E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 8781
Lasīšanai: 2 minūtes

Latvijas PSR Kriminālkodeksa normas sen vairs nav spēkā

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
18. janvārī, 2016
Valdis Rozentāls

Sakiet, lūdzu, vai Latvijas PSR kriminālkodeksa 83.panta 2.daļa par valūtas operāciju noteikumu pārkāpšanu ir iekļauta arī Latvijas Valsts kriminālkodeksā? Un vai šis pārkāpums no PSRS laika skaitās smags šodienas likumdošanā?

A
atbild:
01. februārī, 2016
Mudīte Luksa
speciāli LV portālam

Jūsu minētais LPSR Kriminālkodekss ir ļoti tāla pagātne. Šo normatīvo aktu nomainīja Latvijas Kriminālkodekss, ko savukārt aizstāja Krimināllikums, kas tika pieņemts 1998.gada 17.jūnijā un stājās spēkā 1999. gada 1.aprīlī. Sīkāku izklāstu par atšķirībām abu normatīvo aktu regulējumā varat izlasīt žurnāla „Jurista Vārds” 1998.gada 10. septembra numurā Dr.iur. Aivara Niedres rakstā „Latvijas Kriminālkodekss un Krimināllikums”.

Tā kā politiskā un ekonomiskā vide ir krasi mainījusies, vairs nav aktuāls arī  jautājums par valūtas operācijām padomju laika izpratnē un šāda regulējuma nav arī Krimināllikumā.

Taču vērts ir pievērst uzmanību KL XIX nodaļai „Noziedzīgi nodarījumi tautsaimniecībā” – tostarp par muitošanai pakļautu preču un citu vērtību ievešanu un izvešanu no valsts, to glabāšanu un realizēšanu, kā arī  195.pantam par noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu, kā arī 195.1 pantam „Ziņu nesniegšana un nepatiesu ziņu sniegšana par līdzekļu piederību un patieso labuma guvēju”´ un 195.2 pantam „Izvairīšanās no skaidras naudas deklarēšanas”.

Jautājums par pārkāpumu ar valūtas operācijām no PSRS laika nav īsti labi saprotams, taču, ja tolaik persona par šādām darbībām sodīta, tad sen jau iestājies noilgums.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 56 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas