E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 31834
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Mājoklis
1
1

Ūdens skaitītāju nomaiņa

J
jautā:
14. februārī, 2024
Jānis

Daudzdzīvokļu mājā Jelgavā, kuru apsaimnieko apsaimniekotājs, ir jāmaina ūdens skaitītāji. Dzīvoklī tādi ir četri. Noteiktas kārtības par maiņu nav, tāpat nav noteikts, ka jāmaina uz konkrēta ražotāja skaitītājiem, jābūt noteiktam tipam utt. Ministru kabineta noteikumi Nr. 1013 noteic, ka maiņu var veikt arī cita persona. Kādas ir likumā noteiktās prasības šai personai? Zināms, ka Bauskā to var veikt jebkurš, ieskaitot dzīvokļa īpašnieku, kas vienlaikus ir attiecīgā skaitītāja īpašnieks. Vai skaitītāja maiņu uz verificētu un plombēšanu ar veikalā nopērkamajām plombēm var veikt paša spēkiem, izdarot foto fiksāciju un pieaicinot mājas vecāko?

A
atbild:
19. februārī, 2024

Ministru kabineta noteikumu Nr. 1013 “Kārtība, kādā dzīvokļa īpašnieks daudzdzīvokļu dzīvojamā mājā norēķinās par pakalpojumiem, kas saistīti ar dzīvokļa īpašuma lietošanu” 14.² punkts nosaka:

“Pārvaldniekam ir pienākums vismaz trīs mēnešus pirms skaitītāja verificēšanas termiņa beigām rakstiski paziņot dzīvokļa īpašniekam par nepieciešamību veikt skaitītāja atkārtoto verificēšanu (šo noteikumu 14.1 punkts) un, ja atkārtotā verificēšana nav veikta, vismaz vienu reizi mēneša laikā pēc skaitītāja verificēšanas termiņa beigām rakstiski par to informēt. Vienlaikus pārvaldniekam ir pienākums paziņot par kārtību, kādā veicama ūdens patēriņa skaitītāju verificēšana, tostarp par skaitītāja pievienošanas vietas noplombēšanu pārvaldnieka klātbūtnē, ja viņš to pieprasa saskaņā ar šo noteikumu 14.5 punktu.

14.5 Pārvaldnieks vai cita persona, kura ir uzstādījusi vai nomainījusi ūdens patēriņa skaitītāju, noplombē skaitītāja pievienošanas vietu. Ja ūdens patēriņa skaitītāju uzstādījusi vai nomainījusi cita persona, pārvaldnieks var pieprasīt skaitītāja pievienošanas vietu noplombēt viņa klātbūtnē, par to iepriekš informējot atbilstoši šo noteikumu 14.2 punktam. Ar to saistītās izmaksas pārvaldnieks ietver dzīvojamās mājas uzturēšanas un apsaimniekošanas izdevumos.”

Tādējādi jums kā atsevišķā īpašuma īpašniekam ir tiesības patstāvīgi vai, pieaicinot kompetentus speciālistus, nomainīt ūdens uzskaites skaitītājus (kam ir veikta verifikācija). Šajā gadījumā jums ir jāvēršas pie pārvaldnieka saistībā ar jautājumu par skaitītāju plombēšanu, t. i., vai pārvaldnieks vēlas piedalīties attiecīgajā procesā (to pieprasa), vai ir pietiekami ar foto fiksāciju (un konkrēto attēlu nosūtīšanu pārvaldniekam).

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas