E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 30345
Lasīšanai: 3 minūtes

Kādi dokumenti jāizsniedz autoservisam

J
jautā:
03. septembrī, 2023
Oļegs

Kādi dokumenti un kurā brīdī man kā patērētājam ir jāsaņem, nododot mašīnu autoservisā? Vai, atdodot mašīnu, servisam jāizsniedz pieņemšanas un nodošanas akts? Gribu saprast, kādiem dokumentiem man jābūt izsniegtiem, lai pēc tam strīdu gadījumā man ir visi nepieciešamie pierādījumi. Vai ir atšķirības dokumentu saņemšanas ziņā garantijas remonta un maksas remonta gadījumos?

A
atbild:
04. septembrī, 2023

Vispirms jānorāda, ka autoservisa pakalpojumiem ir līguma daba, t. i., jūs kā pasūtītājs uzdodat pakalpojuma sniedzējam (autoservisam) noteiktu darbu izpildi. Parasti šāds līgums (līguma jēdziena klasiskajā izpratnē) starp privātpersonu un autoservisu (juridisku personu) netiek noslēgts, taču automašīnas nodošanas brīdī servisam ir jādefinē bojājumu raksturs un veicamo darbu apjoms. Tas tiek atspoguļots pieņemšanas–nodošanas aktā (servisa akts), kad transportlīdzekli pieņem remontā. Šis dokuments arī apliecina faktu, ka transportlīdzeklis tika nodots citas personas tiesiskajā valdījumā (norādot datumu, vietu un laiku).

Tādējādi minētais akts arī ir līgums. Autoservisa pakalpojumu sniedzējam, ja tas ir piekritis veikt nepieciešamo remontu un apstiprina, ka to ir paveicis, ir pienākums to izdarīt kvalitatīvi. Civillikuma 1587. pants nosaka: tiesīgi noslēgts līgums uzliek līdzējam pienākumu izpildīt apsolīto, un ne darījuma sevišķais smagums, ne arī vēlāk radušās izpildīšanas grūtības nedod vienai pusei tiesību atkāpties no līguma, kaut arī atlīdzinot otrai zaudējumus.

Akts par transportlīdzekļa pieņemšanu remontā tiek sastādīts divos eksemplāros, no kuriem viens paliek auto īpašniekam. Pēc pakalpojumu sniegšanas transportlīdzekļa īpašnieks parakstās par auto saņemšanu un samaksā par saņemtajiem remonta pakalpojumiem. Ja izrādās, ka aktā minētie pakalpojumi nav novērsti vai ir novērsti nekvalitatīvi, tad jums ir tiesības vērsties ar pretenziju pret šo auto remonta uzņēmumu ar prasību trūkumus novērst (jo šo pakalpojumu jūs jau esat apmaksājis).

Ja lietā rodas strīds par pakalpojuma sniegšanu (kvalitāti un apjomu), tad jums ir tiesības pieaicināt ekspertus neatbilstoši sniegta pakalpojuma fakta konstatēšanai, uz kā pamata turpmāk juridiski risināt strīdu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 259 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas