E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 3613
Lasīšanai: 3 minūtes

Palīdzēt var Īres valde

Publicēts pirms 10 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
24. janvārī, 2014
Sandra Zemlicka

Lielam īres namam nesen nomainījies īpašnieks, kurš vairs nepagarina līgumu ar iepriekšējo namu apsaimniekotāju firmu. Rezultātā atkritumi tiek izvesti 1x nedēļā, sētnieka nav, centrālapkure šogad nav pieslēgta parādu dēļ (bet dzīvokļos ir malkas krāsnis), ūdensvads sasalis, aukstā ūdens nav jau 5 diennaktis, cisterna ar ūdeni pie mājas netiek nodrošināta, kāpņu telpā izsistais logs jau 2 mēnešus tā arī nav iestiklots. Kur īrniekiem griezties pēc palīdzības? Kā sodīt nolaidīgo namīpašnieku?

A
atbild:
24. janvārī, 2014
Mudīte Luksa
speciāli LV portālam

Šīs mājas iemītniekiem pēc palīdzības ir jāvēršas Īres valdē. Galvaspilsētā tā ir Rīgas pilsētas Īres valde, citās pašvaldībās – dienesti, kam noteikta šādu funkciju pildīšana, un jāpieprasa attiecīgā namīpašuma pienācīga apsaimniekošana. Likuma „Par dzīvojamo telpu īri” 40.pantā ir noteikts: „Izīrētājs nodrošina dzīvojamās mājas (dzīvojamās telpas) uzturēšanu atbilstoši normatīvajos aktos noteiktajām būvniecības un higiēnas prasībām, kā arī veic dzīvojamās mājas (dzīvojamās telpas) kapitālo remontu.”

Kā LV portālam skaidro Latvijas Nekustamā īpašuma pārvaldnieku asociācijas vadītājs Vitolds Peipiņš, ja ēkas īpašnieks nenodrošina sev piederošās ēkas pienācīgu pārvaldīšanu un apsaimniekošanu, viņu var administratīvi sodīt pat ar soda naudu. Protams, šis process nebūs ātrs, taču faktiski ir vienīgais ceļš, kā īrniekiem panākt taisnību.

Administratīvo pārkāpumu kodeksā paredzētas šādas soda sankcijas:

150.2 pants. Izvairīšanās no dzīvojamās mājas uzturēšanas

Par izvairīšanos no likumā noteiktā pienākuma uzturēt un apsaimniekot dzīvojamo māju — uzliek naudas sodu fiziskajām personām līdz tūkstoš četrsimt euro, bet juridiskajām personām — līdz četrpadsmit tūkstoš euro.

150.3 pants. Pamatpakalpojumu nesniegšana īrniekam

Par pamatpakalpojumu nesniegšanu dzīvojamās telpas īrniekam, ja likums nosaka pienākumu sniegt šādus pakalpojumus, —uzliek naudas sodu fiziskajām personām līdz tūkstoš četrsimt euro, bet juridiskajām personām — līdz četrpadsmit tūkstoš euro.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 178 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas