E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 32040
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Nodokļi

Uzņēmējdarbības formas un nodokļu režīma izvēle

J
jautā:
11. martā, 2024
Dainis

Sveiki! Kādu uzņēmējdarbības veidu izvēlēties, ja vēlos sniegt mārketinga pakalpojumus? Interesē pēc iespējas izdevīgākais variants nodokļu ziņā. Vai ir jāmaksā alga, ja ir viens īpašnieks? Kādi nodokļi būtu jāmaksā? Informācija par uzņēmumu: viens īpašnieks (nav citu darbinieku); potenciālais apgrozījums 10003000 eiro mēnesī; mārketinga pakalpojumi gan Latvijā, gan ārzemēs. 

A
atbild:
15. martā, 2024
Lidija Dārziņa
LV portāls

Uzņēmējdarbības formas izvēle ir jūsu ziņā: var reģistrēt saimniecisko darbību Valsts ieņēmumu dienestā, individuālo komersantu (IK) vai SIA Uzņēmumu reģistrā.  

Reģistrējoties Valsts ieņēmumu dienestā (VID) kā saimnieciskās darbības veicējam/pašnodarbinātajam, kā arī reģistrējot IK (kas arī ir pašnodarbinātais), jāizvēlas kāds no nodokļu režīmiem:  

  • vispārējais (jāmaksā iedzīvotāju ienākuma nodoklis (IIN) – reizi par gadu, jāveic valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas (VSAOI) – reizi par ceturksni);  
  • mikrouzņēmumu nodoklis (MUN) – jāmaksā reizi par ceturksni.  

Vispārējā nodokļu režīmā ar iedzīvotāju ienākuma nodokli (IIN) apliekamais ienākums ir starpība starp saimnieciskās darbības ieņēmumiem un izdevumiem saimnieciskās darbības nodrošināšanai. Šajā nodokļu režīmā pašnodarbinātais maksā IIN reizi gadā. To aprēķina, iesniedzot gada ienākumu deklarāciju. Deklarācijā tiek iekļauti visi personas gada laikā gūtie ienākumi un izdevumi, jo IIN aprēķina no kopējiem gada ar nodokli apliekamajiem ienākumiem. 

IIN likme gada ienākumiem ir progresīva: ienākumiem līdz 20 004 eiro – 20%; ienākumiem no 20 004 līdz  78 100 eiro – 23%; ienākumiem, kas pārsniedz 78 100 eiro, – 31%.  

Vispārējā nodokļu režīmā valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas jāveic reizi ceturksnī par mēnešiem, kuros ir ienākumi:  

  • ja pašnodarbinātā ienākumi nesasniedz minimālo darba algu (2024. gadā tā ir 700 eiro mēnesī), tad VSAOI jāveic no faktiskajiem ienākumiem – 10% pensiju apdrošināšanai;  
  • ja pašnodarbinātā ienākumi sasniedz vai pārsniedz minimālo darba algu, tad vismaz no 700 eiro jāveic VSAOI 31,07% apmērā un no starpības starp faktiskajiem ienākumiem un 700 eiro (vai citas summas, kas lielāka par 700 eiro) jāveic VSAOI 10% pensiju apdrošināšanai. Maksājot pilno likmi (31,07%), sociālā apdrošināšana ir pensijai, invaliditātei, slimībai, maternitātei, vecāku un veselības apdrošināšanai.  

Mikrouzņēmumu nodokļa likme ir 25% no apgrozījuma. Mikrouzņēmumu nodoklis (MUN) ietver sociālo apdrošināšanu un iedzīvotāju ienākuma nodokli. MUN maksātāja sociālajai apdrošināšanai tiek novirzīti 80% no samaksātā nodokļa, bet 20% – iedzīvotāju ienākuma nodoklim. MUN deklarāciju iesniedz par ceturksni. 

SIA ir juridiska persona un maksā uzņēmumu ienākuma nodokli un no algas – IIN un VSAOI. 

Informācija par uzņēmējdarbības formām un nodokļu režīmiem ir pieejama VID tīmekļvietnē, sadaļā “Pirmie soļi topošajiem uzņēmējiem”.  

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas