E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 17522
Lasīšanai: 2 minūtes

Par pirts vai terases būvniecību un aizsargjoslu

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
12. jūlijā, 2019
Māris

Labdien! Vēlējos jautāt, vai virszemes ūdeņu aizsargjoslā (ārpus 10 m robežas) drīkst būvēt pirti, lapeni utt. Vai ir kāds izmēra ierobežojums? Aizsargjoslu likumā šādu aizliegumu neatradu. Ja nedrīkst būvēt, kāds normatīvais akts to nosaka? Paldies!

A
atbild:
13. augustā, 2019
Mudīte Luksa
speciāli LV portālam

Līdztekus Aizsargjoslu likumam pašvaldībās ir spēkā esoši vietējie normatīvie akti – saistošie noteikumi, kuri balstīti uz minētā likuma regulējumu (arī tā 7. pantu par virszemes ūdensobjektu aizsargjoslām) un detalizēti reglamentē aizsargjoslu un aprobežojumu plānojumu.

Ja pašvaldības ierobežojumu šajā ziņā nav, tad nākamais svarīgais aspekts ir iecerētā objekta platība, jo atbilstoši Ministru kabineta (MK) noteikumiem Nr. 500 “Vispārīgie būvnoteikumi” būvniecības objekti iedalāmi trijās grupās. Vienstāva būves, arī nojumes un palīgēkas, kuru apbūves laukums nepārsniedz 25 m², ierindojamas pirmajā grupā (mazēka).

Atbilstoši MK noteikumu Nr. 529 “Ēku būvnoteikumi” 12. punktam pats būvniecības ierosinātājs var izstrādāt nepieciešamo būvniecības ieceres dokumentāciju un apliecināt, ka tā atbilst būvniecību reglamentējošajiem normatīvajiem aktiem un vietējās pašvaldības teritorijas plānojumam, lokālplānojumam vai detālplānojumam (ja tāds ir izstrādāts), gadījumos, kuri minēti Ēku būvnoteikumu 6.1. apakšpunktā.

Būvniecības ieceres dokumenti nav nepieciešami vienstāva ēkas bez pamatiem (piemēram, siltumnīca, nojume, lapene, paviljons) jaunai būvniecībai vai novietošanai ārpus publiskās ārtelpas.

Taču, lai noskaidrotu visus apstākļus saistībā ar Jūsu būvniecības iecerēm, ieteicams sazināties ar vietējo būvvaldi.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 209 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas