E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 32284
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Nodokļi
1
1

Līdz bērna 3 gadu vecumam vīram ir tiesības uz nodokļa atvieglojumu par nestrādājošu sievu

J
jautā:
05. aprīlī, 2024
Armands

Labdien! Pirms 2,5 gadiem sievai piedzima pirmais bērns, pirms gada piedzima otrais bērns. Viņai ir oficiāls darbs, bet tagad viņa ir bērna kopšanas atvaļinājumā. Abi bērni uzreiz pēc dzimšanas ir manā apgādībā. Nesen uzzināju, ka ir iespējams paņemt apgādībā arī nestrādājošu laulāto, bet ir jābūt izpildītam nosacījumam, ka  bērniem ir jābūt nestrādājoša laulātā apgādībā. Tātad sieva tagad pārņemtu bērnus savā apgādībā un es paņemtu apgādībā sievu. Vai man pienāktos nodokļu atvieglojums par trim personām vai tikai par sievu? Šobrīd man ir divi apgādājamie. Vai ir iespējams to noformēt ar atpakaļejošu datumu, proti, kopš bērnu piedzimšanas, lai no tā brīža es saņemtu atvieglojumus arī par sievu? 

A
atbild:
17. aprīlī, 2024
Lidija Dārziņa
LV portāls

Likuma “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” 13. pantā (“Atvieglojumi maksātājam”) pateikts: atvieglojums paredzēts par nepilngadīgu bērnu, kā arī nestrādājošu laulāto apgādībā esošu nepilngadīgu bērnu. 

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) metodiskajā materiālā “Iedzīvotāju ienākuma nodokļa atvieglojumi” minēts šāds piemērs par nestrādājošu laulāto, kura apgādībā ir bērns vecumā līdz trim gadiem:  

“Arņa grāmatiņā ir ieraksts par atvieglojuma piemērošanu par nepilngadīgo bērnu. Arņa laulātā rūpējas par abu nepilngadīgo bērnu, kurš nav sasniedzis trīs gadu vecumu. Šajā laikā Arņa laulātā nestrādā un nesaņem ar nodokli apliekamus ienākumus. Arnis var ierakstīt grāmatiņā laulāto, lai piemērotu nodokļa atvieglojumu par nestrādājošu laulāto līdz nepilngadīgā bērna trīs gadu vecumam.” 

Tātad – jums ir tiesības saņemt nodokļa atvieglojumu gan par abiem bērniem, gan nestrādājošo sievu. 

Uzsākt apgādību, tai skaitā ar atpakaļejošu datumu, var Valsts ieņēmumu dienesta elektroniskās deklarēšanas sistēmā (EDS), elektroniskajā algas nodokļa grāmatiņā, sadaļā “Apgādības”. 

Nodokļa atvieglojumu var saņemt arī ar atpakaļvērstu datumu, ja bija tiesības uz atvieglojumu par laulāto. Summu, kas iekrājusies no nodokļa atvieglojumiem, uz kuriem bija tiesības, bet kas netika izmantoti, var saņemt, iesniedzot gada ienākumu deklarāciju par konkrēto gadu. Gada ienākumu deklarāciju var iesniegt par trim iepriekšējiem gadiem, kā arī var precizēt par trim iepriekšējiem gadiem iesniegtās gada ienākumu deklarācijas.  

Pēc apgādības statusa reģistrēšanas nodokļa grāmatiņā nodokļa atvieglojums tiks piemērots uzreiz no algas. 

Ja elektroniskajā algas nodokļa grāmatiņā neizdodas izmaiņas izdarīt ar atpakaļejošu datumu, tad jāsazinās ar Valsts ieņēmumu dienestu. Saziņas iespēja ir arī VID EDS – norāde “Sarakste ar VID”. Pamatojoties uz konkrētu informāciju, kas ir VID rīcībā, un jūsu sniegto informāciju, saņemsiet atbildi, kā rīkoties, lai izmantotu tiesības uz nodokļa atvieglojumu par nestrādājošu laulāto. 

Vēl jāzina, ka vairākos gadījumos atvieglojumu par nestrādājošu laulāto nevar piemērot, piemēram, ja laulātais reģistrējies Komercreģistrā kā individuālais komersants vai VID kā saimnieciskās darbības veicējs, ir zemnieku saimniecības īpašnieks vai komercsabiedrības valdes vai padomes loceklis, vai prokūrists, kā arī cita persona, kas ieņem amatu, kurš dod tiesības uz atlīdzību.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas