunā ar LV portālu G. Danbergs atzina, ka jaunuzņēmumi zināmu interesi par 5G tehnoloģijām izrāda, taču parasti tas nesniedzoties ārpus spēļu risinājumu (“gaming”) iespējām. Pārsvarā jauniešu dibinātos uzņēmumus interesē 5G tehnoloģijas piedāvātais ļoti zemais tīkla reaģēšanas laiks jeb tā sauktais latentums. Tas nozīmē, ka, spēlējot spēli mobilajā tīklā, var teju momentāni reaģēt uz notikumiem spēles gaitā (parādās briesmonis, ienaidnieks vai iespēja pakampt kādu labumu – jaunas “dzīvības” vai dārgumus). Savukārt ārpus spēļu nozares ļoti zemā reakcijas kavēšanās 5G tīklā cita starpā noder arī autonomu satiksmes līdzekļu vadības un telemedicīnas jomā.

Vaicāts par visā pasaulē piemērojamā 5G tehniskā standarta attīstības gaitu, LMT pārstāvis teica, ka tas esot lielā mērā pabeigts un saskaņots, tādēļ no 2019. gada 1. janvāra bāzes staciju un citu iekārtu ražotāji varēs sākt piegādāt sistēmas operatoriem un LMT un citi operatori Latvijā varēs piedāvāt 5G pakalpojumus.

Viens no iemesliem, kādēļ Latvijā tiek rīkota šāda vēriena konference, – valsts ieņem otro vietu pasaulē pēc mobilo datu apjoma patēriņa uz vienu cilvēku.

Kā mediju pārstāvjiem uzsvēra Jānis Bārda, 5G nav standarts, pēc kura tiks ražotas ierīces, piemēram, telefoni vai planšetes, parastam patērētājam, taču 5G ieviešana netieši ietekmēs daudzu iedzīvotāju ikdienas dzīvi – vadot satiksmes plūsmu pilsētās un uz ceļiem, kāpinot dažādu preču ražošanas efektivitāti un pazeminot to izmaksas. 5G tehnoloģiju tieši izmantos uzņēmumi un pārvaldes iestādes, taču tās radītos uzlabojumus un jaunās iespējas varēs izjust parastie iedzīvotāji.

Ziemeļvalstu padomes Latvijas pārstāvniecības vadītājs Stefans Eriksons (Stefan Ericsson) teica, ka konference “5G Techritory” tiek rīkota Ziemeļvalstu un Baltijas sadarbības digitalizācijas jomā kontekstā. “Šogad Zviedrija savā Ziemeļvalstu Ministru padomes prezidentūras programmā uzsver nepieciešamību attīstīt 5G tehnoloģijas. Tās pavērtu iespējas dažādiem mākslīgā intelekta (AI) risinājumiem un sabiedrības labklājībai būtiskām inovācijām,” atzina Eriksons. Kā norāda eksperti, tikai apvienojot mākslīgo intelektu un milzu datu plūsmas analīzes (big data) paņēmienus, varēs praktiski apstrādāt un izmantot lielo datu daudzumu, kas plūdīs pa 5G tīkliem ar ātrumu virs viena gigabita sekundē (Gbs).

“5G Techritory” stratēģiskais partneris ir LMT, bet starp galvenajiem sponsoriem ir “Qualcomm” un “Huawei”.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI