E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 26885
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Tieslietas

Par saziņu ar ieslodzījumā esošu personu

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
22. jūlijā, 2022
Natalija

Labdien! Kādā veidā var uzzināt par ieslodzītā atrašanās vietu, kādi dokumenti ir nepieciešami? Kāda izmēra sūtījumus ieslodzītajam var sūtīt?

A
atbild:
19. septembrī, 2022
Ilona Barkovska
juriste

Ieslodzījuma vietu pārvaldes likuma 2. panta pirmā daļa nosaka, ka Ieslodzījuma vietu pārvalde (turpmāk – Pārvalde) ir Tieslietu ministrijas padotībā esoša valsts pārvaldes iestāde, kas īsteno valsts politiku apcietinājuma kā drošības līdzekļa un brīvības atņemšanas kā kriminālsoda izpildes jomā. Šī panta piektā daļa nosaka, ka Pārvalde apkopo informāciju par apcietinātajām un notiesātajām personām, kuras atrodas un atradās ieslodzījuma vietās.

Diemžēl jautājums nesatur informāciju par to, uz kāda pamata persona vēlas iegūt informāciju par ieslodzītā atrašanās vietu. Ja persona vēlas no Ieslodzījuma vietu pārvaldes saņemt kādu informāciju par ieslodzīto, ir jāvērtē, vai tam ir tiesisks pamats, vai personai ir tiesības saņemt attiecīgu informāciju. Ar LV portāla atbildi uz līdzīgu jautājumu var iepazīties šeit.

Saskaņā ar Latvijas Sodu izpildes kodeksa 15. panta piekto daļu, tiklīdz notiesātais uzsāk soda izciešanu, brīvības atņemšanas iestādes administrācija viņam nodrošina iespēju nekavējoties informēt radiniekus par soda izciešanas vietu.

Tātad pašam notiesātajam ir tiesības un iespēja informēt radiniekus par soda izciešanas vietu.

Ministru kabineta noteikumu Nr. 423 “Brīvības atņemšanas iestādes iekšējās kārtības noteikumi” 11. pielikumā ir uzskaitīti priekšmeti, kurus atļauts nodot sūtījumos un pienesumos. Šādi priekšmeti ir, piemēram, sezonai atbilstošs apģērbs, galvassega un apavi, personiskās higiēnas priekšmeti, rakstāmpapīrs, burtnīcas, zīmuļi, pildspalvas utt.

Par priekšmetu izmēriem ir minēts šo noteikumu 11. pielikuma 5. punktā – spogulis (ne lielāks par 20 x 30 cm), kā arī 10.1. punktā – mazgabarīta televizors (ekrāna izmērs līdz 50 cm pa diagonāli) un 10.2. punktā – mazgabarīta ledusskapis.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 210 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas