E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 7101
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Satiksme
1
3
1
3

Jāskatās CSDD datubāzē

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
01. maijā, 2015
Ieva

Sveiki! Vēlos jautāt, ja ir noņemta auto vadītāja apliecība Norvēģijā (par braukšanu alkohola reibumā) uz 2 gadiem. Ir jau pagājuši vairāk kā 3 gadi, vai var atgūt atpakaļ auto vadītāja apliecību LV un vadīt automašīnu arī Norvēģijā? Vai lai vadītu automašīnu Norvēģijā, tagad ir jākārto eksāmens Norvēģijā? Paldies.

A
atbild:
11. maijā, 2015
Mudīte Luksa
speciāli LV portālam
Latvijas Profesionālo autoskolu federācija
Ēriks Griģis, valdes priekšsēdētājs

Viss atkarīgs no tā, kādu sodu likums nosaka par šādu pārkāpumu Norvēģijā. Ja tur pēc noteiktā laika tiesības atdod bez eksāmena, tad šajā valstī, protams, drīkst transportlīdzekli vadīt. Ja ir noteikts, ka jākārto eksāmeni, tad tas ir jādara.

Bet par vadīšanu Latvijā satiksmes drošības eksperts un Latvijas Profesionālo autoskolu federācijas valdes priekšsēdētājs Ēriks Griģis sniedz šādu komentāru: „Ja cilvēks turpina braukt Norvēģijā ar atgrieztām tiesībām - tad viss kārtībā. Lai atbrauktu uz Latviju un piedalītos ceļu satiksmē šeit, jāpārbauda lieguma esamība/neesamība CSDD datubāzē. To var izdarīt attālināti, reģistrējoties vai ielogojoties CSDD e-pakalpojumos.

Secīgi sīkāk skaidrojot:

1. Ja vadītājs turpina uzturēties Norvēģijā, tad pēc Norvēģijas soda izciešanas viņš turpina braukt bez pārlikšanas.

2. Ja Latvijai ir savstarpējs nolīgums par sodu pielīdzināšanu vadītāju tiesību atņemšanas gadījumā, tad, turpinot braukt Latvijā, ir jāpārliek eksāmeni.

3. Tā kā sodi nav pielīdzināti ar visām ES dalībvalstīm, tad ar Norvēģiju arī nevarētu būt. Ja nav  starpvalstu sodu pielīdzināšana vai tā nedarbojas, tad eksāmens Latvijā nav jāpārliek.

Sods darbojas tajā valstī, kurā vadītājs tiek sodīts! Ja ir pielīdzināšana Latvijas sodiem, tad jāpārliek, ja brauc Latvijā. Ja pielīdzināšanas nav, tad nav jāpārliek, ja turpina braukt Latvijā.”

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas