E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 32042
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Mājoklis
2
2

Iepriekšējā īpašnieka parādi

J
jautā:
11. martā, 2024
Jānis

Labdien! Radusies situācija, ka nama apsaimniekotājs sācis iekļaut komunālo pakalpojumu rēķinā summu, kas ir kā parāds viņu sistēmas kļūdas dēļ. Apsaimniekotājs skaidro, ka trim dzīvokļiem sistēmas kļūdas dēļ kādu laiku nav pievienots pakalpojums. Pērkot dzīvokli, viss tika kārtots pie notāra un nekādi parādi vai apgrūtinājumi tam netika konstatēti. Minētajā summā pēc maniem aprēķiniem un viņu skaidrojumiem ir iekļautas arī iepriekšējā īpašnieka parādsaistības. Vēlētos noskaidrot, pie kā labāk vērsties, ja neizdodas ar apsaimniekotāju mutiski vienoties. Paldies! 

A
atbild:
12. martā, 2024
Inese Helmane
LV portāls

Ja iepriekšējam dzīvokļa īpašniekam ir izveidojies parāds, tad par to atbild iepriekšējais īpašnieks, ja vien nekustamā īpašuma pirkšanas–pārdošanas līgumā nav noteikts citādi.     

Dzīvojamo māju pārvaldīšanas likuma 14. pants nosaka: pārvaldnieka pienākums ir kontrolēt dzīvojamās mājas īpašnieka maksājumus par pārvaldniekam uzdotajām pārvaldīšanas darbībām, tai skaitā ja saskaņā ar šā likuma 17.3 panta otro daļu dzīvojamās mājas īpašnieks ir pieņēmis lēmumu veikt šos maksājumus ar pārvaldnieka starpniecību  par dzīvojamās mājas uzturēšanai nepieciešamajiem pakalpojumiem. Maksājumu kontrole ietver pienākumu: 

  • sagatavot izziņu par dzīvojamās mājas īpašnieka maksājumiem;
  • sagatavot paziņojumu par parāda esamību;
  • celt tiesā citu dzīvojamās mājas īpašnieku interesēs prasību pret dzīvojamās mājas īpašnieku par maksājumu saistību neizpildi vai nepienācīgu izpildi.

Ieteiktu ar visiem dokumentiem vērsties pie kvalificēta jurista vai zvērināta advokāta.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas