E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 6726
Lasīšanai: 4 minūtes
1
1

Līgumu ar iepriekšējo apsaimniekotāju var lauzt, ja izpildīti līguma nosacījumi

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
12. martā, 2015
aivars

Labdien! 2015.gada 9.februārī dzīvojamās mājas dzīvokļu īpašnieku kopsapulcē pieņēmām lēmumu atteikties no apsaimniekotāja SIA, jo neapmierina mājas apsaimniekošana un lielie apsaimniekotāja uzturēšanas un administratīvie izdevumi, kas sastāda 41% no gada dzīvokļu īpašnieku apsaimniekošanas iemaksām. Tādēļ ievēlējām mājas pārvaldnieku un apstiprinājām pārvaldniekam pārvaldīšanas līgumu. 2015.gada 11.februārī jaunievēlētais pārvaldnieks iesniedza protokolu SIA. Pēc mēneša SIA paziņo, ka dzīvojamās mājas uzkrāto apsaimniekošanas naudu var pārskaitīt no tās, atņemot dzīvokļu īpašnieku parādus, un tad SIA piedzīs pats parādu no parādniekiem un iemaksās dzīvojamās mājas dzīvokļu īpašnieku apsaimniekošanas kontā. Jautājumi: 1.Vai SIA bija tiesīgs aprēķināt apsaimniekošanas maksu par visu februāra mēnesi? 2.Vai ir tiesīgs noņemt parāda summu no uzkrājuma un tad kaut kad piedzīto summu, noņemot savus administratīvos izdevumus, pārskaitīt jaunajam pārvaldniekam? 3.Vai likums atļauj apsaimniekošanas parādus nodod jaunajam pārvaldniekam? Paldies.

A
atbild:
09. aprīlī, 2015
Mudīte Luksa
speciāli LV portālam

Par pārvaldnieka maiņu un iedzīvotāju parādiem diezgan sīki izklāstīts e-konsultācijā „Jaunu pārvaldīšanas līgumu var noslēgt tikai tad, ja ir lauzts iepriekšējais”. Dzīvojamo māju pārvaldīšanas likumā ir noteikts, ka lietas jānodod mēneša laikā pēc pilnvaru izbeigšanās. Pārvaldnieka pilnvaras beidzas ar kopsapulces lēmumu noteiktajā dienā.

Ja sapulce notikusi, piemēram, 9.februārī, iedzīvotāji var pārtraukt attiecības ar pārvaldnieku jau no 10.februāra, ja vien pārvaldīšanas līgumā nav paredzēts termiņš, cik ilgu laiku iepriekš īpašnieki brīdina pārvaldnieku. Lietu pārņemšanu nosaka Dzīvojamo māju pārvaldīšanas likuma 12.pants „No pārvaldīšanas līguma izrietošo saistību un lietu pārņemšana”.

Cita starpā tur arī noteikts - izbeidzoties pārvaldīšanas tiesiskajām attiecībām, dzīvojamās mājas īpašniekam ir pienākums atlīdzināt pārvaldniekam dzīvojamās mājas uzturēšanai nepieciešamos izdevumus un izdevumus, kuri taisīti saskaņā ar likumā noteiktajā kārtībā pieņemtu dzīvojamās mājas īpašnieka lēmumu, veicot dzīvojamās mājas pārvaldīšanas uzdevumu.

Kā uzsver Latvijas Nekustamā īpašuma pārvaldnieku asociācijas vadītājs Vitolds Peipiņš, jaunais mājas apsaimniekotājs dzīvokļu īpašnieku parāda saistības nepārmanto.

Mājas apsaimniekotāju nevar mainīt, pirms nav pārtraukts līgums ar iepriekšējo. Taču to var lauzt tikai tad, ja ir izpildīti visi līguma nosacījumi. „Iedzīvotāji, pieņemot lēmumu, nevar uzreiz tā vienkārši aiziet pie cita apsaimniekotāja, jo pastāv līguma attiecības, kuras ir jāpārtrauc,” skaidro V.Peipiņš.

Ja iedzīvotāji ir parādā līdzšinējam pārvaldniekam, tātad no savas puses nav izpildījuši dzīvojamās mājas pārvaldīšanas līguma nosacījumus, komersants, visticamāk, nepiekritīs līguma laušanai, pirms dzīvokļu īpašnieki nebūs nomaksājuši (komersants nebūs atguvis) dokumentos fiksētos zaudējumus. Taču, vēlreiz jāuzsver, šīs procedūras norise ir ļoti atkarīga no līguma nosacījumiem.

Ja jaunais pārvaldnieks kā komersants ir ļoti ieinteresēts iegūt pārvaldībā minēto dzīvojamo māju, tad, iespējams, ka viņš piekrīt to pārņemt, ja mājas īpašnieks (dzīvokļu īpašnieki) sapulcē apņemas trūkstošo naudu savākt un noteiktā termiņā parādsaistības nokārtot, un parādu atmaksāt iepriekšējam pārvaldniekam.

Neizlietoto mājas apsaimniekošanas naudas uzkrājumu ar dzīvokļu īpašnieku balsojumu (Dzīvokļu īpašuma likuma 16. un 17.pants) var nolemt izlietot parāda vai tā daļas (atkarībā no uzkrājuma un parādu summas samēra) dzēšanai.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 64 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas