E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 32059
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Tieslietas

Vai administratīvā pārkāpuma lietā ir tiesības neatzīt savu vainu

J
jautā:
13. martā, 2024
Artjoms

Tiku saukts sniegt liecību administratīvā pārkāpuma lietā, kur pilsētas kamerās ir fiksēts pārkāpums ar manā īpašumā esošo auto. Pārkāpums tiek kvalificēts kā agresīva braukšana, un ir iesākta administratīvā lieta. Tiku piesaistīts kā liecinieks, un, ierodoties uz liecības sniegšanu, atteicos sniegt liecību par to, kas vadīja automašīnu pārkāpuma brīdī, balstoties uz tiesībām neliecināt pret sevi un sev tuvajiem. To arī norādīju protokolā. Inspektors brīdināja, ka tiks iesākts process, balstoties uz Krimināllikuma 20. panta 5. daļu. Kā man bija jārīkojas, jo rodas pretrunas. Varu neliecināt pret sevi, ja tas var tikt izmantots pret mani, bet, ja neliecinu, tad esmu saucams pie atbildības. Kā man bija pareizāk jārīkojas? Kādas ir manas iespējas tikt sauktam pie atbildības jaunajā procesā? Nav zināms, vai esošajā procesā tikšu pārkvalificēts par aizdomās turēto vai apsūdzēto. Vai tādā gadījumā es varētu atsaukties uz likumisko pamatu savām darbībām un netikt saukts pie atbildības? 

A
atbild:
15. martā, 2024
Sandis Zellis
jurists

Ja tikāt saukts liecināt liecinieka statusā, kā to pareizi norādāt, jums bija tiesības neliecināt pret sevi un savu saderināto, laulāto, vecākiem, vecvecākiem, bērniem, mazbērniem, brāļiem un māsām, kā arī to personu, ar kuru konkrētā fiziskā persona dzīvo kopā un ar kuru tai ir kopīga (nedalīta) saimniecība (Administratīvās atbildības likuma 50. panta pirmās daļas 4. punkts). 

Savukārt Krimināllikuma 20. panta piektā daļa par līdzdalību tīša noziedzīga nodarījuma izdarīšanā nav attiecināma uz administratīvo pārkāpumu, ko regulē Administratīvās atbildības likums un attiecīgo nozari regulējošie likumi/saistošie noteikumi. Turklāt apstāklis, ka līdzdalībnieks noziedzīgos nodarījumos ir saucams pie atbildības, neizslēdz tiesības neliecināt pret sevi arī kriminālprocesā (sk. Kriminālprocesa likuma 110. panta trešo daļu un 150. pantu). Tiesības sevi neapsūdzēt ir vispārēji atzīts starptautisks princips, kas izriet no tiesību uz taisnīgu tiesu satura. 

Ja vēlāk administratīvā pārkāpuma lietā jums tiks piešķirts pie atbildības saucamās personas statuss, tad jums būs tiesības sniegt paskaidrojumu, taču arī tad tas nebūs jūsu pienākums. Jums ir pienākums ierasties amatpersonas, augstākas amatpersonas vai tiesas norādītajā vietā, nekavēt un netraucēt administratīvā pārkāpuma procesa norisi, tomēr ne sniegt paskaidrojumus un tādējādi atzīt savu vainu (sk. Administratīvās atbildības likuma 41. pantu). Tas, vai ir veikts administratīvais pārkāpums un kura persona saucama pie administratīvās atbildības, ir jāizvērtē personai, kura veic administratīvā pārkāpuma procesu. 

Vienlaikus jāņem vērā, ka situācijā, kurā atteiksieties atzīt pārkāpumu, tomēr jūsu vaina tiks pierādīta, nevarēs tikt piemēroti atbildību mīkstinošie apstākļi (sk. minētā likuma 20. pantu). 

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas