E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 31207
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Vide

Īpašuma izmantošana

J
jautā:
11. decembrī, 2023
Edvins

Kādos gadījumos pie dzīvojamajām mājām drīkst atrasties gateris? Kad var vērsties tiesībsargājošajās iestādēs, ja troksnis no rūpnīcas traucē mieru vakarā un dienā visu laiku dūc ausīs? Kādās instancēs varu vērsties?

A
atbild:
28. decembrī, 2023

Sākotnēji jums būtu jānoskaidro kaimiņu zemes pielietojuma veids un izveidotās rūpnīcas atbilstība īpašuma izmantošanas noteiktajai kārtībai. Piemēram, ja zemesgabals ir paredzēts privātmāju apbūvei un ja kokapstrādes rūpnīca kaimiņu īpašumā ir patvaļīgi ierīkota, tad jums ir jāvēršas ar sūdzību vietējās pašvaldības būvvaldē.

Ja minētā rūpnīca ir ierīkota tiesiski, jums ir nepieciešams nomērīt rūpnīcas radītā trokšņa līmeni (trokšņa atbilstība Ministru kabineta 2014. gada 7. janvāra noteikumiem Nr. 16 “Trokšņa novērtēšanas un pārvaldības kārtība”). Trokšņa mērījumus atbilstoši minēto noteikumu 1. un 3. pielikumā ietvertajiem nosacījumiem veic laboratorijas, kas akreditētas nacionālajā akreditācijas institūcijā saskaņā ar normatīvajiem aktiem par atbilstības novērtēšanas institūciju novērtēšanu, akreditāciju un uzraudzību, vai citā Eiropas Savienības dalībvalstī akreditētas laboratorijas.

Ja pieļaujamais trokšņu līmenis tiek pārsniegts un kaimiņi uz jūsu aicinājumu samazināt trokšņu līmeni nereaģē, jums ir jāvēršas ar rakstveida iesniegumu vietējās pašvaldības policijā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas