E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 31916
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Nodokļi

Vai apgādājamajam var būt noguldījums bankā

J
jautā:
01. martā, 2024
Marina

Labdien! Es esmu sava vīra apgādībā, jo nestrādāju, un mums ir trīs bērni (13, 11 un 4 gadus veci). Vai man var būt noguldījuma konts bankā? Vai tie varētu tikt uzskatīti par ienākumiem, kas liegtu vīram saņemt nodokļa atvieglojumus (jo tiek izmaksāti gada procenti un ieturēts nodoklis)? Piemēram, noguldījuma summa ir 10 000 eiro un gada uzkrātie procenti (ieņēmumi) 250 eiro. Liels paldies! 

A
atbild:
06. martā, 2024
Lidija Dārziņa
LV portāls

Nodokļu maksātājs savā apgādībā var ņemt nepilngadīgos bērnus (līdz 24 gadu vecumam, ja studē), kā arī nestrādājošu laulāto, ja laulātā apgādībā ir trīs vai vairāk bērni līdz 18 gadu vecumam, no kuriem vismaz viens ir jaunāks par 7 gadiem. Viss apgādājamo uzskaitījums ir likuma “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” 13. panta pirmajā daļā.   

Valsts ieņēmumu dienesta metodiskajā materiālā “Iedzīvotāju ienākuma nodokļa atvieglojumi” uzskaitīts, ka atvieglojumi par nestrādājošiem laulātiem nav piemērojami, ja: 

  • nestrādājošs laulātais patstāvīgi saņem ar nodokli apliekamus ienākumus (izņemot apgādnieka zaudējuma pensiju), kas pārsniedz noteikto nodokļa atvieglojuma apmēru (2024. gadā – 250 eiro mēnesī);
  • nestrādājošs laulātais saņem bezdarbnieka pabalstu (stipendiju);
  • nestrādājošu laulāto uztur kāda cita persona;
  • nestrādājošs laulātais saņem pensiju, izņemot apgādnieka zaudējuma pensiju;
  • nestrādājošs laulātais saņem ar nodokli apliekamos ienākumus, kuri pārsniedz noteikto nodokļa atvieglojuma mēneša apmēru un kuriem piemēro progresīvo nodokļa likmi (20%, 23%, 31%);
  • nestrādājošs laulātais gada laikā saņem ar nodokli apliekamos ienākumus, kuri pārsniedz noteikto nodokļa atvieglojuma gada apmēru un kuriem piemēro nodokļa likmi 3%, 5%, 10%, 20%;
  • nestrādājošs laulātais reģistrējies Komercreģistrā kā individuālais komersants vai VID kā saimnieciskās darbības veicējs, ir zemnieku saimniecības īpašnieks vai komercsabiedrības valdes vai padomes loceklis, vai prokūrists, kā arī cita persona, kas ieņem amatu, kurš dod tiesības uz atlīdzību.

Noguldījumi bankā nav minēti kā līdzekļi, kuri ierobežo laulātā tiesības uz apgādību nodokļa atvieglojuma piemērošanai, ja to paredz citi noteiktie kritēriji.  

Lai uzsāktu vai pārtrauktu apgādību, ir jānorāda apgādības perioda sākuma vai beigu datums Elektroniskās deklarēšana sistēmā (EDS) (elektroniskajā algas nodokļa grāmatiņā). 

Informācija par apgādībā esošajām personām apskatāma elektroniskās algas nodokļa grāmatiņas sadaļā “Apgādības”. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas