E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 32046
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Mājoklis
1
1
1
1

Dzīvokļa īpašnieka tiesības nodot balsojumu

J
jautā:
12. martā, 2024
Gunta

Labdien! Vēlos zināt, kādas ir manas kā dzīvokļa īpašnieka tiesības, ja netika dota balsošanas alternatīva, lemjot par mājas apsaimniekošanas un remonta izdevumiem. Es nevarēju piedalīties konkrētajā sapulcē, bet balsot bija iespējams tikai klātienē, cita balsošanas iespēja netika piedāvāta. Par sapulces jautājumiem tika nobalsots, piedaloties piektajai daļai no dzīvokļu īpašniekiem. Kāds likuma pants atļauj to darīt, ja iepriekš tādus jautājumus varēja izlemt, balsojot pusei no mājas dzīvokļu īpašniekiem? Vai apsaimniekotājs drīkst šādi rīkoties? Dzīvokļu kopība varot darīt. Toties, kad jāapstiprina tāme un pārvaldīšanas līgums ar pārvaldnieku, tad šādu iespēju namu apsaimniekotājs izmanto un balsot var arī e-pastā, aizpildot aptaujas anketu. Kad izteicu neapmierinātību ar esošo kārtību, man atbildēja, ka es par sava dzīvokļa apsaimniekošanu varu slēgt līgumu ar citu apsaimniekotāju, ja man kaut kas nepatīk. 

A
atbild:
18. martā, 2024
Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģija
Līga Sileniece, zvērināta advokāta palīdze

Dzīvokļu īpašnieku kopības lēmumu pieņemšanas nosacījumus un kārtību nosaka Dzīvokļa īpašuma likuma 17.–21. pants 

Ja lēmums tiek pieņemts kopsapulcē, dzīvokļu īpašniekiem ir tiesības nodot balsojumu pirms dzīvokļu īpašnieku kopsapulces, iesniedzot to rakstveidā kopsapulces organizatoram vai nododot savu balsi Būvniecības informācijas sistēmā (BIS), ja dzīvokļu īpašnieku kopsapulce sasaukta, izmantojot Būvniecības informācijas sistēmas funkcionalitāti (Dzīvokļa īpašuma likuma 19. panta 5. daļa). Līdz ar to gadījumā, ja dzīvokļa īpašnieks nevar piedalīties kopsapulcē un nodod savu balsojumu pirms sapulces, tas ir jāņem vērā. Jānorāda, ka minētā kārtība ir piemērojama no 2022. gada 3. maija, kad stājās spēkā attiecīgie grozījumi Dzīvokļa īpašuma likumā. 

Dzīvokļu īpašnieku kopsapulce ir lemttiesīga, ja dalībnieku reģistrācijas sarakstā reģistrētie dzīvokļu īpašnieki pārstāv vairāk nekā pusi no visiem dzīvokļu īpašumiem. Lemjot par mājas apsaimniekošanas un remonta izdevumiem, dzīvokļu īpašnieku kopības lēmums ir saistošs ikvienam dzīvokļa īpašniekam un ir pieņemts, ja “par” balsojuši dzīvokļu īpašnieki, kas pārstāv vairāk nekā pusi no dzīvojamajā mājā esošajiem dzīvokļu īpašumiem (Dzīvokļa īpašuma likuma 16. panta 3. daļa). Ja šis nosacījums nav ievērots, lēmums nav saistošs un pārvaldniekam nav tiesiska pamata pieprasīt tā ievērošanu visiem dzīvokļu īpašniekiem. 

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas