E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 27796
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Nodokļi

Uzņēmuma auto izmantošanu nosaka grāmatvedības politikā un lietošanas līgumā

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
08. novembrī, 2022
Jeļena

Paskaidrojiet, lūdzu, kad vieglās automašīnas īpašnieks ir juridiska persona, bet turētājs – privātpersona (reģistrēts CSDD)! Es esmu turētājs, fiziska persona, un izmantošu automašīnu savām vajadzībām.

  1. Kas notiek ar nodokļiem, – kādi nodokļi ir jāmaksā?
  2. Kuram no mums tie ir jāmaksā?
  3. Vai izdevumus par automašīnas apdrošināšanu, remontu, degvielu u. c. sedz īpašnieks vai turētājs?

Paldies!               

A
atbild:
14. novembrī, 2022
Lidija Dārziņa
LV portāls

Ceļu satiksmes likuma 1. panta 25. punktā noteikts, ka transportlīdzekļa turētājs ir fiziskā vai juridiskā persona, kura uz tiesiska pamata (mantas īres, nomas, patapinājuma līgums u. c.) lieto transportlīdzekli. Par transportlīdzekļa turētāju nav uzskatāma persona, kura transportlīdzekli lieto uz dienesta vai darba tiesisko attiecību pamata.

Saskaņā ar Ministru kabineta 2021. gada 21. decembra noteikumu Nr. 877 “Grāmatvedības kārtošanas noteikumi” 60.4. apakšpunktu, izstrādājot grāmatvedības organizācijas dokumentu, kas nosaka kārtību, kādā uzņēmums dokumentē un uzskaita uzņēmuma transportlīdzekļu izmantošanas izdevumus, tai skaitā ar uzņēmuma saimniecisko darbību saistītos transportlīdzekļu izmantošanas izdevumus, kā arī izdevumus par uzņēmuma kā darba devēja vieglo transportlīdzekļu izmantošanu tādām vajadzībām, kas nav saistītas ar uzņēmuma saimnieciskās darbības veikšanu, ņem vērā nodokļus reglamentējošo normatīvo aktu prasības.

Piemēram, patapinājuma līgums saskaņā ar Civillikuma 1947. pantu ir lietošanas aizdevums, ar kuru kādam nodod lietu bez atlīdzības, bet noteiktai lietošanai, ar nosacījumu atdot to pašu lietu. Slēdzot līgumu par automašīnas izmantošanu, pušu tiesības un pienākumi ir nosakāmi līgumā.

Tā kā vieglo automašīnu lietošanā saņemsiet no juridiskās personas (uzņēmuma) un atbilstoši abpusējā līgumā (patapinājuma, nomas vai cita veida) noteiktajam, uzņēmumā jānoskaidro, kādi pienākumi saistībā ar nodokļu un grāmatvedības prasībām jums kā auto turētājam ir jāpilda, ja tie no līguma nav saprotami.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 188 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas