E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 31971
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Mājoklis

Apkures sistēmu pārbaude

J
jautā:
05. martā, 2024
Jānis

Labdien!

Ministru kabineta 2013. gada 9. jūlija noteikumos Nr. 383 “Noteikumi par ēku energosertifikāciju” noteiktajā termiņā ēku apkures sistēmu pieejamām daļām (piemēram, siltuma ģeneratoram, kontroles sistēmai un cirkulācijas sūknim vai sūkņiem), ja šo sistēmu apkures katlu lietderīgā nominālā jauda telpu apkures mērķim ir vairāk nekā 20 kW, apkures sistēmu (apkures katlu) pārbaudi veic neatkarīgs eksperts ēku energoefektivitātes jomā. Ja apkures sistēmas apkures katlu lietderīgā nominālā jauda pārsniedz 20 kW, bet nepārsniedz 100 kW, vismaz reizi piecos gados – apkures sistēmām ar gāzes apkures katliem; vismaz reizi četros gados – pārējos gadījumos.

Vai pareizi saprotu, ka šī prasība attiecas arī uz mani kā privātmājas īpašnieku, ja katla jauda pārsniedz 20 kW?

Kur var atrast speciālistu, kurš šādu pārbaudi var veikt? Ir kādi speciālistu reģistri? Pieļauju, ka ap Rīgu gan jau speciālistu ir pietiekami, bet reģionā, īpaši pierobežā, pieļauju, ka speciālistu vienkārši nav un izsaukt speciālistus no Rīgas būs dārgs pasākums. Varbūt VUGD nodrošina šādu pakalpojumu?

A
atbild:
02. aprīlī, 2024

Vēršam uzmanību, ka Ministru kabineta noteikumi, uz kuriem jūs atsaucaties jautājumā, ir spēkā neesoši.

Šobrīd spēkā ir Ministru kabineta 2021. gada 8. aprīļa noteikumi Nr. 222 “Ēku energoefektivitātes aprēķina metodes un ēku energosertifikācijas noteikumi”, kuru 28. punkts nosaka:

Apkures sistēmai un apkures sistēmai, kas apvienota ar ventilācijas sistēmu, ja kopējā lietderīgā nominālā jauda ir lielāka par 70 kilovatiem, neatkarīgs eksperts pārbaudi veic, pārbaudot šo sistēmu pieejamās daļas (piemēram, siltuma avota (apkures katla vai citas ierīces) vadības sistēmas un cirkulācijas sūkņus).

Primāri ir izvērtējams, vai uz jūsu māju ir attiecināmi minētie noteikumi, kā arī Ēku energoefektivitātes likuma 3. pantā noteiktie izņēmumi.  

Ja tomēr minēto tiesību aktu prasības jums ir saistošas un apkures sistēmai ir nepieciešams veikt periodiskas pārbaudes, tad tās ir tiesīgi veikt neatkarīgi eksperti atbilstoši Ministru kabineta 2018. gada 21. augusta noteikumu Nr. 531 “Noteikumi par neatkarīgu ekspertu kompetences novērtēšanu un profesionālās darbības uzraudzību ēku energoefektivitātes jomā” 36. punktam. Tajā ir noteikts, ka neatkarīgu ekspertu reģistrs ēku energoefektivitātes jomā (turpmāk – reģistrs) ir iekļauts Būvniecības informācijas sistēmā. Būvniecības valsts kontroles birojs nodrošina reģistra publisku pieejamību bez maksas elektroniskā veidā, izņemot datus, kuru pieejamība ir ierobežota saskaņā ar normatīvajiem aktiem par komercnoslēpumu un datu aizsardzību.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 300 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas