E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 30611
Lasīšanai: 3 minūtes
1
5
1
5

Kuras dienas darba devējs apmaksā atvaļinājuma laikā

J
jautā:
03. oktobrī, 2023
Gunta

Man ir summētais darba laiks, un nav skaidrs, kā rēķina un apmaksā atvaļinājumu.
Atvaļinājums bija no 29.08. līdz 04.09. (ieskaitot).
Apmaksāja tikai tās četras dienas, kuras man pēc grafika būtu bijis jāstrādā (30.08., 31.08., 02.09. un 03.09.).
Līdz ar to es pazaudēju vienu apmaksātu atvaļinājuma dienu! Cik zinu, pēc likuma atvaļinājuma dienas nedrīkst saistīt ar grafiku.
Tātad, ja es pareizi saprotu, bija jāapmaksā 29.08., 30.08., 31.08., 01.09. un 04.09.
Loģiski domājot, kas tad būtu, ja man pēc darba dienām, ņemot vērā grafiku, būtu nevis viena, bet divas vai trīs brīvdienas? Tad sanāk, ka man būtu bezalgas atvaļinājums?
Es gribu saprast, kā ir pareizi pēc likuma.
Ar cieņu
Gunta

A
atbild:
11. oktobrī, 2023
Zaida Kalniņa
LV portāls

Darba devēja apmaksātā atvaļinājuma kopējais ilgums atbilstoši Darba likumā noteiktajam ir četras kalendāra nedēļas, kas ir 28 kalendāra dienas. Šādu atvaļinājumu par vienu darba gadu ir tiesīgs saņemt un izmantot ikviens darbinieks, ar kuru ir noslēgts darba līgums, neatkarīgi no darba līgumā nolīgtā darba laika (pilns, nepilns, normālā vai summētā darba laika uzskaite). Tātad arī darbinieks, kurš, piemēram, nedēļā strādā tikai divas darba dienas un kopumā astoņas stundas, ir tiesīgs izmantot 28 kalendāra dienu ilgu atvaļinājumu.

Atvaļinājuma dienu apmaksu regulē Darba likuma 75. panta astotā daļa. Tā noteic, ka ikgadējā apmaksātā atvaļinājuma vai apmaksātā papildatvaļinājuma laiku izmaksājamās samaksas summu aprēķina, dienas vai stundas vidējo izpeļņu reizinot ar darba dienu vai stundu skaitu atvaļinājuma laikā.

Iepriekš minētais nozīmē, ka darba devējs atvaļinājuma laikā apmaksā tikai tās dienas vai stundas, kuras darbiniekam faktiski būtu bijis jāstrādā, ja viņš tobrīd neatrastos atvaļinājumā. Tādējādi tiek nodrošināts, ka darbiniekam atvaļinājuma laikā no darba devēja puses tiek apmaksāts atpūtas laiks proporcionāli viņa nodarbinātībai. Proti, darbiniekam, kurš nedēļā strādā divas dienas un kopumā astoņas stundas, vienas kalendāra nedēļas ilgā atvaļinājuma laikā tiks apmaksātas kopumā tikai astoņas stundas.

Labs saturs
5
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas