E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 32107
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Nodokļi
1
1

Vai ar nodokli apliek naudas dāvinājumu

J
jautā:
17. martā, 2024
Ieva

Kas notiek ar cilvēku, kurš no citas personas, kura nav radinieks, saņem lielu naudas summu (10 000 eiro) caur Western Union vai Moneygram un nesamaksā nodokli VID EDS sistēmā? Vai Western Union un Moneygram informē VID par lielu naudas summu saņemšanu? Kā uz šo gadījumu attiecas likums, kas uzliek par pienākumu maksāt nodokli no summas, kura ir lielāka par 1425 eiro un saņemta kā dāvinājums? Vai ir kāds likums, kas skaidri norāda, ka VID nepiever acis uz nodokļu nemaksāšanu, ja šādu summu saņēmis ārzemnieks studiju maksas segšanai?

A
atbild:
22. martā, 2024
Lidija Dārziņa
LV portāls

Likumā “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” noteikts, ka, saņemot dāvanu no cilvēka (kurš nav tuvs radinieks), ar iedzīvotāju ienākuma nodokli neapliek 1425 eiro no viena dāvinātāja – fiziskās personas – kalendāra gada laikā. 

Arī tad, ja dāvinājuma saņēmējs nav radinieks, ar nodokli neapliek dāvinājumu izglītības iegūšanai, proti, neatkarīgi no tā, vai dāvinātāju ar fizisko personu saista laulība vai radniecība līdz trešajai pakāpei, ja dāvinājums paredzēts un cilvēks to izlieto, lai segtu izdevumus par augstākās izglītības un visu pakāpju profesionālās izglītības iegūšanu, izdevumiem par specialitātes (profesijas, amata, aroda) iegūšanu valsts akreditētajās izglītības iestādēs Latvijā, kā arī ES dalībvalstu un EEZ valstu mācību iestādēs vai apgūstot valsts akreditētās izglītības programmas. 

Šajā gadījumā summas ierobežojuma nav, bet jābūt dokumentāriem pierādījumiem, ka dāvinājums ir izlietots tam paredzētajam mērķim un tiek saņemts tikai bezskaidras naudas norēķinu veidā.

Ja saņemts ar nodokli apliekams dāvinājums, jāiesniedz gada ienākumu deklarācija un jāsamaksā nodoklis. Informācija par obligāti iesniedzamo deklarāciju pieejama VID tīmekļvietnē šeit.

Par katru nokavēto nodokļa samaksas dienu likumdevējs ir uzlicis VID pienākumu automātiski aprēķināt arī nokavējuma naudu 0,05% dienā. 

Ja ir neskaidrības par ienākumu deklarēšanu un nodokļa piemērošanu, jāsazinās ar Valsts ieņēmumu dienestu. EDS saziņa iespējama, izmantojot sadaļu “Sarakste ar VID”.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas