E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 31353
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Tieslietas
2
2
2
2

Prettiesisko darījumu var apstrīdēt

J
jautā:
02. janvārī, 2024
Evita

Labdien! Kopš 2019. gada esmu savas mātes pilnvarniece. Mātei pieder (piederēja) īpašums, kas reģistrēts zemesgrāmatā. Visus šos gadus saņēmām paziņojumus par nekustamā īpašuma nodokļa maksājumiem utt. Šogad paziņojumu nesaņēmām, noskaidroju, ka zemesgrāmatā kopš 2023. gada maija ir jauns īpašnieks. Mātei par to nekas nav zināms, nekādus darījumus vai īpašnieka maiņu nav veikusi. Arī es kā pilnvarniece neesmu ar konkrēto īpašumu rīkojusies. Noskaidroju jaunā īpašnieka datus, bet lēmuma pamatojums par īpašumtiesību piešķiršanu nav pieejams. Kā rīkoties šajā situācijā?

A
atbild:
04. janvārī, 2024

Saņemt informāciju par īpašuma tiesību pārreģistrēšanas pamatu jūs varat Valsts vienotās datorizētās zemesgrāmatas datu izplatīšanas sistēmas tīmekļvietnē. Pakalpojums maksā 5,20 eiro. Pēc tam jūs (kā bijušie īpašnieki) varat rakstīt attiecīgajā tiesā pēc piekritības iesniegumu ar lūgumu atsūtīt tā dokumenta kopiju, kas bija par pamatu īpašuma tiesību pārreģistrācijai.

Civillikuma 1415. pants noteic, ka neatļauta un nepieklājīga darbība, kuras mērķis ir pretējs reliģijai, likumiem vai labiem tikumiem vai kura vērsta uz to, lai apietu likumu, nevar būt par tiesiska darījuma priekšmetu; tāds darījums nav spēkā. Tātad, ja darījums, ar kuru tika atsavināts nekustamais īpašums, bija prettiesisks, jūsu mātei kā īpašniecei (vai jums, ja to pieļauj pilnvarojuma apjoms) ir tiesības celt tiesā prasību par darījuma atzīšanu par spēkā neesošu un zemesgrāmatas ierakstu grozīšanu pret nekustamā īpašuma ieguvēju.

Jebkurā gadījumā jums būtu ieteicams saņemt kvalificēta jurista vai zvērināta advokāta pilnvērtīgu konsultāciju, lai noskaidrotu, kas ir nepieciešams, lai rīkotos tālāk, un kādas ir izredzes konkrētajā lietā.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas