E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 31824
Lasīšanai: 2 minūtes
2
2

Īpašumtiesību reģistrēšana zemesgrāmatā

J
jautā:
14. februārī, 2024
Igors

Labdien! Mēs nopirkām zemi, uz kuras ir būve, bet tā nav reģistrēta zemesgrāmatā. Kādi dokumenti ir nepieciešami, lai būvi ierakstītu zemesgrāmatā?

A
atbild:
19. februārī, 2024

Ja minētā būve vēsturiski jau ir eksistējusi uz zemes, piemēram, no PSRS laikiem, un attiecībā uz konkrēto būvi nav izcelsmes, būvniecības vai iegādes dokumentācijas, tad saskaņā ar Civilprocesa likuma 38. nodaļā “Lietas par tiesību dzēšanu uzaicinājuma kārtībā” noteikto kārtību zemes īpašnieks vienkāršā tiesvedības procesā var apvienot uz savas zemes atrodošās ēkas (būves) ar nenoskaidrotu piederību, kuras uzceltas padomju laikā, vienotā īpašumā uz likuma “Par atjaunotā Latvijas Republikas 1937. gada Civillikuma ievada, mantojuma tiesību un lietu tiesību daļas spēkā stāšanās laiku un piemērošanas kārtību” 14. pantā noteiktā pamata.

Civilprocesa likuma 295. pants paredz, ka tiesai oficiālajā izdevumā “Latvijas Vēstnesis” būs jāpublicē uzaicinājums pieteikties personām, kurām ir iebildumi pret būves, kura atrodas uz pieteicēja zemes, atzīšanu par zemes īpašnieka īpašumu. Tādējādi tiesa konstatētu noteikta tiesiskā stāvokļa esamību – termiņā nepieteikto tiesību uz nenoskaidrotas piederības ēku (būvi) atzīšanu par spēkā neesošām un personas tiesību uz ēku (būvi), to pievienojot zemes īpašumam.

Ņemot vērā minēto, jums ir jāsastāda pieteikums par tiesību dzēšanu uzaicinājuma kārtībā un tas jāiesniedz tiesā īpašumtiesību atzīšanai.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas