E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 30669
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Vide

Kāda ir atbildība par koka apzāģēšanu

J
jautā:
09. oktobrī, 2023
Ilona

Labdien! Daudzdzīvokļu mājas īrnieks bez apsaimniekošanas uzņēmuma un mājas īrnieku piekrišanas ēkas teritorijā nesankcionēti nozāģēja 70% no Ziemassvētku eglītes. Kurš ir atbildīgs par nodarītajiem zaudējumiem? Kur jāiesniedz sūdzība?

A
atbild:
16. oktobrī, 2023
Inese Helmane
LV portāls

Ministru kabineta noteikumi Nr. 309 “Noteikumi par koku ciršanu ārpus meža” nosaka kārtību, kādā izsniedz atļauju koku ciršanai ārpus meža, un metodiku zaudējumu aprēķināšanai par koku ciršanu pilsētas un ciema teritorijā. Savukārt koku ciršanu un vainagu griešanu katra pašvaldība nosaka savos saistošajos noteikumos.

Ja kokus cērt vai apzāģē pilsētas un ciema teritorijās, attiecīgās zemes īpašniekam vai tiesiskajam valdītājam nepieciešama pašvaldības atļauja.

Rīgas pilsētas būvvalde norāda, ka atsevišķi koka vainaga kopšanu nesaskaņo un atļauju neizdod, bet 20% lapotnes drīkst apzāģēt profesionāla koku kopēja – arborista – uzraudzībā.

Administratīvā pārkāpuma procesa uzsākšanu regulē Administratīvā atbildības likuma 117. pants. Savukārt saskaņā ar Meža likuma 51. panta 11. daļu par patvaļīgu koku ciršanu vai bojāšanu piemēro brīdinājumu vai naudas sodu fiziskajai personai līdz 140 naudas soda vienībām (viena naudas soda vienība ir pieci eiro, tātad līdz 700 eiro), bet juridiskajai personai – līdz 280 naudas soda vienībām (līdz 1400 eiro).

Par patvaļīgu koku apzāģēšanu vai nociršanu jāvēršas vietējā pašvaldībā.

LV portāls ir rakstījis, ka ne vienmēr tiek konstatēts pārkāpējs, tomēr katrā ziņā atbildīgs par savu īpašumu ir zemesgabala īpašnieks. Atbilstoši Civillikumam tieši īpašniekam ir pilnīgas varas tiesības pār lietu, līdz ar to viņam jāuzņemas atbildība par to, kas notiek viņa īpašumā, tostarp koka nociršanu.

Vairāk par koku apzāģēšanu varat uzzināt LV portāla publikācijā “Kāda ir atbildība, ja nelikumīgi nozāģē koku”, “Kad drīkst cirst un apzāģēt kokus”.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas