E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 31495
Lasīšanai: 3 minūtes

Vai var veikt trokšņainus būvdarbus

J
jautā:
12. janvārī, 2024
Velta

Blakus tiek būvēta septiņstāvu māja. Vai drīkst veikt trokšņainus būvdarbus sestdien jau no plkst. 8.00? Cikos ir jābeidz būvdarbi darba dienā?

A
atbild:
25. janvārī, 2024
Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģija
Artūrs Ševčuks, zvērināts advokāts

Kopš 2014. gada ir spēkā Satversmes tiesas nolēmums par to, ka pašvaldībai nav pieļaujams noteikt trokšņu ierobežojumu vai kādu laika posmu, kad būvdarbus nevar veikt (skatīt Satversmes tiesas spriedumu lietā Nr. 2013-21-03). Līdz ar to šobrīd neviens normatīvais akts tiešā veidā neregulē vai neaizliedz trokšņu esamību vai būvdarbu veikšanu noteiktā laikā.

Tas, ko normatīvie akti paredz, ir pieļaujamie trokšņu robežlielumi vidē, proti, pieļaujamos trokšņus (skatīt Ministru kabineta noteikumus Nr. 16 “Trokšņa novērtēšanas un pārvaldības kārtība”, turpmāk – noteikumi Nr. 16, 2. pielikumu). Turklāt pašvaldība ir tiesīga ar saistošajiem noteikumiem noteikt zemākus vides trokšņa robežlielumus atsevišķās teritorijās (skatīt noteikumu 8.1. punktu).

Vienlaikus noteikumos ir paredzēti izņēmumi (skatīt noteikumu 2.8. punktu). Viens no šādiem izņēmumiem ir remontdarbi, kas tiek veikti dienas un vakara laikā (no plkst. 7.00 līdz 21.00), un būvdarbi, kuri ir saskaņoti ar vietējo pašvaldību. Tādējādi, ja tiek veikti būvdarbi, kas ir saskaņoti ar vietējo pašvaldību, tad noteikumi un tajā minētie ierobežojumi nav piemērojami.

Būvdarbu saskaņošana ar pašvaldību notiek, būvniecības veicējam saņemot būvatļauju no būvvaldes, pašvaldības iestādes (Būvniecības likuma 1. pants un 14. panta pirmā daļa, Ministru kabineta noteikumi Nr. 500 “Vispārīgie būvnoteikumi”). Savukārt gadījumos, kad būvniecība notiek blakus dzīvojamajai mājai, jāveic ietekmes uz vidi novērtējumu. Bet, ja tāda nav, tad būvniecība (iecere) ir jāapspriež publiski. Publiskajā apspriešanā var ierosināt papildu nosacījumu iekļaušanu būvatļaujā, tostarp par laiku, kad veicami būvdarbi.

Lai izvērtētu, vai un kādi nosacījumi ir iekļauti būvatļaujā (saskaņojumā ar pašvaldību), ir nepieciešams iepazīties ar konkrēto būvniecības lietu, ko var izdarīt attiecīgās pašvaldības būvvaldē. Pēc tam varēs vērtēt, vai būvdarbu veicējs ievēro būvatļaujas veikšanas nosacījumus un vai būvatļauja ir izdota pamatoti. Ja netiek ievēroti būvdarbu veikšanas nosacījumi vai tie nav ietverti, tad ir iespējams vērsties būvvaldē.

Jums ir tiesības vērsties arī pašvaldības policijā un lūgt izvērtēt, vai būvdarbu veicēja rīcībā nav saskatāma sabiedriskā kārtības traucēšana: vispārpieņemtās uzvedības normu pārkāpšana un personas miera traucēšana (skatīt Administratīvo sodu likumu par pārkāpumiem pārvaldes, sabiedriskās kārtības un valsts valodas lietošanas jomā, 11. pantu).

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas