E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 32074
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Mājoklis

Vai iespējams ūdens pārrēķins

J
jautā:
14. martā, 2024
valdis

Labdien! Daudzdzīvokļu mājā pastāvīgi veidojas liela ūdens patēriņa starpība, kura nepārsniedz, bet ir tuvu MK noteikumos Nr. 1013 noteiktajiem 20%. Visi uzstādītie ūdens skaitītāji atbilstoši Latvijas standartiem ir verificēti, sertificēti. Mājā nav ievēlēta mājas vecākā vai kāda cita veidojuma. Vai man kā dzīvokļa īpašniekam ir tiesības pieprasīt veikt ūdens patēriņa pārrēķinu par pagājušo gadu? Ja esmu tiesīgs pieprasīt pārrēķinu, uz kādu likuma pantu varu atsaukties?

A
atbild:
21. martā, 2024
Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģija
Jēkabs Treijs, zvērināts advokāts

Faktiski atbildes uz uzdotajiem jautājumiem ir ietvertas LV portālā publicētajā e-konsultācijā, kas pieejama šeit. Jautājuma uzdevēja situācija pirmšķietami ir līdzīga minētajā publikācijā risinātajai situācijai. 

Jautājuma uzdevējam jāpārliecinās, vai konkrētajai ēkai piemērojami Ministru kabineta noteikumi Nr. 524 (dzīvokļu īpašnieki ir pārņēmuši ēkas pārvaldīšanas tiesības) vai Ministru kabineta noteikumi Nr. 1013 (dzīvokļu īpašnieki nav pārņēmuši ēkas pārvaldīšanas tiesības). 

No jautājuma izriet, ka tiek vaicāts, vai ir likumisks pamats prasīt jau veiktā pārrēķina atkārtotu pārrēķinu. Gan noteikumu Nr. 524, gan noteikumu Nr. 1013 izpratnē ar pārrēķinu saprotamas situācijas, kad pēc ūdens skaitītāju rādījumu nolasīšanas dzīvokļos tiek konstatēta ūdens patēriņa starpība starp visai mājai piegādāto ūdens apjomu un dzīvokļos fiksēto patēriņa apjomu. 

Ne noteikumi Nr. 524, ne noteikumi Nr. 1013 neparedz pārrēķina veicēja pienākumu veikt atkārtotu pārrēķina aprēķināšanu pēc, piemēram, atsevišķa dzīvokļu īpašnieka pieprasījuma. Izņēmuma gadījums ir noteikumu Nr. 524 13. (3) punkts un noteikumu Nr. 1013 29. (2) punkts, kas pēc būtības paredz: ja ir situācija, kurā īpašnieks objektīvu iemeslu dēļ nav varējis paziņot par prombūtni, un šajā periodā dzīvokli neviens neizmantoja. 

Dzīvojamo māju pārvaldīšanas likuma 28. panta trešajā daļā noteikts, ka dzīvojamās mājas īpašniekam ir tiesības iepazīties ar mājas lietu bez ierobežojumiem un izgatavot dokumentu atvasinājumus, ievērojot personu datu aizsardzības prasības. Informācijai, kas satur ūdens patēriņa aprēķinus un attiecīgo pārrēķinu noteikumu Nr. 524 un noteikumu Nr. 1013 izpratnē, ir jāglabājas mājas lietā atbilstoši Dzīvojamo māju pārvaldīšanas likuma 8. panta trešās daļas 7. punktam. 

Līdz ar to dzīvokļa īpašniekam, kuram ir šaubas par veiktā pārrēķina pareizību, likumīgumu, ir tiesības iepazīties ar mājas lietu un pārbaudīt veikto pārrēķinu. Gadījumā, ja dzīvokļa īpašnieks konstatē neatbilstības, par to sākotnēji var vērsties pie pārvaldnieka ar lūgumu veikt korekcijas pēc savas iniciatīvas. 

Dzīvojamo māju pārvaldīšanas jomā atsevišķu dzīvokļu īpašnieki vai lietotāji nav patstāvīgi tiesību subjekti visas mājas pārvaldīšanas jautājumos, bet iekļaujas tiesību subjektā – dzīvokļu īpašnieku kopumā.  

Ja pārvaldnieks atsakās veikt pārrēķina labojumus, dzīvokļa īpašnieks var rosināt dzīvokļu īpašnieku kopību pieņemt lēmumu par Dzīvokļa īpašuma likuma 16. panta otrās daļas 8. punktā paredzēto, uzliekot pienākumu pārvaldniekam pārskatīt jau veikto pārrēķinu un izdarīt attiecīgas korekcijas.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas