E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 9735
Lasīšanai: 5 minūtes

Individuālo skaitītāju rādījumi lielāki var būt vien retās situācijās

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
07. jūnijā, 2016
Toms Dzalbe

Labdien! Jautājums par ūdens patēriņa starpību aprēķināšanu. Atbilstoši MK noteikumiem 1013, dzīvokļu īpašniekiem var tikt aprēķinātas ūdens patēriņa starpības, gadījumos, kad dzīvokļu īpašumos uzstādīto ūdens patēriņa skaitītāju summa ir mazāka par dzīvojamās mājas ūdens patēriņa skaitītāja rādījumu. Bet pie noteiktiem apstākļiem šī ūdens starpība var būt arī pretēja, kad dzīvokļos individuālo ūdens skaitītāju rādījumu summa ir lielāka par mājas kopējā ūdensskaitītāja rādījumu, piemēram, gadījumos, kad kāds dzīvokļa īpašnieks nav ziņojis korekto ūdens skaitītāja rādījumu vai kādu laiku nav ziņojis to vispār, bet pēc kāda laika tomēr saņemas un noziņo skaitītāja rādījumu. Noziņotajā rādījumā ir arī patērētais ūdens, kurš iepriekšējos mēnešos ir bijis jau sadalīts starp \"nelabajiem\" dzīvokļu īpašniekiem un līdz ar to veidojas pārmaksa par ūdeni. Vai šādos gadījumos, kad konkrētā mēnesī individuālo dzīvokļu skaitītāju summa ir lielāka par mājas kopējā skaitītāja rādījumu ir paredzēti kāda veida pārrēķini dzīvojamai mājai vai dzīvokļu īpašniekiem? Ja ir paredzēts, tad kuriem, jo katru mēnesi ūdens patēriņa starpības var tikt aprēķinātas citiem dzīvokļiem, atkarībā no noteikta nosacījuma pārkāpšanas, kas minēti MK noteikumos.

A
atbild:
29. jūnijā, 2016

Kā skaidro Latvijas Nekustamā īpašuma asociācijas vadītājs Vitolds Peipiņš, tāda situācija, ka dzīvokļu īpašnieku individuālo skaitītāju rādījumu summa ir lielāka par mājas kopējā skaitītāja datiem ir vien teorētiski iespējama. “Ja vienu ūdens tilpumu mērī ar divām sistēmām, vienmēr parādās dabiskā starpība aptuveni 10% robežās. Šī starpība var palielināties, ja kāds no dzīvokļu īpašniekiem iesniedz neprecīzus rādījumus. Kad nākamajā mēnesī viņš iesniedz precīzus datus, dabiskā 10% starpība samazinās. Parasti šīs svārstības notiek uz dabiskās starpības rēķina, bet nemēdz notikt tā (vismaz savā pārvaldnieka praksē neesmu pieredzējis), ka individuālo skaitītāju rādījumu summa pārsniedz mājas kopējā skaitītāja rādījumu. .Jo dzīvokļu īpašnieki iesniedz precīzākus datus, jo šīs svārstības ir mazākas. Tādējādi, vismaz vadoties no savā praksē pieredzētā, varu teikt, ka jautājums par šāda pārrēķina kārtību nav aktuāls.

Savukārt Latvijas Namu pārvaldītāju un apsaimniekotāju asociācijas valdes priekšsēdētājs Ģirts Beikmanis šādu situāciju pieļauj: “Patiešām, var izveidoties tāda situācija, ka atsevišķo dzīvokļu ūdens patēriņa summa parādās lielāka par kopējā ūdensskaitītāja rādījumu un ūdens patēriņa koeficients ir pozitīvs (nekur nav teikts, ka tam vienmēr jābūt negatīvam, dzīvokļa īpašniekam pierēķinot klāt kādu daļu par individuālo skaitītāju rādījumu summā neiekļauto ūdens patēriņu) – laikā, kad dzīvokļa īpašnieks neziņo sava ūdensskaitītāja rādījumus, viņam piestāda rēķinu, vadoties pēc vidējā patēriņa mājā. Kad trešajā vai ceturtajā mēnesī viņš par rādītājiem ziņo, var izrādīties, ka reālais patēriņš bijis lielāks, nekā rēķināts. Tad ūdens patēriņa koeficients parādās, piemēram, nevis 1,1 vai 1,3, bet 0,9, jo visi pārējie dzīvokļu īpašnieki jau ir apmaksājuši šo neuzrādīto patēriņu, bet koeficients ir visiem kopīgs.

Ja dzīvokļa īpašnieks laikus nav nomainījis ūdensskaitītāju, pēc grozījumiem MK noteikumos var notikt tā, ka atsevišķos gadījumos kādam dzīvokļa īpašniekam uzliek nomaksāt visu mājas starpību. Bet tad viņš pats ir vainīgs – jo nav nomainījis skaitītāju, nav ielaidis šo skaitītāju pārbaudīt un tamlīdzīgi un ir pārkāpis noteikto kārtību.”

V.Peipiņš skaidro, ka mājas dzīvokļu īpašniekiem ir tiesības sasaukt sapulci un nolemt, kā rīkoties ar pārmaksāto ūdens patēriņa summu. Pēc loģikas tai būtu jānonāk mājas apsaimniekošanas uzkrājumā. Bet tā notiek tad, ja māju apsaimnieko dzīvokļu īpašnieku biedrība un nauda paliek tās kontā. Ja māju apsaimnieko pārvaldnieks “no malas”, tad šī summa aiziet šā pakalpojuma sniedzējam - manuprāt, apsaimniekošanas uzņēmums nekad neatklās, ka gadījusies šāda pārmaksa.”

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas