E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 31909
Lasīšanai: 5 minūtes
1
1

Vai uzņēmējdarbībai ar izglītību saistītās jomās pietiek ar pašnodarbinātā statusu

J
jautā:
01. martā, 2024
Aļona

Labdien! Ja esmu fiziskā persona un gribu organizēt bērnu ekskursijas (Latvijā), pasākumus vai meistarklases (publiski pieejamas) ar citu cilvēku un pakalpojumu piesaisti, kādi nosacījumi man jāievēro un kā juridiski pareizi noformēt šādas darbības? Vai pietiek ar pašnodarbinātas personas statusa noformēšanu? Vai arī vajadzīgas licences/atļaujas? Jau iepriekš pateicos par atbildi! 

A
atbild:
18. martā, 2024
Sarmis Mikuda
LV portāls

Nevienai no jautājumā minētajām aktivitātēm nepietiek tikai ar pašnodarbinātas personas statusa noformēšanu. Tā kā uzdoto jautājumu loks ir plašs, bet jautājumi nekonkrēti, kā arī nav sniegta informācija par jūsu iegūto izglītību un profesionālo kvalifikāciju, iespējams sniegt vispārīgas atbildes.  

Organizējot pasākumus, tostarp ekskursijas bērniem, primāri jāņem vērā Bērnu tiesību aizsardzības likuma 72. pantā noteiktais par pasākumu organizatoru atbildību. Bērnu pasākumu un tādu pasākumu organizatori, kuros piedalās bērni, personas, kuras minētajās iestādēs un pasākumos veic brīvprātīgo darbu vai saskaņā ar šīm iestādēm noslēgto vienošanos sniedz pakalpojumu, ir atbildīgas par bērna veselības un dzīvības aizsardzību, par to, lai bērns būtu drošībā, lai viņam tiktu sniegti kvalificēti pakalpojumi un ievērotas citas viņa tiesības (72. panta pirmā daļa). Pasākumu organizatoru, individuālo komersantu, komercsabiedrības vadītāju un brīvprātīgā darba organizatoru pienākums ir nodrošināt, ka pasākuma organizēšanā piedalās un iestādē pienākumus pilda personas, kuras atbilst minētajā pantā izvirzītajām prasībām. Lai persona varētu pildīt pienākumus iestādē vai piedalīties pasākumu organizēšanā, pasākumu organizatora vai iestādes vadītāja pienākums ir pieprasīt ziņas no Sodu reģistra, lai pārliecinātos par personas atbilstību šā panta piektajā un sestajā daļā minētajām prasībām, kā arī attiecīgās ziņas atkārtoti pārbaudīt ne retāk kā reizi gadā (72. panta ceturtā daļa). 72. panta piektajā un sestajā daļā ir noteikts, kādas personas nedrīkst piedalīties pasākumos ar bērniem. 

Rīkojot publisku pasākumu, tas atbilstoši Publisku izklaides un svētku pasākumu drošības likuma 5. panta pirmajā daļā noteiktajam vismaz 15 dienas iepriekš jāpiesaka atbilstošajai pašvaldībai, iesniedzot iesniegumu, un jāsaņem atļauja tā rīkošanai. Minētā likuma 6. pantā noteiktas iesniegumā norādāmās ziņas un tam pievienojamie dokumenti. Ja pasākumi nav publiski, t. i., tie ir pieejami tikai ierobežotam dalībnieku lokam, un tiek rīkoti kādas iestādes, organizācijas telpās vai teritorijā, pasākumu rīkošana, tostarp drošības nodrošināšana tajos, jāsaskaņo ar administrāciju. 

Attiecībā uz ekskursiju rīkošanu jāņem vērā Ministru kabineta noteikumu Nr. 380 “Noteikumi par kompleksa un saistīta tūrisma pakalpojuma sagatavošanas un sniegšanas kārtību un kompleksu un saistītu tūrisma pakalpojumu sniedzēju un ceļotāju tiesībām un pienākumiem” regulējums, kas cita starpā paredz reģistrāciju Patērētāju tiesību aizsardzības centra Tūrisma pakalpojumu sniedzēju datubāzē. Sīkāk skat. šeit. Ja ekskursijas tiek organizētas bērniem, īpaša uzmanība jāpievērš tam, ka bērni jāpavada pieaugušām personām tādā skaitā, kas ir pietiekams, lai pilnībā nodrošinātu bērnu uzraudzību, lai klātesošie pieaugušie spētu atbildēt par bērnu drošību un veselību.  

Ministru kabineta noteikumi Nr. 395 “Kārtība, kādā tiek izsniegtas atļaujas neformālās izglītības programmas īstenošanai” noteic, ka neformālās izglītības programmu var īstenot pēc tam, kad atbilstošajā pašvaldībā saņemta licence. Tas attiecas arī uz meistarklasēm. Ja programmā iesaistīsies nepilngadīgas personas, tad jāpievieno arī apliecinājums, ka personas, kuras īstenos programmu, atbilst Bērnu tiesību aizsardzības likuma 72. panta piektajā daļā un Izglītības likuma 50. pantā noteiktajām prasībām. Svarīgi, lai meistarklasi īstenotu vienīgi tās saturam atbilstoši izglītotas, profesionāli sagatavotas personas. 

Arī interešu izglītības programmas īstenošanai bērniem jāsaņem atbilstoša licence, turklāt šāda savas autorprogrammas īstenošana ir pedagoga privātprakse, kurai jāsaņem privātprakses sertifikāts Izglītības kvalitātes valsts dienestā. Vairāk informācijas pieejams šeit 

Jums būtu ieteicams izvēlēties konkrētu uzņēmējdarbības jomu un par detalizētiem nosacījumiem tās īstenošanai interesēties atbilstošajā pašvaldībā. 

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas