E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 32077
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Nodokļi
1
1

Iesniedzot ienākumu deklarāciju, nodokli aprēķina visam gada ienākumam

J
jautā:
15. martā, 2024
Viktors

Vai, iesniedzot gada ienākumu deklarāciju VID, tiek ņemts vērā apstāklis, ka man ir noslēgts uztura līgums ar māti? Tā darbības termiņš jau pārsniedz septiņus gadus.

A
atbild:
18. martā, 2024
Lidija Dārziņa
LV portāls

Iesniedzot gada ienākumu deklarāciju, nodokļu maksātājam rezumējošā kārtībā par gadu tiek aprēķināts ienākuma nodoklis gada ienākumam. 

Likuma “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” 7. pantā noteikts: maksātāja gada ienākums ir visa taksācijas perioda (kalendārā gada) laikā iegūto naudas, naturālo vērtību un saņemto pakalpojumu kopums. 

No jūsu jautājuma nav saprotams, kas ir uztura ņēmējs un uztura devējs. Nodokļa piemērošanai vienlīdz svarīgs arī uztura līguma saturs un vienošanās. 

Piemēram, uztura līgums ietver pienākumu maksāt uzturu noteiktā apmērā apmaiņā pret kādu mantisku vērtību. Tā kā darījums ir starp tuvākajiem radiniekiem, tad, līdzīgi kā dāvinājums, šāds ienākums varētu būt vērtējams kā ar iedzīvotāju ienākuma nodokli neapliekams.

Individuālā situācijā jums par konkrēta ienākuma norādīšanu deklarācijā un nodokļa piemērošanu jāuzzina Valsts ieņēmumu dienestā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas