E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 30180
Lasīšanai: 3 minūtes

Stratēģisko preču kontrole

J
jautā:
12. augustā, 2023
Aleksejs

Kas var būt, ja es Aliexpress nopirkšu mūķīzeru komplektu? Dzirdēju, ka mūķīzeri ir stingrai kontrolei pakļauta prece. Vai ir atļauts tos pirkt un saņemt pa pastu no citas valsts?

A
atbild:
17. augustā, 2023

Sākotnēji jums ir jānoskaidro, vai minētā prece nav stratēģiskas vai divējādas nozīmes prece, kuras importēšanai Latvijā ir vajadzīga speciāla atļauja.

Stratēģiskas nozīmes preces ir militārās preces, tai skaitā ieroči un sprāgstvielas, un divējāda (civila un militāra) lietojuma preces, piemēram, iekārtas, materiāli, ķīmiskas vielas, programmatūras, tehnoloģijas un pakalpojumi. Divējāda lietojuma preču tirdzniecība tiek kontrolēta, jo tās potenciāli var tikt izmantotas nekontrolētai militāro tehnoloģiju vai ieroču izgatavošanai. Ar šiem jautājumiem nodarbojas Stratēģiskas nozīmes preču eksporta kontroles nodaļa (detalizētāka informācija pieejama Ārlietu ministrijas mājaslapā).

Saskaņā ar Stratēģiskas nozīmes preču aprites likuma 4. panta 2.1 punktu fiziskajām personām ir aizliegts iegādāties, glabāt un lietot Eiropas Savienības Kopējā militāro preču sarakstā minētās preces, izņemot šaujamieročus, tiem speciāli izstrādātas sastāvdaļas un to piederumus, munīciju, kā arī munīcijas lādējamās iekārtas, kas nav speciāli ražotas vai pārveidotas militārajām vajadzībām.

Atbildība paredzēta:

Krimināllikuma 190.1 pants paredz: par narkotiskas vai psihotropas vielas, šo vielu izgatavošanai paredzēto izejmateriālu (prekursoru), jaunas psihoaktīvas vielas vai to saturoša izstrādājuma, kuru aprite ir aizliegta vai ierobežota, kā arī par radioaktīvas vai bīstamas vielas, stratēģiskas nozīmes preces vai citas vērtības, sprāgstvielas, ieroča, munīcijas pārvietošanu pāri Latvijas Republikas valsts robežai jebkādā nelikumīgā veidā – soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz pieciem gadiem vai ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai ar probācijas uzraudzību, vai ar sabiedrisko darbu, vai ar naudas sodu, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas.

Krimināllikuma 237.1 pants par stratēģiskas nozīmes preču aprites noteikumu pārkāpšanu, ja ar to radīts būtisks kaitējums, – soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz vienam gadam vai ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai ar probācijas uzraudzību, vai ar sabiedrisko darbu, vai ar naudas sodu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 191 jautājumu. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas