E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 30559
Lasīšanai: 5 minūtes
TĒMA: Mājoklis

Kā regulē dzīvokļu īpašnieku lēmumu pieņemšanu par zemes izmantošanu

J
jautā:
22. septembrī, 2023
Yan

Labdien! Dzīvokļu īpašnieku kopība ir tiesīga izlemt ikvienu jautājumu, kas attiecas tikai uz kopīpašumā esošo daļu. Ja zeme ir izpirkta un pieder dzīvokļu īpašniekiem, tad, ja viens kaimiņš vēlas iestādīt puķes, bet otrs vēlas šajā vietā novietot automašīnu, tiek rīkota dzīvokļu īpašnieku sapulce un šis jautājums tiek izlemts balsojot. Tas ir gadījumā, ja zeme pieder dzīvokļu īpašnieku kopībai, kad ir kopīpašumā esošā daļa. Tagad funkcionāli nepieciešamais zemesgabals no 2023. gada 1. janvāra ir likumiskā zemes lietošanā. Kā šādā gadījumā tiek regulēta dzīvokļu īpašnieku lēmumu pieņemšana par zemes izmantošanu (puķu stādīšanu, automašīnu novietošanu utt.), ja zeme zem viņu mājas nav viņu īpašumā un pieder citai personai, ņemot vērā, ka viņi var lemt tikai par jautājumiem, kas saistīti ar kopīpašumā esošo daļu? Vai balsojot? Vai dzīvokļu īpašnieku kopība šajā gadījumā var pieņemt lēmumus? Grozītā likuma “Par atjaunotā Latvijas Republikas 1937. gada Civillikuma ievada, mantojuma tiesību un lietu tiesību daļas spēkā stāšanās laiku un piemērošanas kārtību” 40. pantā noteikts: “Būves īpašniekam uz tā lietošanā esošās zemes bez zemes īpašnieka piekrišanas ir tiesības būvēt palīgēkas un inženierbūves, kas nepieciešamas būves ekspluatācijai, kā arī ceļus, laukumus un ārtelpas elementus. Šādas būves ir uzskatāmas par patstāvīgas būves blakus lietām. Šīs tiesības neattiecas uz tādu būvniecību, kas prasītu mainīt būves īpašnieka lietošanā esošās zemes platību vai robežas vai radītu nekustamā īpašuma apgrūtinājumus ārpus lietošanā esošās zemes platības.” Bet nekur nav minēts, kā pieņemt lēmumus par zemes izmantošanu šādā situācijā. Likumā noteikts par būves īpašnieku (vienīgo), bet ne par dzīvokļu īpašnieku kopību. Paldies!

A
atbild:
16. oktobrī, 2023
Tieslietu ministrija
Civiltiesību departaments

Saskaņā ar Dzīvojamās mājas pārvaldīšanas likuma 5. panta pirmo, otro un ceturto daļu dzīvojamās mājas pārvaldīšanas nodrošināšana (tai skaitā ar dzīvojamās mājas pārvaldīšanu saistītu lēmumu pieņemšana, darījumu slēgšana) ir dzīvojamās mājas īpašnieka pienākums. Ar dzīvojamās mājas pārvaldīšanu saistītie lēmumi dzīvokļu īpašumu mājā tiek pieņemti Dzīvokļa īpašuma likumā noteiktajā kārtībā.

Lēmumus, kas attiecas uz obligāti veicamo pārvaldīšanas darbību nodrošināšanu kopīpašumā esošā dzīvojamā mājā – pārvaldīšanas uzdevuma uzdošanu, tā atsaukšanu, mājas uzturēšanai nepieciešamo pakalpojumu līgumu slēgšanu, kā arī kārtību, kādā nosakāmi un maksājami obligātie izdevumi un atlīdzība par pārvaldīšanu, – pieņem, ievērojot Dzīvokļa īpašuma likuma noteikumus par dzīvokļu īpašnieku kopības lēmumu pieņemšanu, un tie ir saistoši ikvienam dzīvojamās mājas kopīpašniekam.

Savukārt atbilstoši minētā likuma 6. panta otrās daļas 4. punktam zemesgabala uzturēšanas nodrošināšana atbilstoši normatīvo aktu prasībām, ja dzīvojamā māja atrodas uz citai personai piederošas zemes, ir obligāti veicama pārvaldīšanas darbība.

Likumā “Par atjaunotā Latvijas Republikas 1937. gada Civillikuma ievada, mantojuma tiesību un lietu tiesību daļas spēkā stāšanās laiku un piemērošanas kārtību” ir regulēts zemes likumiskās lietošanas tiesību ietvars, tostarp būves īpašnieku tiesības un pienākumi attiecībā uz lietošanā esošo zemi.

Ņemot vērā, ka daudzdzīvokļu dzīvojamo māju gadījumā būves īpašnieki ir tajā esošo dzīvokļu īpašnieki, kuri attiecīgus lēmumus pieņem Dzīvokļa īpašuma likumā noteiktajā kārtībā, arī lēmumi, kas saistīti ar būves īpašnieku pienākumiem un tiesībām attiecībā uz lietošanā esošo zemi, pieņemami Dzīvokļa īpašuma likumā noteiktajā kārtībā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas