NORISES
>
Notikumi, problēmas, aktuālas tēmas
TĒMAS
23. maijā, 2011
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Problēma
TĒMA: Vide
1
1

Eiropas Komisija: lielveikalos jāiztiek bez plastmasas maisiņiem!

Publicēts pirms 13 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Lietots tikai dažas minūtes, plastmasas maisiņš dabu piesārņos vēl daudzus gadus.

FOTO: Māris Kaparkalējs, LV

Līdz augustam internetā iespējams izteikt Eiropas Komisijai savu viedokli par to, kā ierobežot iepirkumu plastmasas maisiņu izmantošanu. EK apkopotie dati liecina: katru gadu viens ES iedzīvotājs patērē apmēram 500 plastmasas iepirkumu maisiņu. Lielākā daļa tiek lietota tikai vienu reizi. Piemēram, 2008. gadā Eiropā kopumā tika saražoti 3,4 miljoni tonnu plastmasas maisiņu. Šāds apjoms sver vairāk nekā divi miljoni vieglo automobiļu.

Plastmasas maisiņi bieži nemaz nenonāk atkritumu apsaimniekošanas centros, bet gan paliek mežos vai nokļūst jūrā, kur to noārdīšanās ilgst vairākus simtus gadu. Tikai Vidusjūrā vien nu jau peld apmēram 250 miljardi plastmasas daļiņu, kuru kopsvars sasniedz 500 tonnu. Jūras iemītnieki ar šīm daļiņām var aizrīties, tās norijot nejauši vai noturot par barību. Plastmasa sadalās sīkos gabaliņos, un tā var piesārņot augsni un ūdensceļus, jo ražotāji tai mēdz pievienot, piemēram, noturīgus organiskos piesārņotājus.

Lai atrisinātu šo problēmu tā, ka apmierināti ir ne tikai vides aizsardzības aktīvisti, bet arī vairums ES iedzīvotāju, tiek rīkota minētā aptauja. Ja vēlaties tajā piedalīties, varat to izdarīt, atverot saiti uz aptaujas anketu: http://ec.europa.eu/yourvoice/ipm/forms/dispatch?form=PLASTICBAGS .

"Vidusjūrā peld apmēram 250 miljardi plastmasas daļiņu, kuru kopsvars sasniedz 500 tonnu."

Pastāv vairāki piedāvājumi, kā risināt šo plastmasas atkritumu problēmu. Iespējama ir papildu samaksa par maisiņu lietošanu vai pat nodokļa uzlikšana. Varbūt pārāk maz tiek popularizēts iepakojums, kurš noārdās bioloģiski. Visskarbākais būtu plastmasas iepirkumu maisiņu lietošanas aizliegums visā ES.

Viens no apspriešanas mērķiem ir iegūt viedokļus par jau esošajām kompostēšanas un bioloģiskās noārdīšanās īpašību prasībām ES iepakojuma direktīvā. Tajā nav nepārprotami nodalīti tie bioloģiski noārdāmie produkti, kuri sadalās dabiskas vides apstākļos, un kompostējamie produkti, kas bioloģiski sadalās tikai rūpnieciskās kompostēšanas iekārtās. Ja kā bioloģiski noārdāms tiek reklamēts produkts, kas dabiskos apstākļos sadalīties nespēj, patērētājs tiek maldināts, bet atkritumu daudzums vairojas, jo cilvēki domā, ka šādā veidā dabas piesārņojums tiek stipri ierobežots.

"Dažās dalībvalstīs jau tiek krietni ierobežota plastmasas iepirkumu maisiņu lietošana, daži maisiņu veidi pat aizliegti."

Tāpēc nepieciešama šī aptauja, jo tādā veidā varētu parādīties arī jauni ierosinājumi. Dažās dalībvalstīs jau tiek krietni ierobežota plastmasas iepirkumu maisiņu lietošana – par tiem ir jāmaksā, daži maisiņu veidi ir pat aizliegti. Taču ES līmenī konkrētas rīcības plāna vēl nav. 2011. gada martā ES vides ministri, diskutējot par plastmasas iepirkumu maisiņu ietekmi uz vidi, secināja, ka ir vajadzīgi iedarbīgi ES mēroga pasākumi šīs problēmas risināšanai.

Eiropas Komisijas vides komisārs Janušs Potočniks uzsver: "Pirms 50 gadiem par vienreizējās lietošanas plastmasas maisiņiem nebijām pat dzirdējuši. Bet tagad tos lietojam dažas minūtes un piesārņojam vidi uz vairākiem desmitiem gadu. Tomēr patlaban sabiedrība aktīvi vēlas šo situāciju mainīt. Lai panāktu šī jautājuma politisko virzību, kas palīdzēs pārtraukt smacēt dabu, mums ir vajadzīgi pēc iespējas daudzu cilvēku viedokļi."

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI