E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 30816
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Nodokļi
5
5

Vai darba ņēmējam paralēli algas darbam var būt arī savs bizness

J
jautā:
24. oktobrī, 2023
Regina

Labdien! Es tagad esmu oficiāli nodarbināta (alga ir lielāka par minimālo) un gribu sākt pelnīt vairāk, pārdodot savu tiešsaistes apmācību iesācējiem fotogrāfiem, bet tikai vienu reizi, lai pamēģinātu. Kā man jānoformē sava saimnieciskā darbība? Kā un kad jāmaksā nodokļi? Kādu nodokļu režīmu izvēlēties, lai tas būtu izdevīgāk? No tiešsaistes apmācību pārdošanas es nopelnīšu 1000–2500 eiro. Vai man par to jāinformē darba devējs no pamatdarba? Kādus izdevumus es varu deklarēt? Vai es varu deklarēt izdevumus, kas radušies pirms saimnieciskās darbības reģistrēšanas? Vai man jāzina vēl kaut kas, lai visu veiktu pareizi?

A
atbild:
30. oktobrī, 2023
Lidija Dārziņa
LV portāls

Darba likumā (DL) ir ietvertas normas par blakus darbu (DL 91. pants) un ierobežojumiem veikt blakus darbu (DL 92. pants). Šīs normas nosaka darbinieka tiesības slēgt darba līgumu ar vairākiem darba devējiem vai tikt citādi nodarbinātam, ja darba līgumā vai darba koplīgumā nav noteikts citādi.

No tā izriet, ka darbinieks paralēli darba tiesiskajām attiecībām var, piemēram, nodarboties ar savu saimniecisko darbību. Savukārt darba devējs var ierobežot darbinieka tiesības veikt blakus darbu, tas ir darba devēja kompetencē. Darba likuma 92. pants noteic, ka darba devējs darba līgumā var ierobežot darbinieka tiesības veikt blakus darbu, ciktāl tas attaisnojams ar darba devēja pamatotām un aizsargājamām interesēm, it īpaši, ja blakus darbs negatīvi ietekmē vai var ietekmēt darbinieka saistību pienācīgu izpildi.

Ja gūst ienākumus no pakalpojumu sniegšanas par atlīdzību, tad jāreģistrē saimnieciskā darbība un jāmaksā nodokļi kā pašnodarbinātajam.

Reģistrējoties Valsts ieņēmumu dienestā par saimnieciskās darbības veicēju/pašnodarbināto, ir jāizvēlas kāds no nodokļu režīmiem:

  • vispārējais (jāmaksā iedzīvotāju ienākuma nodoklis (IIN) – reizi par gadu, jāveic valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas (VSAOI) – reizi par ceturksni);
  • mikrouzņēmumu nodoklis (MUN) – jāmaksā reizi par ceturksni.

Vispārējā nodokļu režīmā apliekamais ienākums ir starpība starp ieņēmumiem un izdevumiem. Nosakot ar IIN apliekamo ienākumu, nodokļu maksātājs gada ienākumu deklarācijā var iekļaut arī tos izdevumus, kuri veikti pirms saimnieciskās darbības reģistrācijas, kas saistīti ar saimniecisko darbību, ja tie atbilst likumā un citos ar IIN saistītajos normatīvajos aktos noteiktajam un ir dokumentāli pamatoti.

Tādējādi materiālus, kas iegādāti pirms saimnieciskās darbības reģistrācijas, var iekļaut izdevumos, veicot krājumu inventarizāciju un noformējot aktu par krājumiem, kas atlikuši saimnieciskās darbības reģistrācijas brīdī, ja materiālu iegāde ir pamatota ar attaisnojuma dokumentiem un ir apliecinājums tam, ka šos norēķinus par materiālu iegādi ir veikusi tā pati persona, kas reģistrē saimniecisko darbību.

Mikrouzņēmumu nodokli maksā no apgrozījuma (ieņēmumiem), izdevumi netiek atskaitīti.

Informācija par nodokļu režīmiem pieejama VID tīmekļvietnē. Šajā sadaļā ir izklāstīts, kā tiek maksāti nodokļi katrā nodokļu režīmā.

VID elektroniskās deklarēšanas sistēmas (EDS) sadaļā “Sarakste ar VID” nodokļa maksātājs var noskaidrot jautājumus individuālās situācijās.

Labs saturs
5
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas