E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 22399
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Nodokļi
1
1

Atgriešanās Latvijā no Lielbritānijas

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
05. februārī, 2021
Arno

Labdien! Mans brālis pēc gandrīz 10 gadu dzīves Apvienotajā Karalistē ir nolēmis atgriezties Latvijā. Jau šā gada vasarā viņš plāno ar savu Lielbritānijas kravas busu atvest lielu daļu savas iedzīves uz Latviju un pavadīt šeit arī savu atvaļinājumu. Līdz gada beigām jau būs sakārtojis visas formalitātes un arī sieva ar bērniem atgriezīsies Latvijā ar visu iedzīvi (mēbeles, auto, sadzīves tehnika – visu to, ko neizdosies pārdot AK). Vai ES un Latvija neliks kādus šķēršļus manam brālim atgriezties Latvijā, apliekot ar nodokli visas viņa mantas un transportu? Kā tas viss tiks kontrolēts? Kas varbūt nepieciešams, lai atvieglotu visu šo procesu?

A
atbild:
12. aprīlī, 2021
Laura Studente
LV portālam

No 2021. gada 1. janvāra personām, kuras pārceļas no pastāvīgās dzīvesvietas AK uz pastāvīgu dzīvesvietu Latvijā, jāņem vērā ES tiesību aktos un nacionālajos tiesību aktos noteiktā kārtība, kādā ar atbrīvojumu no ievedmuitas nodokļiem var ievest personisko mantu pārcelšanās gadījumā.

Pārceļoties no pastāvīgās dzīvesvietas AK uz pastāvīgu dzīvesvietu Latvijā, ar atbrīvojumu no nodokļiem var ievest personisko mantu, ko persona izmantojusi savā iepriekšējā pastāvīgajā dzīvesvietā vismaz 6 mēnešus un kas paredzēta izmantošanai tādiem pašiem nolūkiem Latvijā. Atbrīvojumu var piešķirt vienīgi personām, kuru pastāvīgā dzīvesvieta AK bijusi vismaz 12 mēnešus bez pārtraukuma.

“Personiskā manta” nozīmē visu mantu, kas paredzēta attiecīgo personu personiskai lietošanai vai arī to mājsaimniecības vajadzībām (piem., mēbeles, apģērbs, privātie transportlīdzekļi, velosipēdi u. c.). Personiskā manta ne īpašību, ne daudzuma ziņā nedrīkst liecināt par ievešanu komerciāliem nolūkiem.

Atbrīvojumu nepiešķir alkohola izstrādājumiem, tabakai un tabakas izstrādājumiem, komerciāliem transportlīdzekļiem, priekšmetiem, kurus izmanto kādā arodā vai profesijā.

Vairāk informācijas VID mājaslapā.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 214 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas